terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
23ste editie d.d. 9 december 2002

Veilig over de drempel, rode paaltjes en ludieke acties

In de vorige editie van de Jonge Zandhaas pleitte ik voor de aanleg van een zwembad in de Bloemendalerpolder. Immers, Muiers en Muiderbergers ontberen een zwemmogelijkheid in de buurt sinds het wegvallen van het zwembad in Weesp als gevolg van stormschade. Ik had mijn voorstel nog niet op deze website losgelaten of ik lees op het gemeentelijke informatiebord in de Dorpsstraat, dat er een vergunning is verleend voor de aanleg van een zwembad op de Brink nr. 7. Ik trek mijn voorstel in. Muiderberg krijgt al een zwembad. Laat Muiden zijn eigen boontjes maar doppen.
De Brink nummer 7? Toch eens kijken welke beroemde Nederlander daar woont en vragen wat de toegangsprijs gaat worden.
Onlangs werd in De Rijver door de gemeente een informatie- cq inloopavond gehouden. Het ging om de herinrichting van de Gerard Doulaan met als doel het verkeer in die straat Duurzaam Veilig te maken. Dit als onderdeel van de door het rijk opgelegde taak om alle gemeenten verkeersveiliger te maken.
De Gerard Doulaan wordt een 30-km weg, er komen drie verkeersdrempels om het verkeer af te remmen en de weg wordt smaller gemaakt. Aan de huizenkant komen parkeerhavens. Tot zover was de informatie helder.
Niet helder werd of aan de boszijde geparkeerd mag blijven worden of dat hier een parkeerverbod komt als aan de huizenkant parkeerhavens komen. De gemeentelijke informanten spraken elkaar op dit punt glashard tegen. Dus wie moet je nu geloven, de wethouder voor verkeerszaken of de beleidsambtenaar verkeer?
Indien er een parkeerverbod aan de bosrand komt, dan neemt het totale aantal parkeerplaatsen in de Gerard Doulaan af. Aan de huizenkant is nu eenmaal minder plaats: er zijn uitritten van bewoners en er lopen een aantal zijstraten. Bij minder parkeerplaatsen en een gelijkblijvend aanbod van hockeyauto's in het week-end wordt het parkeerprobleem dus groter. Hoe gaat de gemeente dit oplossen?
Sommige aanwezigen suggereerden dat de hockeyers hun auto's maar op het parkeerterrein tegenover de joodse begraafplaats moesten zetten. Maar waar zetten de droevige bezoekers van de begraafplaats dan hun auto, met name op de zondag? Op de Gerard Doulaan zeker.
Jammer dat op de inloopavond op deze essentiële punten geen duidelijkheid kon worden verschaft. Maar er komt een herkansing. In het gemeentelijke informatieblad las ik, dat er te zijner tijd nog een inspraakavond over de Gerard Doulaan-plannen wordt gehouden. Lijkt me een goed idee. Inloop of inspraak, duidelijkheid moet er komen.
Dat de Gerard Doulaan duurzaam veilig wordt gemaakt is een goede zaak. Maar hoe zit het met de andere wegen in onze dorp? Oude Muiderberger herinnert zich de toezegging maar al te goed, dat in de jaren 2001 en 2002 de doorgaande routes door de kern Muiderberg duurzaam veilig zouden worden ingericht. Behalve de Gerard Doulaan werden destijds genoemd de Tesselschadelaan, de Nienhuis Ruyskade, de Badlaan, de Erfgooierslaan, de Pieter de Hooghlaan en de Eikenlaan. Heeft u wat gezien of heb ik wat gemist?
Tegelijkertijd zou de gehele bebouwde kom van Muiderberg als 30 km/u-zone worden aangewezen. Ach, het is nog geen 31 december zullen we maar zeggen.
Over verkeer gesproken: de gemoederen in Muiderberg zijn danig opgelopen nu het tot een ieder is doorgedrongen dat de gemeente Naarden plannen heeft de IJsselmeerweg, die door het Naarderbos loopt, af te sluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Dit houdt verband met de komst van een recreatiepark (golfbanen en zo) en drie of vier buitenplaatsen. De veiligheid van voetgangers, ruiters en fietsers staat voorop.
Het lijkt erop, dat de Naardense plannen voor "een knip" in de IJsselmeerweg, die alleen doorgang geeft voor openbaar vervoer, uit de lucht zijn komen vallen. Maar dat is niet zo. In de planomschrijving "Naarderbos", die zo van de website kan worden geplukt, kon je op 20 maart 2001 al lezen dat het voornemen bestond de IJsselmeerweg in twee delen op te knippen om sluipverkeer te voorkomen. Hebben we dan zitten slapen met z'n allen?
Zo'n 1000 dorpsbewoners (ja u leest het goed, duizend) hebben protest aangetekend. Zij vinden dat de IJsselmeerweg, die een belangrijke uitvalsroute richting Het Gooi vormt, open moet blijven. Via de snelweg naar Naarden en Het Gooi rijden is een hele onderneming. Invoegen op de A6 vereist allerlei halsbrekende toeren voordat je op de A1 en daarmee in Het Gooi komt. Vooral in de spits met de vele files zijn koelbloedigheid, jarenlange ervaring en een beetje geluk essentiële basisvoorwaarden.
Er zijn wel alternatieve routes, maar die vallen volgens een opgericht actiecomité allemaal af. Je kunt bijvoorbeeld over de Hakkelaarsbrug en dan linksaf, maar dan kom je pas bij Bussum op de snelweg. Om de jachthaven en andere voorzieningen te bereiken moet je dwars door de woonwijken van Naarden en bovendien kilometers omrijden. En in die andere weg die naar Naarden loopt, zitten dertien drempels. Dat is helemaal afzien.
Naarden wil met de afsluiting van het Naarderbos niet plaatsgebonden doorgaand verkeer - zeg maar het sluipverkeer - terugdringen. Prima, maar als je als Muiderberger nu in Naarden-Vesting of in de jachthaven moet zijn? Dan ben je toch plaatsgebonden?
Tijdens het inspreken in een commissievergadering meldde CharlesWiss, de voorzitter van het actiecomité, dat veel Muiderbergers in Naarden boodschappen doen omdat er in Muiderberg geen winkels zijn. Jan Hylkema (PvdA) kwam meteen op voor de belangen van de Muiderbergse middenstand: we hebben een supermarkt, een slager, een bakker en een groenteman, zo somde hij op. Hij vergat in de emotie een belangrijke aanbieder te noemen, namelijk de saxofoonwinkel van Harry Bakker in de Dorpsstraat.
Het Naardense gemeentebestuur was zo sportief om in het hol van de leeuw, in de Rijver te Muiderberg, tekst en uitleg te komen geven. Maar of de protesten van de vele Muiderbergers tegen de afsluiting helpen? Oude Muiderberger is er niet gerust op. Was onze gemeente in de jaren negentig niet zelf een groot voorstander van afsluiting van de doorgaande weg in het Naarderbos in verband met het sluipverkeer?
Enfin, de tijden zijn veranderd. Ons gemeentebestuur heeft nu in een schrijven aan Naarden gepleit voor het openhouden van het verkeer vanuit Muiderberg tot 10.00 uur. Dat is minder dan het actiecomité wil, maar beter dan niks.
Als niks helpt, dan blijft de enige kans dat Muiderberg zich aansluit bij de gemeente Naarden. Als er dan geen plaatselijk belang is, dan weet ik het niet meer.
Die plannen voor zogenaamde buitenplaatsen in het Naarderbos deden mij denken aan de verkiezingsstrijd in het voorjaar, toen onze plaatselijke VVD voor de bebouwing van de Bloemendalerpolder opeens landgoederen uit de hoge hoed toverde. Bij nadere beschouwing bleek het te gaan om appartementachtige complexen van drie of vier woonlagen. Flats dus.
Met de Naardense buitenplaatsen is iets soortgelijks aan de hand. Ze worden ongeveer tien meter hoog, bestaan uit drie bouwlagen en elke buitenplaats biedt plaats aan 6 (luxe) appartementen. Ook flats dus.
Waar is de tijd gebleven dat een buitenplaats nog een buitenplaats was en een landgoed een landgoed?
We zullen aan de nieuwe terminologie moeten wennen. Een buitenplaats is een vorm van wat in de wet ruimtelijke ordening "nieuwe landgoederen" wordt genoemd. Het zijn "hoogwaardige woningen in een groene omgeving voor het bovensegment van de markt". Nu begrijp ik waarom men het autoverkeer in het Naarderbos wil beperken.
De actie tegen afsluiting van de IJsselmeerweg heeft een gunstig neveneffect opgeleverd. De slapende Bewonersvereniging Muiden-Muiderberg (BVMM) is nieuw leven ingeblazen. Het actiecomité Naarderbos, bestaande uit Charles Wiss, Linda de Vlaming-de Gooijer, Jacqueline Boog en John Haug, is collectief tot het bestuur van de BVMM toegetreden.
Het oude bestuur bestond nog maar uit twee man, van wie de een met zijn gezondheid sukkelt en de ander het plan heeft te verhuizen. De laatste grote actie was de strijd tegen de flats aan de overkant, een strijd die helaas is verloren. De overige werkgroepen (o.a. tegen geluidshinder en verdere kustbebouwing aan het IJmeer in Almere) zijn alle ter ziele gegaan. De BVMM is dood, leve de BVMM.
Oude Muiderberger heeft het raadsel van de bloedrode paaltjes, die her en der in het Muiderbergse groen verschenen, opgelost. Dat kon omdat de afzender zich heeft gemeld via een sticker op de plotseling opduikende paaltjes. Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) blijkt ze om de 200 meter geplaatst te hebben op de primaire waterkering, de oude zeedijk van Amsterdam tot Huizen. Ze dienen als oriëntatiepunten, bijvoorbeeld bij grondwateronderzoek. Ze hebben een nummer en een km-aanduiding. Zoiets als de hectometerpaaltjes langs de autowegen dus. Heel handig dus, maar mooi is anders.
Vroeger werd ook met dit soort paaltjes gewerkt, maar ze zijn in de vergetelheid geraakt, zo vertelde mij een hulpvaardige juffrouw van het waterloket van DWR. Ze waren toen van beton en hebben inmiddels historische waarde. Dus, wie er nog een ontdekt moet ze mooi voor paal laten staan.
Dat gaf een deining in de commissievergadering. De naambordjes van PvdA en de VIB waren verwisseld. De desbetreffende commissieleden gingen gedwee op hun nieuwe plaats zitten. Ik wist niet dat we zulke watjes in de commissies hadden zitten.
Al snel bleek wie achter deze ludieke actie zat: Anne Waanders van de VIB. Ze kon er erg om lachen, maar de al langer meelopende wethouder Dick Schulp vond het maar niets. Zo'n onaangekondigde plaatsverwisseling was duidelijk tegen de mores van de gemeenteraad. Van ingehouden woede stak hij bijna een sigaartje op.
Anne Waanders had een verklaring voor het verhangen van de bordjes. Het geeft de commissieleden een "open mind". Ze vond dat deze stoelendans meer moest gebeuren. Oude Muiderberger kan zich er niet druk om maken, zo lang het inspreektafeltje maar terug komt. Raads- en commissieleden kunnen tijdens het debat ten minste nog zitten, insprekers moeten blijven staan.
. Trouwe lezers van de Jonge Zandhaas kennen mijn geweeklaag. Insprekers werden na de laatste verkiezingen opeens geconfronteerd met een stamicrofoon om hun zegje te doen. Dat is lastig, want waar laat je je paperassen? Ook de microfoon staat nooit op de goede hoogte. Dus als Oude Muiderberger inspraak mag hebben: zet dat inspreektafeltje weer terug in de raadzaal. Een katheder mag ook.
De VIB heeft in haar nog korte bestaan meer acties op haar naam staan, die met wat goede wil het predikaat ludiek kunnen krijgen. Laatst nog werden moties van afkeuring opgesteld tegen alle drie de wethouders. Volgens de VIB komt wethouder Leupen vaak slecht voorbereid naar commissievergaderingen, kan wethouder Schulp slecht luisteren en geeft wethouder Van der Steen vaak blijk van onwetendheid en onbegrip. De moties werden niet in stemming gebracht. Een hele zorg minder.
Bij de toegangswegen tot De Rijver staan sinds enige tijd bordjes met "verboden toegang". Wat gaan we nu krijgen? Mogen de zaalsporters, de vergadertijgers en de bridgende huisvrouwen het verenigingsgebouw niet meer in? Maar wacht, "Art. 461 Wetboek van Strafrecht" staat eronder. Dat betekent verboden toegang voor onbevoegden. Zouden de sporters, vergadertijgers en bridgende huisvrouwen weten dat ze bevoegd zijn?
De bordjes zijn bedoeld als wapen in de strijd tegen de hangjongeren die niets bij de Rijver te zoeken hebben, maar er wel lawaai maken en spullen kapot maken. Als de lieve jeugd nu samenklontert onder het afdakje van de Rijver en daar overlast veroorzaakt, kan de politie ingrijpen. Helaas was de sterke arm te laat om de vandaal te grijpen, die één van de verboden toegang-bordjes al binnen 48 uur had gesloopt…
Volgens mijn bronnen heeft de bromjeugd toegezegd dat ze hun motor uitzetten als de brommer stil staat. Een hele stap voorwaarts. Kunnen ze die motor ook niet uitzetten als ze rijden?
Voor de derde keer al weer werd in De Rijver een gemeenschappelijk optreden verzorgd van het plaatselijke orkest G.A. Heinze en dorpsgenoot-cabaretier Freek de Jonge. Het theaterconcert had de titel "De missie" meegekregen. Oude Muiderberger heeft zich wel geamuseerd, maar om welke missie het precies ging heeft hij gemist.
Hij miste trouwens nog meer, namelijk een paar goede grappen over typisch Muiderbergse zaken. Wel werden enkele Muiderbergse sponsors afgezeken. De organisatoren mogen al vast op zoek gaan naar nieuwe geldschieters voor volgend jaar.
De show werd gestolen door onze plaatselijke harmonie met de vertolking van het nummer Rhapsody in blue. Plaatsgenoot Ruud van de Brink gaf als solist een staaltje pianospelen ten beste. Wie durft G.A. Heinze na dit meesterlijke optreden eigenlijk nog een harmonie te noemen?
De harmonie (nou nou, ik durf) repeteert al jaren in een veel te kleine ruimte, maar nu is er uitzicht op een grotere locatie. Waar deze komt, wordt door de Muidense bestuurderen nog even geheim gehouden. Het zal toch niet komen op het terrein van Gemeentewerken achter De Rijver, waar ook al het nieuwe gebouw voor de kinderopvang is gepland. Die muzikanten zijn echt geen kleine kinderen!
Het optreden met Freek is nog niet achter de rug, of G.A. Heinze meldt dat ze een kerstconcert gaan houden met medewerking van het Luchtmacht Mannenkoor. Ik denk maar zo, zo lang deze militairen zingen kunnen ze geen bommen gooien.
Het Muiderbergse koor Noot voor Noot verzorgde afgelopen zondag een kerstconcert in een tuincentrum in Kortenhoef. Het is dat het vroor, anders hadden ze vast de bloemetjes buiten gezet!
Op de traditionele cadeaumarkt in de Rijver stond ook D66 verrassend genoeg met een stand. Nu was ik op zoek naar wat sinterklaascadeautjes, maar om nou het verkiezingspamflet van een politieke partij als surprise weg te geven, gaat mij te ver.
Het houten gebouwtje van strandpaviljoen De Zeemeeuw staat nog steeds overeind, terwijl het afscheidsfeestje voor deze bouwval al lang is gehouden. Met afbraak en nieuwbouw wordt gewacht totdat de bouwvergunning er is, zo verneem ik. De soep wordt dus niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend.
Opgevangen bij de discussie over het ophalen van de grijze en groene vuilnisbakken in onze regio: in hoogbouw wordt slechter gescheiden dan in laagbouw en ouderen scheiden beter dan jongeren. Logisch dat Nederland zo'n hoog percentage scheidingen kent.
In het vergaderschema van de gemeenteraad van Muiden staan commissievergaderingen gepland op 21 en 23 januari 2003. De verkiezingen voor de Tweede Kamer worden op 22 januari gehouden, er net tussen in dus. Of dat geen bezwaar was, wilde een raadslid weten. De burgemeester vond van niet. Als frequent bezoeker aan de commissievergaderingen ben ik het daar niet mee eens. Dit wordt een zware week. Kunnen de landelijke verkiezingen niet worden verschoven?
Onze eerste echte professionele (lees: betaalde) brandweerman, Martin Mager, was bij één van de commissievergaderingen notulist, ofwel griffier, zoals dat zo mooi heet. Kwam dat even goed uit, want er kwam een krediet voor nieuw brandweermaterieel aan de orde. Kon ie zijn eigen kredietaanvraag vastleggen. Als dat geen belangenverstrengeling is, dan weet ik het niet meer.
Om elk misverstand te voorkomen beklemtoonde burgemeester Harry Smith, dat onze brandweer professioneel is, ook al zijn het - op Martin Mager na - allemaal vrijwilligers.
De burgemeester deed nog een geruststellende mededeling. De Arbodienst let weliswaar op de veiligheid van de brandweerlieden, maar dat geldt alleen tijdens de trainingen. Als er een echte brand is, kunnen de spuitgasten er volop tegenaan. Gelukkig maar met die hoge ladders. Je zult van de arbeidsinspectie toch niet hoger mogen dan de tiende tree.
Burgemeester Smith zorgde ook nog even voor een schrikeffect. De brandweer krijgt een nieuw wapen, zo kondigde hij onverhoeds aan. Ik dacht, ze krijgen toch geen geweren? Blijkt het om een nieuw logo te gaan.
Het nieuwe logo van de politie is wel eens vergeleken met een waakvlam. Krijgt de brandweer nu een wapen dat op een waterpistool lijkt?
Sinds de commissievergaderingen niet meer door de portefeuillehouders worden geleid maar door "gewone" raadsleden, is het uitkijken geblazen. Vooral als Henk Bökenkamp de vergaderingen leidt, moet je als raadslid en publiek op je tellen passen. Als hij een minuut voor achten de Kazerne binnensnelt, start hij gehaast met de mededelingen, slaat het vaststellen van de vergaderverslagen over en het publiek vergeet hij al helemaal het woord te geven. Onze aimabele VVD-er kwam in de Raad onder de leuze "de beuk" erin, maar soms beukt hij de procedurele plank goed mis.
Is de webmaster van Muideninfo.nl, Jan Bovenlander, nu pers of niet. Hij zelf vindt uiteraard van wel, want dan zou hij de raadstukken gratis voor niets toegezonden krijgen. Net zoals de Gooi- en Eemlander of bijvoorbeeld Muider.nl , de website van de Kabelkrant. Het college van B & W is er na een jaar nadenken nog niet uit. De oplossing voor dit even netelige als principiële probleem is nabij. Als straks de raadstukken op de website van de gemeente verschijnen, krijgt iedereen ze gratis. Zo zie je maar weer, de tijd heelt alle wonden.
Collega Ouwe Muier: gefeliciteerd met het tweejarige bestaan van je keutelrubriek op deze website. 150 afleveringen, bijna 6.000 keutels… Oef, je hebt een veel hogere productie dan Oude Muiderberger. Maar ja, in Muiderberg valt minder te mokken, zullen we maar denken.

Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: