'De Jonge Zandhaas' 22 ste editie d.d. 30 september 2002
Opvliegers, bromterreur en burgerlijke ongehoorzaamheid
De Dorpsstraat is een winkel armer. Schildersbedrijf Hennipman heeft per 1 september zijn deuren gesloten. Wat er straks in het pand komt, is nog niet bekend. Ik ben benieuwd, want ik was toch wel gehecht geraakt aan die etalage met verfpotten.
De heer A.J. ter Beek van Autobedrijf De Wegman-Muiden wil een wegrestaurant op "de verzorgingsplaats" De Hackelaar langs de A1. Volgens B & W betekent een restaurant op deze plek een aantasting van de natuur- en landschappelijke waarden. Hoezo, bescherming van landelijk gebied? Het gaat hier om een restaurant naast een benzinestation! De raadscommissie vond dat het college er nog maar eens naar moest kijken.
Als de restaurantplannen doorgaan, heb ik voor de heer Ter Beek een tip: praat eens met Cees Hennipman of je zijn voorraad verf kunt overnemen tegen een zacht prijsje.
De afgelopen zomer waren de kitesurfers weer niet van de lucht. Aan lange touwen laten de surfers zich voorttrekken door een vlieger ("kite"). Een spectaculair schouwspel en heel wat anders dan het gewone windsurfen met een zeiltje. Maar aan het kitesurfen kleven ook bezwaren. Zonnebaders, zwemmers en zeilers kunnen gevaar lopen. Je zult toch maar zo'n touwtje om je nek of in je stagen krijgen. En zo hebben we er weer een probleem bij.
Al jaren werd er in de raadzaal over gesproken, maar deze zomer werden er knopen doorgehakt. Het begon met een voorstel van het college van B & W op basis van gesprekken met allerlei belanghebbenden: de kitesurfscholen, de havenmeester, de plaatselijke zeilschoolhouder, de politie, etc. Men was er onderling uit: een kitesurfverbod van 1 juni tot 1 oktober in een aangegeven gebied voor de kust van Muiderberg. Waar kitesurfen wel was toegestaan (o.a. bij de Kerk aan Zee), zou een verbod gelden voor het starten en landen vanaf het land en in het water binnen 5 meter van de kant.
Deze vlieger ging echter niet op, want na vele getouwtrek had de kleinst mogelijke meerderheid van de raad een ander idee. Niks toestaan op bepaalde plekken, zo luidde een aangenomen CDA/VIB amendement, maar een algemeen kitesurfverbod van 15 juli tot 15 september. Waarom pas vanaf 15 juli? Wel, de raadsvergadering waarin een en ander werd besproken, werd gehouden op 4 juli. De eerste juni was allang voorbij. Waarom de einddatum werd vervroegd van 1 oktober tot 15 september is mij in de hitte van het debat ontgaan.
Enkele dagen later al kwamen er bordjes op het strand die het kitesurfverbod onder de aandacht brachten. Maar de haast eiste zijn tol, de bordjes bleken gemakkelijk "afkrabbaar". Op één bordje verdween de surfplank, zodat het net was of je hier geen parachute mocht springen. Was ik toch al niet van plan, want het is hier veel te ondiep.
Op een ander bordje werd de "5" van 15 september weggekrabd, zodat het er op leek dat je vanaf 1 september weer wel mocht kitesurfen. Werd dan ook driftig gedaan op 2 september. Trouwens, de maanden ervoor ook.
Wordt er dan niet gehandhaafd door het blauw op straat en op het water? Dat wel, maar er deed zich een onverwacht probleempje voor. Als de politie op het strand wilde bekeuren, moest de sterke arm soms uren wachten voordat de kitesurfer zo vriendelijk wilde zijn om bij zijn bundeltje kleren terug te komen. En de waterpolitie kon de kitesurfer in het ondiepe water niet volgen zonder met de politieboot vast te komen zitten. En zelf te water gaan? Dat kun je toch niet van de politie te water verwachten.
Dus moest er ter wille van het handhavingsbeleid een wijziging in de Algemene Politie Verordening (APV) komen. Het college stelde voor het droog oefenen op het strand met kitesurf vliegers te verbieden. Ook mocht je geen "aan de kitesurfsport gelieerde voorwerpen op het strand voorhanden hebben." Kortom, als je met een vlieger of een klosje touw op het strand kwam, was je de klos.
Weer pakte het in de Kazerne anders uit. Je kon nu maar beter niets doen, vond de gemeenteraad. Het was inmiddels al 19 september, dus er mocht weer volop gekitesurft worden. Nu niet even snel de APV aanpassen, maar eerst evalueren. Dat gaat de komende maanden gebeuren.
Wat gaat er nu eigenlijk geëvalueerd worden, vraagt deze Oude Muiderberger zich af. Er valt immers niet na te gaan hoe de beoogde strengere handhavingsregels in de praktijk zouden hebben uitgepakt. Of gaat men evalueren hoe het besluitvormingsproces in de raad is verlopen? Bijvoorbeeld hoe het kwam dat twee door B & W gedane voorstellen niet door de raad werden gevolgd. De zegeningen van het duale stelsel, zullen we maar zeggen.
Binnen het college waren de meningen trouwens ook behoorlijk duaal. De wethouders Schulp (CDA) en Leupen (PvdA) voelden voor een algemeen kitesurfverbod in de zomermaanden. Burgemeester Smith en wethouder Van der Steen (D66) vonden dat met een gedeeltelijk verbod moest worden begonnen. De wethouders Schulp en Leupen zullen dan ook niet rouwig zijn geweest om de afwijzing van hun eigen B & W - voorstel.
De PvdA-fractie in de Raad was het weer wel eens met het collegevoorstel voor een gedeeltelijk verbod en had dus een andere opvatting dan wethouder Leupen van PvdA-huize. Leve het duale stelsel.
Als we toch gaan evalueren, dan moet ook het gedrag van sommige kitesurfers na de instelling van het verbod maar eens aan de orde komen. Immers, die lapten het verbod gewoon aan hun surflaars. Ook wordt beweerd, dat enkele van deze sportievelingen de ballenlijn, die het zwemgebied markeren, al dan niet bewust hebben vernield. Jammer, want kitesurfers passen eigenlijk heel goed in het beleid om meer groene en blauwe toeristen aan te trekken.
Ook van belang bij de evaluatie is de zorg van VIB-raadslid Anne Waanders. Zij vreest, dat naast de badgasten en de zeilers ook zwanen en meerkoeten last van de kitesurfers kunnen hebben. Nu vraag ik mij op voorhand wel af, of deze beesten niet gewoon kunnen wegvliegen als er een vlieger in de buurt komt.
Nu de politie zich voorlopig niet meer hoeft bezig te houden met het kitesurfen, kunnen ze hun handhavingspijlen beter richten op een m.i. veel nijpender probleem: de "terreur" van de bromhangjongeren in ons dorp.
Toen de hangjongeren nog gewoon hingen, was er eigenlijk geen probleem, behalve misschien dat het huiswerk maken wat in de knel kwam. Toen ze er een smerige boel van gingen maken, met het achterlaten van blikjes, sigarettenpeuken en ander peuken op de diverse hangplekken, was er wel ergernis, maar onze gemeentereinigers ruimden de zooi trouwhartig op en het was weer even schoon.
Kwalijker werd het zinloze rondjes rijden op de opgevoerde, dus luidruchtige brommers. Dit heeft inmiddels zulke vormen aangenomen, dat de geluidsoverlast van onze bromjeugd vele malen erger is dan dat van overvliegende vliegtuigen. Deze hebben ten minste nog een nachtelijk start- en landingsverbod.
Oude Muiderberger vraagt zich wel eens stilletjes af: als die brommers zo'n onwettig lawaai maken en de berijders onwettig zonder helm rijden, moet er dan ook een speciale verordening komen of kan er op basis van huidige regelgeving al ingegrepen worden?
De lawaaioverlast is nog niet alles. Onze lieve hangjeugd is nu ook over gegaan tot puur vandalisme, het vernielen van andermans eigendommen. In het bijzonder verenigingsgebouw de Rijver is de laatste tijd de dupe. Ook de gebruikers van de Rijver worden op tal van manieren lastig gevallen. De eerste aangiftes liggen bij de politie. Het zit sommige Muiderbergers zo hoog, dat het mij niet zou verbazen als het een keer behoorlijk uit de hand loopt.
Volgens de politie zijn alle (hang)jeugdgroepen in kaart gebracht. Een hele geruststelling.
In de laatste zogenaamde locale politiebrief van de gemeente Muiden worden de probleemlocaties in beeld gebracht. In Muiderberg worden met betrekking tot baldadigheid en vernielingen locaties genoemd als de Brink, de Vinkenbaanschool, het Echobos, de Dorpsstraat, de Oranje Nassau-school en de hockeyclub. Als we daar ook nog de Rijver aan toevoegen, dan kun je samenvattend zeggen: vrijwel ons hele dorp. Er valt nog heel wat te handhaven, politie en justitie (en ouders)!
Op de Brink mag niet gebromd worden. Bij de toegangen staan bordjes die aangeven dat het hier om wandelpaden gaat. Ten overvloede wordt er in helder Nederlandse bij geschreven: "dus niet brommen". Ik weet dat het taalonderwijs niet meer is zoals het vroeger was, maar zou de jeugd helemaal niet meer kunnen lezen?
Tot nu toe mooiste smoes, gehoord van een APV-overtredende hangbromjongere: " Ik zag het bordje niet, want er hangen bladeren voor." Hier heb ik dus een belangrijk punt voor de opstellers van het gemeentelijke groenplan.
De afstand tussen de entree van de brink en de muziektent is voor een aantal bromjongeren te groot om te lopen. Kunnen we geen pendelbusje instellen met de jongerenwerker aan het stuur?
De brink was voor de derde maal in successie het speelterrein voor het jazzfestival Swing op de Brink. Helaas gooide de overvloedige regenval roet in het eten. De weer en wind trotserende bezoekers spraken dan ook van Swim op de Brink.
De organisatoren hadden dit jaar gezorgd voor een dansvloer, zodat de voetjes van de vloer konden. Gelukkig bestond deze vloer uit losse vlonders. Ze voldeden uitstekend als loopplank naar de barbecue en de biertent. Kon je droge voeten houden als je wat wilde eten of drinken.
Swing op de Brink mocht dit jaar geen spandoeken ophangen. De gemeente vindt dit gevaarlijk voor degenen die ze ophangen en gevaarlijk voor de weggebruikers als ze onverhoopt zouden losraken. In het kader van het nieuwe beleid mogen er ook slechts vijf sandwichborden geplaatst worden: drie in Muiden en twee in Muiderberg, steeds langs de invalswegen. De gemeente levert er een plattegrondje bij zodat organisatoren precies kunnen zien waar de borden staan mogen.
Maar het Swing op de Brink bestuur gaf een staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid ten beste. Ze hadden drie spandoeken opgehangen, weliswaar niet over de weg maar er langs. Ook hadden ze meer dan vijf sandwichborden geplaatst, weliswaar op "veilige" plaatsen, maar toch. De spandoeken moesten weg en het aantal sandwichborden moest terug naar vijf. De organisatie gehoorzaamde gedwee. Wie beweert dat er in onze gemeente niet gehandhaafd wordt?
Het laatste woord over het Muidense bordenbeleid zal wel niet zijn gesproken, want Swing op de Brink is niet de enige organisatie van evenementen die sandwichborden wil plaatsen op andere plekken dan het gemeentebestuur thans toestaat. Tijd voor een goed gesprek met de gemeente om te zien of de bordjes kunnen worden verhangen.
Het Duurzaam Veilig plan heeft een achterstand in de uitvoering opgelopen. Volgens wethouder Dick Schulp gaat het bij Duurzaam Veilig voor 80 % om mooiheid en voor 20% om veiligheid. Ik hoef dus niet zo teleurgesteld te zijn over de achterstand. Muiderberg is immers al mooi.
Als ik het goed begrijp is er ook een achterstand ontstaan met het aanbrengen van de twee door Rijkswaterstaat te betalen doseerinrichtingen rond Muiderberg. Zouden deze er eerst voor het eind van dit jaar liggen, nu wordt het pas volgend jaar. Een geluk bij een ongeluk, want die dingen schijnen nog behoorlijk gevaarlijk te zijn. Een automobiliste heeft dat gemerkt bij de nieuwe doseerinstallatie aan de Naardervaart. Door een onverhoedse beweging van een andere automobilist werd zij door de uit de grond komende paal omhoog gespietst. Het doseerbeleid botst kennelijk met Duurzaam Veilig.
Pas op als u een "wegsleepwaardige overtreding" begaat, want dan bent u uw auto eventjes kwijt. De term haal ik uit de nieuwe wegsleepverordening van de gemeente Muiden. Mijn spellingcontrole-indicator sprong meteen op rood, want van dit woord had hij (of zij) nog nooit gehoord. Ik heb "wegsleepwaardig" onmiddellijk aan mijn elektronische woordenboek toegevoegd.
Voorheen kon alleen worden weggesleept om veiligheidsredenen, in het belang van een vrije doorgang van het verkeer of om invalidenparkeerplaatsen vrij te houden. In de nieuwe verordening is de mogelijkheid om weg te slepen verruimd. Een goede reden is nu ook het vrijhouden van aangewezen weggedeelten en wegen (ik kan nog niet zeggen om welke wegen of weggedeelten het gaat, want deze gebieden moeten eerst nog worden aangewezen).
In uw gemeente is ook nog een andere verordening aangepast, te weten de verordening gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens, in ambtenarentaal de GBA. Deze aanpassing houdt verband met de bescherming van persoonsgegevens, de privacy van u en mij dus.
In de GBA staat onder meer hoe de straatnamen in onze gemeente officieel worden geschreven. Wat de Nienhuis Ruyskade betreft staat er in de GBA Nienhuis Ruijskade. Dat is dan ook de reden waarom in het rijbewijs en andere documenten Ruijskade met een "ij" staat in plaats van met een "y".
Volgens de historici in Muiderberg is Nienhuis Ruyskade ook fout, want de burgemeester naar wie deze "kade" is genoemd, heette Niënhuis Ruys met puntjes op de "e". Wie gaat nu eens uitzoeken hoe het precies zit, zodat aan deze misstand een einde komt ?
Muiden en Weesp gaan samen een structuurvisie voor de Bloemendalerpolder ontwikkelen. Er is al een klein conflictje uitgebroken. Op deze manier worden Muiden en Weesp nooit één gemeente.
Oude Muiderberger heeft een ideetje voor de invulling van de Bloemendalerpolder die een goed evenwicht moet krijgen tussen rood (bebouwing), groen (natuur) en blauw (water). Nu het zwembad Blijwater in Weesp zijn deuren heeft moeten sluiten omdat het dak is ingestort, stelt hij voor voor gezamenlijke rekening een binnen- en een buitenbad met een grasveldje in de Bloemendalerpolder aan te leggen. Hebben we in één klap blauw, rood en groen.
Het college vindt een communicatieplan wel belangrijk, maar ziet als gevolg van capaciteitsproblemen geen mogelijkheden hieraan voorrang te geven. Het inzetten van een stagiair biedt geen soelaas, want deze heeft veel begeleiding nodig. Nou en? We kunnen toch een begeleidingsgroep formeren, bestaande uit een ambtenaar, een raadslid en enkele inwoners met communicatiedeskundigheid. De gemeente hoeft het wiel toch niet zelf uit te vinden?
Ik vind een stagiair (iemand die stage loopt) trouwens geen goede invalshoek. Je zou een HEAO-student met afstudeerrichting communicatie moeten nemen. Heeft ie meteen een mooi scriptieonderwerp.
Met veel gevoel voor communicatie sprak raadslid Jan Hylkema tot de dienstdoende wethouder, dat deze een vraag over het communicatiebeleid nog niet had beantwoord. "Hopelijk is dit niet symptomatisch voor het communicatiebeleid van de gemeente", zo voegde hij er schalks aan toe.
De VIB heeft op basis van gesprekken met inwoners een eigen Duurzaam Veilig ingediend. Daarin signaleert de Muiderbergse partij onder meer dat er in een aantal straten nutteloos groen aanwezig is. Daar kunnen parkeerhavens komen. Een nuttige opmerking.
De gemeente heeft een plek gevonden voor een kinderdagverblijf annex naschoolse opvang: het terrein van gemeentewerken achter de Rijver. Onlangs mocht de buurt zich over de plannen uitspreken. De omwonenden waren zo meegaand, dat je geen kind aan ze had.
Een groot voordeel is dat het terrein al van de gemeente is. Er hoeft dus geen grond te worden aangekocht en dat maakt het allemaal financieel haalbaarder. Ook wordt het huidige gebouw van Kris Kras verkocht als bijdrage aan de financiering.
In Kris Kras verblijven nu 23 kinderen, terwijl de capaciteit in het nieuwe gebouw voor de 0 tot 4-jarigen 36 wordt. Er kunnen dus 13 extra kinderen worden opgevangen. Een inspreker vond dat wel wat weinig voor alle moeite en kosten.
Op de eerste verdieping komen ruimtes voor naschoolse opvang, waar maximaal 60 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar terecht kunnen. Dat wordt traplopen.
De architect heeft een mooi, functioneel gebouw ontworpen. De goothoogte bedraagt 6 meter en de totale hoogte circa 7 ½ meter. Het gebouw komt dus een stuk boven de dijk uit, maar de bomen blijven gelukkig staan.
Het grootste probleem lijkt de verkeersafwikkeling te worden. Wan de kinderen worden natuurlijk niet allemaal wandelend of fietsend gehaald en gebracht. Ook de 12 werknemers hebben vervoer nodig. Hoe het verkeer aan de Nienhuis Ruyskade-kant geregeld gaat worden en of er een extra toegangsweg via de Tesselschadelaan komt, is nog niet bekend.
Op de dijk naast de midgetgolfbaan van De Leeuwenkuil staat sinds enige tijd een rood ijzeren paaltje. Wat moet dat ding daar? In de Nieuwe Spiering reikt collega Ouwe Muier de oplossing aan: het is een afbakening van de dijk langs het IJsselmeer in werkvakken. Zou Ouwe Muier voor Oude Muiderberger nog wat research willen doen: wie gaan er in die vakken werken, wat gaan deze mensen precies doen en hoeveel keer per jaar?
Eetgelegenheid De Zeemeeuw houdt op 13 oktober een afscheidsparty. De tent gaat tegen de vlakte en wordt geheel verbouwd. Volgend jaar staat er een restaurant met een gelijke capaciteit als nu, maar de keuken wordt veel groter. Dat betekent ongetwijfeld minder lange wachttijden. Ik kan bijna niet wachten tot het weer voorjaar is.