terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
21ste editie d.d. 7 juli 2002

Vuilophaal, riolering, huwelijk en seks

473. Met Ouwe Muier van de Nieuwe Spiering bestaat de stilzwijgende afspraak, dat we al schrijvende niet op elkaars grondgebied komen. Maar als hij het in zijn column van 30 juni over het Muiderbergse dameskoor Toon voor Toon heeft, dan moet Oude Muiderberger toch wel even piepen. Het koor bestaat namelijk zowel uit dames als heren en gaat sinds de afsplitsing van de toneelvereniging Stuk voor Stuk al weer enige jaren door het leven als Noot voor Noot. Wel bij de Muiderbergse les blijven, Ouwe Muier.
474. Medewerkers van de G.A.D. weigeren al geruime tijd de krappe Zilvermeeuw in te rijden om de huisvuilcontainers te legen. Vroeger gebeurde dat wel, maar sinds het straatje smaller is geworden (gemeentelijke groenstrookjes zijn nu van de eigenaren) en de G.A.D. -chauffeurs minder bekwaam (of minder bereidwillig) is er de klad ingekomen. Bijgevolg: een heus conflict tussen bewoners, de GAD en de gemeente. Zilvermeeuwen en Waterhoenen op de barricades!
475 Ook de bewoners aan de Waterhoen? Jawel, want die hebben de gewoonte hun vuilcontainer niet aan de voorkant van hun huis te zetten, maar aan de achterkant waar hun tuin ligt. En daardoor staan er vrijdags geen 12, maar 24 vuilcontainers op de Zilvermeeuw. De vuilnisophalers, die er met hun wagen niet meer bij kunnen of willen, halen deze containers lopend op en brengen hem niet op de oude plaats terug. De containers worden op een hoek weggezet, belemmeren het uitzicht, gaan stinken, bevorderen het zwerfvuil en wat al meer.
476. Je zou als eenvoudige buitenstaander denken: als die G.A.D.-ders een container hebben geleegd, moeten ze weer een nieuwe ophalen en kunnen ze het geleegde exemplaar netjes terugzetten. Maar dat zou wel al te gemakkelijk zijn. Ook zou je denken: als de bewoners last hebben van de opeenstapeling van vuilcontainers op een verkeerde plek, dan halen ze hem zo snel mogelijk naar hun huis en laten ze de bak niet het hele weekend buiten staan. Maar ook dat is waarschijnlijk te gemakkelijk gedacht van deze Oude Muiderberger.
477. Een centrale verzamelplaats voor de bakken van Zilvermeeuw en Waterhoen kon ook geen genade vinden in de ogen van bewoners. Ze wilden maar één ding: de G.A.D. haalt de containers zelf op (met of zonder wagen) en zet ze weer netjes terug, precies zoals vroeger. Er waren boze brieven, overleg, testritten, insprekers op commissievergaderingen, nieuwe voorstellen, weer overleg, enz. Jaren bakkeleien over een paar bakken.
478. Maar gelukkig kan ik u nu melden dat het Buitendijkse bakkenprobleem tot het verleden behoort. De betrokken partijen zijn er uit. De G.A.D. legt op eigen kosten een ondergrondse gesloten container aan op de hoek Waterhoen/Meerkoet. Bewoners krijgen een pasje om de container te openen, zodat ze hun zak kwijt kunnen.
479. Ik wil geen partij in dit onfrisse zaakje kiezen, maar als ik het goed begrijp is de situatie nu als volgt: eerst konden de bewoners eenmaal per week hun rolbak met gemak naar buiten rijden. In het ergste geval - als de vuilnismannen te belazerd waren om ze terug te zetten - moesten ze de lege bak op wieltjes weer ophalen. In de nieuwe situatie moeten de bewoners telkens met volle vuilniszakken naar de verder op gelegen ondergrondse container lopen. De G.A.D. kan deze met één man en een hijskraan legen. Dat is efficiënter dan vuil laten ophalen door drie man. Logisch dat de G.A.D. de kosten voor zijn rekening neemt.
480. Als iedereen gelukkig is met de gekozen oplossing, waarom zou Oude Muiderberger zich dan druk maken. Hij kan zich beter druk maken over een ander afvalprobleem: het riool. Dat zaakje stinkt pas echt, als je het mij vraagt.
481.Voorheen werden de rioleringsbuizen geïnspecteerd door middel van fotocamera's, tegenwoordig wordt de videocamera gebruikt. Het gevolg is dat het rioolstelsel in onze gemeente opeens in veel slechtere staat verkeerd dan lange tijd werd gedacht. Daarom stel ik voor maar weer terug te keren naar de foto-inspectie. Dat nieuwerwetse gedoe leidt alleen maar tot hogere kosten. Deze worden uiteraard weer afgewenteld op de bewoners.
482. Een presentatie van de firma Tauw leerde ons, dat het rioolrecht de komende jaren fors naar boven moet om alle vervangingen en reparaties te bekostigen. Naar een andere gemeente verhuizen heeft geen enkele zin, want gemiddeld ligt het rioolrecht in Nederland op ƒ 325,- ofwel € 147,-. Voor de komende twee jaar wordt bij ons een verhoging voorzien van 11% per jaar tot een niveau van € 138,- in 2004. Dat is nog steeds lager dan het landelijke gemiddelde. U kunt dus het beste op de Muidense pot blijven zitten, zeker tot 2005.
483. Rob Dekker van de VIB kon de discussie over de vervuiling van het Muidense en Muiderbergse riool eerst niet zo goed volgen. "Elk riool is toch vervuild", probeerde hij voorzichtig. Maar met vervuiling werd iets anders bedoeld dan hij in zijn onschuld dacht. Het gaat om zand en slib. Daar is het riool niet op ingesteld. Wel op poep en pies.
484. Wist u dat een rioolbuis gemiddeld 40 tot 50 jaar meegaat? In Muiden is de gemiddelde levensduur zelfs 63 jaar. Muiers zijn zeker niet van die grote kakkers.
485. In de vorige aflevering van De Jonge Zandhaas memoreerde ik al, dat het maximum aantal seksinrichtingen in onze regio op 16 is gesteld. Even leek het erop, dat dit aantal van 15 naar 16 was verhoogd, maar er was sprake van een telfout. Het waren er 16 en het blijven er 16.
486. Toch moest er een raadsbesluit over het "nieuwe" aantal worden genomen, anders klopte de Beleidsnotitie Regionaal Prostitutiebeleid Gooi en Vechtstreek niet. Nadat het ontstaan van de telfout in de commissievergadering door de burgemeester uitvoerig was toegelicht, kwam raadslid G. Heijnen-Klootsema van het CDA er in de raadsvergadering van 13 juni toch nog even op terug. Ze zat duidelijk met het gehele prostitutiebeleid in haar maag.
487. Door haar vragen moest de burgemeester de gehele kwestie nogmaals tot in detail uit de doeken doen. Ondanks deze geduldige poging blijft Oude Muiderberger de toelichting van de zijde van B & W wat magertjes vinden. Zo ontbrak aan de stukken een lijst met adressen en telefoonnummers van de "goedgekeurde" seksinrichtingen. Maar het college kan deze omissie nog goed maken. We hebben het gemeentelijke informatieblad en de gemeentelijke website immers nog!
488. Van de provincie Noord-Holland mogen er maximaal 5.000 woningen in de Bloemendalerpolder komen. Men gaat uit van een bebouwing van 25 tot 30 woningen per ha. De Bloemendalerpolder is ongeveer 450 ha groot. De bebouwing neemt dus maximaal 200 ha in beslag, minder dan de helft. Waar praten we nog over!
489. Zoals u weet geeft Muiden alleen toestemming voor het bouwen van huizen in de Bloemendalerpolder als de brug over de Vecht wordt vervangen door een aquaduct. Ik vrees dat er nog heel wat water door de Vecht moet stromen voordat het zover is.
490. Gedeputeerde Meydam van de provincie Noord-Holland wees er tijdens een voorlichtingsavond in Hilversum op, dat de bebouwingsdichtheid in de concertgebouwbuurt in Amsterdam 85 woningen per ha is. Dat mag dan wel zo zijn, maar de bewoners daar hebben wel een concertgebouw om de hoek. Een dergelijke muziektempel zie ik in de Bloemendalerpolder nog niet zo gauw verrijzen.
491. Gehoord op de radio: wanneer Nederland een bebouwingsdichtheid gelijk aan Hong Kong zou hebben, dan hebben we voor de huidige 16 miljoen inwoners genoeg aan het eiland Texel. Dat lijkt me de ideale oplossing voor het fileprobleem, al hoewel er natuurlijk wel een paar veerboten bij moeten komen.
492. Het genoemde aantal van 5.000 woningen is het maximum toegestane. Wat Muiden zelf precies wil, komt in een structuurvisie te staan die samen met Weesp wordt opgesteld. Waar blijft dat ding eigenlijk?
493. Onze eigen Henk Bökenkamp (VVD) sprak tijdens de Hilversumse inloopavond de vrees uit dat de bouw van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder tot een verkeersinfarct zou leiden. Dat vind ik kortzichtig gedacht. Ze zullen de Weesperweg toch wel vierbaans gaan maken?
494. De gedachte dat er in de Bloemendalerpolder woningen moeten komen ter wille van de inwoners van Amsterdam, werd door de heer Meydam ontzenuwd. Als er hier gebouwd gaat worden, doen we dat voor de regio Noord-Holland Zuid, aldus de gedeputeerde. Gelukkig voor de Amsterdammers ligt Amsterdam ook in Noord-Holland Zuid.
495. Vraagje van een verontruste Oude Muiderberger: als er meer woningen op Muider grondgebied komen, mag dan ook het aantal seksinrichtingen in onze regio omhoog?
496. Volgens een onderzoek van het blad Elsevier is Almere de beste plaats in Nederland om te wonen. Kijk, daarom wil Oude Muiderberger nu dat bij een gemeentelijke herindeling Muiderberg binnen de grenzen van Almere gaat vallen.
497. In het zelfde onderzoek komt de gemeente Muiden op de 345ste plaats. De onderzoekers zijn zeker nog nooit in Muiderberg geweest!
498. Volgens wethouder Dick Schulp is de Brink in Muiderberg één van de mooiste plekjes in Nederland. Eindelijk eens een wethouder die weet waar hij het over heeft. Elsevier moest maar eens met hem gaan praten.
499. De raadsvergadering in juni was de eerste onder het zogenoemde duale stelsel: de wethouders maken niet langer deel uit van de Gemeenteraad. Waarschijnlijk als gevolg hiervan kregen de wethouders een nieuwe plek in de raadzaal, niet achter de bestuurstafel maar in een hoekje achter deze tafel. Het leek wel of ze in het verdomhoekje zaten.
500. Omdat iedereen dat eigenlijk geen gezicht vond, mochten ze in de raadsvergadering van juli een stukje opschuiven. De wethouderstafel stond nu naast de tafel waaraan de burgemeester als voorzitter van de raad zat. Maar hun tafel stond nog wel een centimeter of twintig naar achteren. Verschil moet er zijn, niet waar.
501. Het blijft trouwens een rare vertoning met dat duale stelsel. De raad vergadert vooral met zichzelf. De wethouders, die zich dag in dag uit voor de gemeente uitsloven, zitten er voor spek en bonen bij. Ze krijgen alleen het woord als de raadsleden daar nadrukkelijk om vragen. En dat gebeurt tot nu toe maar bitter weinig.
502. Hoe anders vergaat het onze burgemeester, die in feite een dubbelrol vervult. Enerzijds is hij voorzitter van de vergadering en anderzijds draagt hij de verantwoordelijkheid voor enkele portefeuilles, waaronder die van openbare orde en veiligheid. Hij is voortdurend in debat met de raad, omdat hij zichzelf gemakkelijk het woord kan geven. De wethouders kijken ernaar, maar G'd hoort ze brommen.
503. Het gevaarlijk geachte kitesurfen vanaf de stranden en voor de kust van Muiderberg wordt aangepakt. B & W kwamen met het voorstel voor een kitesurfverbod tussen de Kerk aan Zee en de Leeuwenkuil. Alleen aan weerszijden van dit gebied zou gekitesurft (nieuw werkwoord) mogen worden, mits niet vanaf het strand en minimaal 5 meter uit de kust. Het akkoord was bereikt met de kitesurfschoolhouders, de havenmeester en de eigenaar van de zeilschool. Een soort Duurzaam Veilig plan voor het strand en de ondiepe wateren voor de kust.
504. Hoe anders liep het in de Raadszaal. Het CDA en de VIB kwamen met een amendement op het collegevoorstel: verbied het kitesurfen van 1 april tot 1 oktober over de gehele lengte van de kust voor Muiderberg. In de zomer is het strand en omgeving dan voor de badgasten en de zeilers, in de winter kunnen de kitesurfers hun gang gaan. Een soort klimatologische waterscheiding dus.
505. Na veel vijven en zessen en schorsingen werden de data in het amendement veranderd in een verbod van 15 juli tot 15 september. Vraag me niet waarom de eindtijd werd teruggebracht naar 15 september, maar het opschuiven van de datum 1 april naar 15 juli had te maken met het feit, dat het ten tijde van de raadsvergadering al 4 juli was. Het CDA/VIB-voorstel haalde het met de kleinst mogelijke meerderheid: zeven stemmen voor en zes tegen. Ook in het college van B En W lag de zaak trouwens uiterst verdeeld: twee wethouders stonden niet achter het collegevoorstel, de burgemeester en een andere wethouder wel.
506. Binnen twee dagen stond het raadsbesluit al op bordjes aan de waterkant. Ben benieuwd of er vanaf 15 juli inderdaad niet meer wordt gekitesurft. Op de Brink wordt na het plaatsen van de bordjes Wandelpad immers ook niet meer gebromd.
507. Ik zit nog met een vraag. In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) staat nu, dat het kitesurfen van 15 juli tot 15 september is verboden. Nu neem ik aan dat CDA en VIB de bedoeling hadden het verbod gedurende het gehele zomerseizoen te laten gelden, dus ingaande 1 april. Komt er straks weer een aanpassing van de APV?
508. Een kitesurfset kost nieuw ongeveer € 2.000,-, zo bleek tijdens de discussie over het verbieden van deze sport. Ik vrees dat ze op de tweede handsmarkt sterk in waarde zullen dalen.
509. De gemeente Muiden wil haar positie op de trouwmarkt verstevigen. Op zondag trouwen kan (nog) niet, maar het aantal locaties waar geliefden elkaar het jawoord kunnen geven, is uitgebreid. Voortaan kan er in Muiden, behalve in het gemeentehuis en in de Kazerne, getrouwd worden in het Muiderslot, op Pampus en op een achttal schepen van de bruine vloot, mits ze aan de kant liggen.
510. Trouwen op een gehistoriseerd schip. Een wel heel letterlijke opvatting van in het huwelijksbootje stappen. Als de huwelijkskandidaten nu maar niet tussen wal en schip vallen.
511. Mag een bruin schip tijdens de huwelijksvoltrekking niet varen, naar Pampus moet je wel met de boot. De ambtenaar van de burgerlijke stand gaat mee. Men wordt geselecteerd op zeebenen (een pluspunt) en zeeziekte (een minpunt). Bruid en bruidegom moeten het zelf maar weten, die kiezen uit eigen beweging het ruime sop.
512. Sommige raadsleden misten een trouwlocatie in Muiderberg. De suggesties vlogen over de vergadertafels: uiteraard werd 't Lagerhuys geopperd, maar tot mijn stomme verbazing ook de Echomuur. Onze burgervader zag huwen in de buitenlucht echter niet zo zitten. Kan ik mij iets bij voorstellen. Een verregende smoking zit niet echt lekker. En wat te denken van het kapsel van de bruid bij windkracht 8?
513. Als er buiten niet getrouwd mag worden, valt ook het strandje vóór de Zeemeeuw af. Jammer voor uitbater Ron Bot, want zijn Brasserie Restaurant 't Lagerhuys staat vooralsnog ook al niet op de lijst van trouwlocaties. Wat je na het uitspreken van het jawoord wilt doen, moet je zelf weten, maar de huwelijksvoltrekking zelf moet in een "ordentelijke" omgeving plaatsvinden.
514. Een horecagelegenheid wordt niet ordentelijk geacht voor zoiets officieels als een huwelijksvoltrekking. "Waarom wordt er in het Scheveningse Kurhaus en in het Amsterdamse Okura-hotel dan wel getrouwd?" wilde een raadslid weten. De burgemeester gaat het uitzoeken.
515. De Rijver, een gemeentegebouw, komt wellicht wèl door de volgende selectie heen. Maar aan deze locatie schijnt tot nu toe niemand behoefte te hebben. Daar kan ik inkomen, want als je in de ene zaal het jawoord uitspreekt, kunnen de gebruikers van de andere twee zalen mee genieten. Zo goed is de nieuwe geluidsisolatie nu ook weer niet.
516. dichtkeutel:
Nieuwe trouwlocaties

Voortaan kun je naar Pampus varen
om daar het jawoord te geven
het huwelijksbootje steekt van wal
met gevaar voor eigen leven.



Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: