terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
20ste editie d.d. 23 mei 2002

Lintjes en klachtenregen plus dichtkeutel

445. Soms ben ik wel eens jaloers op mijn collega Ouwe Muier, die op deze website de kolommen vult van de Nieuwe Spiering. In Muiden liggen de onderwerpen voor het oprapen. Is er geen tumult over het Van der Vliet terrein, dan zorgt de Kruitfabriek wel voor vuurwerk. Dan weer is de sluisbrug open, dan weer dicht. Vandaag wordt er een brug uitgelicht, morgen staat het aquaduct weer in de schijnwerper. Nee, het is niet bepaald saai daar aan de monding van de Vecht.
446. Oude Muiderberger schrijft weliswaar niet over Muiden (een stilzwijgende afspraak met Ouwe Muier), maar natuurlijk wel over zaken die in Muiden spelen en tegelijkertijd in Muiderberg zichtbaar zijn. Zo zag ik, turend over de polders, tot mijn verrassing dat circus Sarassani zijn tenten bij het Muiderslot had opgeslagen. Het wordt een lange voorstelling, want ik vernam dat de tent de hele zomer blijft staan. Van de winter wordt ie ingepakt en volgende zomer staat ie er weer, bouwvergunning of niet. Het is ook altijd circus in het Vechtstadje.
447. Het concert van de Muiderbergse harmonie G.A. Heinze in het Muiderslot is afgelast omdat er te weinig kaarten waren verkocht. Moeten Muiderbergers maar niet vreemd gaan in Muiden. Lag de geringe belangstelling misschien aan de prijs van de entreekaartjes? In Muiderberg kun je G.A. Heinze regelmatig gratis voor niets beluisteren, dus waarom zou je er in Muiden überhaupt voor betalen?
448. In het bestuur van onze gemeente is na de verkiezingen veel veranderd, maar toch ook weer niet. Dick Schulp (CDA) en Cees Leupen (PvdA) waren wethouder en zijn dit opnieuw geworden. D66 wethouder Joop Lahnstein werd opgevolgd door partijgenoot Hans van der Steen. Zo blijft alles een beetje bij het oude, de verkiezingsuitslagen ten spijt. Duale stelsel, zullen we maar zeggen.
449. De lintjesregen leek in Muiden de laatste maanden wel een stortbui. Toen Henk Beenen, Frits van Rossum en Wiebe de Haan afscheid namen als raadslid, werden zij benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Vanwege bijzondere verdiensten? Uuuuuh. Nou ja, kan zijn. Misschien ook niet. In het huidige decoratiestelsel krijgt elk raadslid bij zijn afscheid automatisch een koninklijke onderscheiding, mits hij/zij 12 jaar in de Raad heeft gezeten.
450. Dick Schulp, Cees Leupen en Joop Lahnstein moesten nog even geduld hebben, want als demissionair wethouder werd hun afscheid als raadslid uitgesteld. Maar na de verkiezingen was het dan ook goed raak, want alle drie werden ze benoemd tot Ridder.
451. Tot Ridder? Jawel, de drie gedecoreerden waren niet alleen tenminste 12 jaar raadslid geweest, maar op het moment van toekenning van de koninklijke onderscheiding waren ze ook nog eens wethouder. Niks geen ordinair lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau, maar meteen het ridderschap.
452. Het huidige systeem leidt tot merkwaardige uitkomsten. Neem nou Wiebe de Haan. In zijn actieve politieke loopbaan was hij 22 jaar raadslid. In die tijd was hij ook fractievoorzitter en wethouder. Toch werd hij "slechts" benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Bij zijn afscheid was hij raadslid. Slechte timing dus.
453. Zoals gezegd werd ook Dick Schulp geridderd. Zo zie je maar weer waar een duaal stelsel al niet goed voor is. Wethouders maken thans niet langer deel van de gemeenteraad uit. Als dat wel zo was geweest, dan had Dick nog een paar jaar op zijn lintje moeten wachten. Nu nam hij afscheid als raadslid, dus was hij aan de beurt.
454. In het huidige college van Burgemeester en Wethouders zitten drie gedecoreerden, want naast Dick Schulp en Cees Leupen heeft ook onze burgemeester al geruime tijd een koninklijke onderscheiding. Kersverse wethouder Hans van der Steen zal zich `kaal´ voelen in dit gezelschap. Komt wel goed Hans, je hebt er als raadslid al vier jaar opzitten, dus nog maar acht jaar te gaan.
455. Je zou als gewone sterveling zeggen, dat een nestor niet wordt gekozen, maar dat je dat automatisch wordt (net zoiets als het krijgen van een lintje na 12 jaar trouwe dienst in de raad). Maar kennelijk werkt het in de politiek toch anders. Door het vertrek van een groot aantal oudgedienden was betrekkelijke nieuwkomer Eric Hoetmer plots het langst zittende raadslid, maar nestor, ho maar.
456. De nieuw geïnstalleerde raad hield een officiële nestorverkiezing. Gekozen werd het nieuwe raadslid Jaap Meijer. Om verwarring tussen Eric en Jaap te voorkomen kreeg VIB-raadslid Anne Waanders van de voorzitter toestemming de gekozen nestor een badge op te spelden. Heel toepasselijk bestond deze uit een afbeelding van Nestorix uit Asterix en Obelisk.
457. De VIB liet zich ook op een ander moment van zijn ludieke kant zien. De nieuwe Muiderbergse partij had de datum 1 april (2de Paasdag) uitgekozen om in het centrum van het dorp het Dorpsplein officieel te openen. Dit nieuwe plein was gelegen op de hoek van de Dorpsstraat, de Badlaan en de Graaf Florislaan. De VIB kon niet wachten op de uitvoering van het Duurzaam Veilig plan, dus kwam men zelf in actie.
458. Op dit gevaarlijke kruispunt werd met wat improvisatie een heuse rotonde aangelegd. Vanaf het terras van café Lieftinck keken VIB leden en andere belangstellenden naar de naderende automobilisten. Wie aan de goede kant van het rondje reed, kreeg applaus. Wie verkeerd reed werd op boe geroep getrakteerd. Succes of niet, café Lieftinck dankte er in elk geval extra omzet aan.
459. In de raad van Muiden zitten nu 9 Muiderbergers en 4 Muiers. Arme Muiers.
460. Het College van B & W bestaat geheel uit Muiers. Arme Muiderbergers.
461. Tip voor scheidend wethouder Joop Lahnstein: vergeet niet aan uw opvolger door te geven, dat u aan de omwonenden van het speelterrein in Buitendijke hebt beloofd dat er de eerste vijf à zes jaar op die plek geen verlichting komt.
462. In Muiderberg werd de manifestatie Kans op Kunst gehouden, een combinatie van een kunstmarkt, gratis kunst- en antiektaxatie en een veiling voor een goed doel. De bezoekers aan de Rijver maakten niet alleen kans op een kunstvoorwerp, maar ook op een bon. Sommige bezoekers hadden hun auto nogal wild geparkeerd. De politie kwam plichtsgetrouw controleren, maar de organisatie wist de sterke arm om de vinger te winden. Er werden geen bekeuringen uitgedeeld. Hulde voor het begrip!
463. Met zoveel kunstvoorwerpen in het gebouw was er ook een grote kans op diefstal. Er was dan ook gezorgd voor een strenge, maar vrij onzichtbare uitgangsbewaking. Aan één ding was echter niet gedacht. Bezoekers die iets kwamen laten taxeren liepen met hun al dan niet waardevolle objecten naar binnen en weer naar buiten alsof er niets aan de hand was. Je kon alleen aan hun gezicht zien of de taxateurs de voorwerpen als kunst of kitsch hadden bestempeld.
464. Op de jaarlijkse braderie in de Dorpsstraat stonden weer twee koren hun loten te verkopen. Bij de Echo kreeg je vier loten voor een euro, bij de Muiderbergse Zangvereniging vijf. Concurrentie moet er zijn.
465. Het Oranjefeest op de Brink werd opgeluisterd door de touwtrekvereniging Vechtlust uit Muiden. Vol bewondering aanschouwde ik het trekken van de dames. De trekbeurt van de heren heb ik niet afgewacht. Het was mij te koud.
466. In onze gemeente kun je voortaan ook buiten de officiële trouwzaal in het huwelijksbootje stappen. Trouwlustigen kunnen straks naast de Kazerne kiezen uit het Muiderslot, Pampus en een aantal schepen van de bruine vloot. Als Muiderberger voel ik mij ernstig tekort gedaan. Als ik het nog eens over moest doen, zou ik graag een keuze willen maken uit de Rijver, de Zeemeeuw of ´t Lagerhuys. Maar deze locaties komen in het rijtje niet voor.
467 Ron Bot, uitbater van ´t Lagerhuys en de Zeemeeuw, plus enkele raadsleden dachten er net zo over. Er werden tijdens de commissievergadering nog meer Muiderbergse locaties geopperd, zoals de fraaie Brink en de Echomuur. De burgemeester vond dit echter geen ordentelijke plekken. Stel het zou gaan regenen. De Echomuur heeft volgens mij nog een ander bezwaar. Als je daar het jawoord uitspreekt, krijgt de ambtenaar van de burgerlijke stand ja ja te horen. Dat is wel erg veel van het goede.
468. In dezelfde commissievergadering kwam een voorstel van de regiopolitie Gooi en Vechtstreek aan de orde om het maximum aantal seksinrichtingen in de regio te verhogen van 15 naar 16. Is hier sprake van verruiming van het prostitutiebeleid? Nee, er was gewoon verkeerd geteld. Bij de inventarisatie van het beslaande aantal bordelen was en vergissing gemaakt. Oude Muiderberger biedt zich aan een volgende keer te helpen met tellen.
469. Er is ook nog een categorie thuiswerkers. Hoeveel er hier van zijn, is moeilijk na te gaan. Maar de politie blijft alert, zo sprak de burgemeester. Geef mij ook zo´n baan.
470. Muiderberg wordt aan alle kanten door de kitesurfers ingesloten. Voornamelijk bij wind uit het noorden en noordoosten komen de surfers onze kant op. Maar het probleem wordt nu echt aangepakt. Met diverse instanties zullen gesprekken worden gevoerd. Ik zie maar één echte oplossing: zorgen voor een andere windrichting.
471. Inwoners van Muiden kunnen een klacht indienen wanneer zij menen dat de gemeentelijke overheid hen niet goed heeft behandeld. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, staat omschreven in een ontwerp Regeling klachtenbehandeling Muiden 2002. Wanneer is het optreden van de overheid behoorlijk? Voldaan moet worden aan geschreven rechtsregels, aan ongeschreven rechtsnormen en aan normen als voortvarendheid in de behandeling en voortvarendheid bij herstel van fouten. Als het nu maar geen klachten gaat regenen…
472. Dichtkeutel:

Koninginnedag

We vierden braaf Oranjefeest
Alleen het weer viel tegen
Ik zag de bui al hangen
Maar het bleek lintjesregen.


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: