terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
19de editie d.d. 12 maart 2002

Zoenen, roken en stemmen

397. De spanning viel te snijden in het gemeentehuis, de avond van de 6de maart. Wat zouden de cassettes van de stemmachines voor de vijf partijen in petto hebben? De burgemeester besteeg zijn vaste spreekgestoelte, er kwam op verzoek een applaus voor de ambtenaren van burgerzaken, er kwam een spontaan applaus voor de "wakkere" zitters op de stembureaus (om half zes uit de veren om de democratie te dienen) en de zeteldans kon beginnen.
398. We wisten natuurlijk allemaal dat het CDA zou winnen. De partij van lijsttrekker en wethouder Dick Schulp kreeg 25% meer stemmen dan in 1998 en ging van 3 naar 4 zetels. Stralende gezichten dus bij de christen-democraten. Dick had het weer dik voor elkaar.
399. We wisten natuurlijk allemaal dat de VVD zou verliezen. Het aantal stemmen op de partij daalde met 36 %. De teruggang bleef dankzij een restzetel beperkt van 4 tot 3 zetels. Dat viel na alle rellen eigenlijk nog mee. Opluchting dus in het liberale kamp. Volgens de verkiezingsleus moest "de beuk" (Henk Bökenkamp) erin. Dat was geen moeilijke opgave, want Bökenkamp stond op nummer 1.
400. We wisten natuurlijk allemaal dat de Partij van de Arbeid het moeilijk zou krijgen, maar een halvering naar 2 zetels? Het procentuele stemmenverlies (35%) was ongeveer even groot als bij de VVD, maar de PvdA miste een restzetel. Dat was dus wat voorbarig, die zin in de verkiezingsfolder waarin stond dat een nieuwe fractie zou aantreden met Jan Hylkema, Eric Hoetmer, Fred Winnubst en Nicolien van Duinen. Daarvoor heb je als ik goed tel vier zetels nodig.
401. We wisten natuurlijk allemaal dat het voor D66 niet makkelijk zou worden op 2 zetels te blijven zitten. Het lukte het duo Lahnstein/Van der Steen. De avond kon dus niet meer stuk voor "de liberalen met een hart", zoals ze zichzelf noemen.
402. We wisten natuurlijk allemaal dat de VIB in de Raad zou komen. Maar dat de partij van Bram (oud PvdA) en Anna (oud VVD) meteen al 2 zetels zou krijgen? Grote vreugde dus bij de Muiderbergse nieuwkomers. Na het uitdelen van de bloemen kunnen ze nu de bloemetjes buiten zetten. Zij kwamen van nul op 500 stemmen, wiskundig gezien een oneindige vooruitgang!
403. De winnaars vlogen elkaar op de avond van de verkiezingen in het gemeentehuis zoenend in de armen en de verliezers zoenden de winnaars. Wat kan politiek toch verzoenend zijn.
404. Het was al met al heel gezellig en knus in het gemeentehuis, waar de uitslagen werden bekend gemaakt. Dick Schulp reageerde de spanning af met een overwinningssigaartje. Joop Lahnstein stak opgelucht een sigaretje op. Ik had graag mee willen roken, maar dat mocht niet, want ik stond in de hal van een openbaar gebouw.
405. Er komen acht Muiderbergers in de gemeenteraad van Muiden tegen vijf Muiers. Als Dick Schulp doorschuift naar het college, en wie twijfelt daaraan, dan kan Muiderberger Cees Hennipman aanschuiven en wordt de verhouding in de Raad zelfs negen tegen vier. Ik hoop dat Muiden zich niet achtergesteld gaat voelen.
406. Arme (nieuwe) Muiderbergse raadsleden: ze moeten zich nu ook serieus in de Muidense materie gaan verdiepen. Kruitfabriek. Van der Vliet-terrein. Havenbeleid. Sluisbrug. Toerisme. Bloemendalerpolder. Parkeerperikelen. Benuttingsvariant. Aquaduct. CRAAG-studie. Kolpron-rapport. Noordvleugeloverleg. Het is te hopen dat ze genoeg tijd voor Muiderberg overhouden.
407. Aan de vooravond van de verkiezingen werd zowel in Muiden als in Muiderberg een politiek debat gehouden. Een laatste middel voor de partijen om de zwevende kiezer vaste grond onder de voeten te geven. In Muiderberg vroeg de discussieleider aan het eind van de avond in 't Lagerhuys, wie van de aanwezigen nu op een andere partij gaat stemmen dan hij/zij van plan was voordat de avond begon. Reactie uit de zaal: "Dat zeg ik niet, want er is een kiesgeheim". Dat was een doordenkertje.
408. Er kwam tijdens het Lagerhuys debat onverwacht nog een nieuwtje uit de bus. Wethouder Lahnstein wist te melden dat er (weer) overleg met de gemeente Naarden is over de geplande "knip" in het Naarderbos, waar straks alleen het openbaar vervoer doorheen mag. Voor veel Muiderbergers een doorn in het oog, want dan moeten ze voortaan over de drukke A6 en A1 om naar 't Gooi te rijden. Meteen na het verkiezingsdebat kwam een handtekeningenactie op gang. Was de avond niet voor niets belegd.
409. Oude Muiderberger heeft nog wel één vraagje: "Als Muiderbergers tijdens de spits het dorp via het Naarderbos willen verlaten, moeten ze er dan ook weer in kunnen? Zetten we in dat geval de deur dan niet wagenwijd open voor de sluipers uit 't Gooi? Of krijgen wij een pasje, een vignet of een transponder?
410. Tijdens hetzelfde debat ving ik op, dat de oprichting van een jeugdhonk ter voorkoming van het "hangen" door onze jongeren al weer een achterhaald idee is. Jammer, want ik had net een jeugdhonk gepland in het bovenzaaltje van café Lieftinck. De jongeren voelen zich thuis bij Bram van Barneveld, ze zitten daar hoog en droog en ze kunnen er geen bank uit de grond trekken.
411. Dat moeten de partijen maar nooit weer doen, een belangrijk verkiezingsdebat tegelijkertijd in Muiden en Muiderberg houden. Heel wat partijbonzen die in beide kernen hun gezicht wilden laten zien, moesten racen om maar zo min mogelijk tijd te verliezen tijdens het pendelen. Gelukkig maar dat één van de drempels in de Zuidpolderweg niet zo snelheidsremmend werkt.
412. Het debat in Muiderberg smaakte kennelijk naar meer, want er gingen meteen stemmen op een dergelijke gezamenlijke bijeenkomst van de vijf partijen elk jaar te houden. De eerste aanzet tot een dorpsraad?
413. Na de euforie komt de harde werkelijkheid: het waarmaken van de verkiezingsbeloftes. Of concessies doen aan de coalitietafel. En dat weer uitleggen aan de achterban.
414. De VIB wil verenigingsgebouw de Rijver slopen en weer herbouwen. Eerder noemde ik dit kapitaalvernietiging, want de Rijver is immers net verbouwd voor een heleboel geld. Op één onderdeel hebben de VIB-bers wel een punt. Een doelstelling bij de verbouwing was de geluidsoverlast tussen de zaaltjes onderling te verminderen. In die opzet is men, de dikke en dure schuifwanden ten spijt, absoluut niet geslaagd.
415. Oude Muiderberger woonde laatst een vergadering bij in het middelste zaaltje van het verenigingsgebouw. Aan de ene kant repeteerde een plaatselijk koor en in het zaaltje aan de andere kant was een les country line dance aan de gang. Muzikale stoorzenders, waarbij vergeleken een klapperende Vechtbrug een rustige ritmesectie op de achtergrond is.
416. "Lijst 2, daar red je Muiderberg mee". Ik schrok me een hoedje toen ik deze verkiezingsleus van de PvdA in de bus kreeg. Ik wist wel dat het slecht ging met mijn dorp (te smalle stoepen, paardevijgen op het voetpad, gevaarlijke kitesurfers), maar dat het zo erg was, nee. Van schrik vergat ik bijna te stemmen.
417. De PvdA wil niet alleen Muiderberg, maar ook Muiden redden. Ik wil niet vervelend doen, maar ze moeten het eerst zelf zien te redden.
418. Het reddingsthema van de PvdA kwam niet zo goed uit de verf. Van de drie verkiezingspamfletten werd ik op dit punt geen snars wijzer. Als ik het wel heb, bedoelt de partij dat je met andere gemeenten moet samenwerken om je eigen identiteit te kunnen bewaren. De PvdA wil dit, dus redden zij Muiden en Muiderberg als je op ze stemt. Maar samenwerken doen we binnen het gewest al jaren. Zou er misschien bedoeld worden samengaan of opgaan in een andere gemeente? Het blijft allemaal wat vaag.
419. Voordat iedereen met het broze onderwerp van gemeentelijke herindeling aan de haal gaat, stelt Oude Muiderberger voor een denktank in het leven te roepen met ambtenaren, raadsleden en "gewone" burgers. Deze zet de noodzaak van het (vrijwillig) opgeven van de zelfstandigheid en alle voor- en nadelen keurig op een rij en brengt vervolgens advies uit. Een brede gemeentelijke discussie dus.
420. Alfred Graaf zu Solms-Sonnenwalde woont met zijn echtgenote Christine Gräfin zu Solms-Sonnenwalde in een kasteel in het Overijsselse Weldam. Het kasteel staat op een landgoed van ruim 1600 hectare met tientallen boerderijen en enkele 17de-eeuwse baroktuinen. Het gaat om één van de grootste particuliere landgoederen in Nederland. Voor het beheer van dit complex is door de eigenaren een rentmeester aangesteld. Wat moeten we met deze wetenschap, die ik uit Het Financieele Dagblad heb gehaald? Ik zal mij nader verklaren.
421. De VVD geeft bij bebouwing van de Bloemendalerpolder de voorkeur aan landgoederen, zo pluk ik uit het Vechtjournaal. Ik zie het al helemaal voor me. Rentmeester Vlaanderen beheert de Bloemendalerpolder en draagt de huur voor de boerderijen af aan de kasteelheer. Dat wordt Wiebe de Haan, want het lijkt me wel origineel dit scheidende PvdA raadslid in een rood bolwerk tot rust te laten komen. Hans van der Steen van D66, die de polder zo veel mogelijk groen wil houden, gaat de baroktuinen onderhouden. Het hiervoor benodigde geld krijgt hij van wethouder Dick Schulp (CDA), die tol gaat innen bij het nieuwe aquaduct.
422. Mijn kasteel blijkt een luchtkasteel te zijn, want sinds het verkiezingsdebat in 't Lagerhuys weten we wat de VVD onder een landgoed verstaat. Als ik Henk Bökenkamp goed heb begrepen, gaat het om een soort leefgemeenschap in een appartementachtig complex van drie of vier woonlagen. Flats dus en geen kastelen in de Bloemendalerpolder, dat is andere koek.
423. Eigenlijk wil de VVD dat de Bloemendalerpolder groen en blauw blijft. Dat worden dus groene flats met een blauw dak.
424. Mijn conclusie naar aanleiding van het Raadsdebat over de conceptreactie op de Trajectnota/MER CRAAG: de Bloemendalerpolder mag wel bebouwd worden maar niet verstedelijkt.
425. Raadslid Van Rossum maakte zich in hetzelfde debat vreselijk druk om het woord "geregeld", waar volgens hem "regelmatig" had moeten staan. Maar laat het woordje geregeld nu ook "telkens terugkerend" betekenen. Van Rossum zelf keert niet terug in de Raad. Dat is dus geregeld.
426. Een mini opstandje speelde zich onlangs in ons dorp af rond het speelterrein in Buitendijke. Door het gemeentebestuur was een bijeenkomst belegd om met de omwonenden - vooral bewoners van de Purperreiger - van gedachten te wisselen naar aanleiding van de plannen van de gemeente het terrein te verlichten ter verhoging van de veiligheid.
427. Er werden hiermee twee beloftes in één klap geschonden: a) de bewoners was bij de aanleg door een wethouder toegezegd dat er geen verlichting zou komen en b) het speelterrein zou na verloop van tijd geëvalueerd worden. Dus eisten de omwonenden: eerst de toegezegde evaluatie houden en dan pas over de verlichting praten.
428. De Purperreigers wilden wel eens weten waar nu de wens om verlichting aan te brengen precies vandaan kwam. In elk geval kwam het verzoek niet van hen, want ze vrezen dat meer licht meer (hang)jongeren aantrekt en dat daarmee de overlast wordt vergroot. Wat ik er van begreep is dat het verzoek van de Raad kwam. Zouden de Raadsleden dan toch weinig voeling met de inwoners hebben? Dat kan er bij mij niet in.
429. In elk geval was het verzet van de omwonenden zo groot, dat wethouder Lahnstein toezegde dat er de eerste 5 à 6 jaar geen verlichting zou worden aangebracht. Nu maar hopen dat deze toezegging wordt doorgegeven aan de opvolger van deze wethouder.
430. De skatebaan in Buitendijke wordt door de kleintjes gebruikt als glijbaan. Dat noem ik nog eens multifunctioneel gebruik. Als de skaters nu maar niet op de glijbaan gaan skaten.
431. Helaas moet ik opnieuw een grove achterstelling melden van Muiderberg ten opzichte van Muiden. De VIB krijgt toch nog gelijk. In Muiden hebben de kinderen dankzij het Comité Openbare Feesten een mooie huwelijksmok gekregen. De Muiderbergse kinderen hebben naast de pot gepiest, want de Vereniging tot Viering van Nationale Feesten in ons dorp deed niets.
432. Lag hier eigenlijk geen taak voor de gemeente? Wel een aantal geselecteerde inwoners naar de feestelijkheden in de Arena laten af reizen (vanwege privacyredenen noem ik geen namen), maar geen geld uittrekken voor een Willem Alexander/Maxima-beker voor onze jeugd?
433. In de Kazerne werd een voorlichtingsavond gehouden door de Stichting, die de feestelijkheden gaat organiseren rond het 1050-jarig bestaan van Muiden. De zaal was gevuld met veel Muiers en een handjevol Muiderbergers. Het bakje koffie en het gebakje met feestlogo vonden gretig aftrek. Het feest was eigenlijk al een beetje begonnen.
434. Het welkomstwoord van voorzitter Karel Wiegert van het Stichtingsbestuur liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Het wordt een feest voor Muiders en Muiderbergers, maar wel in Muiden. Ideeën konden op een prikbord worden geplakt. Iemand schreef: "Muiderbergers betalen mee, ook activiteiten in Muiderberg". Zeker weer zo'n gemakzuchtige Muiderberger, die te belazerd is naar Muiden te reizen.
435. U zult Oude Muiderberger niet horen meehuilen met de wolven in het bos. Ik begrijp best waarom de stichting niets in Muiderberg wil of kan organiseren. Wat moet je in Muiderberg met de thema's Vissers, Ridders, Dichters en Muiders? Wij kunnen beter uit de voeten met thema's als zee, bos, weide en dorp. Wacht maar tot Muiderberg 725 jaar bestaat. Ik weet wel raad met die € 34.033,52 subsidie in het jaar 2005.
436. Ik gun die Muiers wel een feestje, eens in de 25 jaar. Een goede reden om de Sluisbrug weer eens een tijdje af te sluiten. Die stoplichten zijn ook niet alles.
437. Was dat even een verrassing, niet slechts één doseerinrichting om het sluipverkeer tegen te gaan, maar een schild van drie doseerinrichtingen rond Muiderberg. Verkeerswethouder Dick Schulp wordt nu al Dick Bush genoemd, naar de Amerikaanse president die ook iets met een (raket)schild heeft.
438. Schulp bouwde zijn verhaal tijdens de raadsvergadering mooi op. Hij kondigde aan, dat het venijn in de staart zou zitten. Ik vreesde al weer het ergste, maar er kwam uiteindelijk helemaal geen venijn uit de hoge hoed, maar een cadeau van twee doseerinrichtingen, op een presenteerblaadje aangereikt door Rijkswaterstaat. Drie halen, één betalen.
439. Oppositieleider Frits van Rossum van de VVD was zo overrompeld, dat hij het besluit om dit cadeau te aanvaarden, over de verkiezingen heen wilde tillen. Er was immers toch geen haast mee, sprak hij waardig. Hij kreeg weliswaar de lachers op zijn hand, maar niet de handen op elkaar. Niks doseren van de doseerinrichtingen, meteen aanleggen.
440. Eric Hoetmer (PvdA) wilde wethouder Dick Schulp (CDA) wel zoenen vanwege de drie doseerinrichtingen. Dat deed hij na afloop van de vergadering in de Kazerne dan ook. Dick stond er beteuterd bij. Had ik me nog maar even extra geschoren, zag je hem denken.
441. De hockeyclub wil graag een groter kruis op de Gerard Doulaan, zodat de kinderen bij het weggaan een beter zicht op de weg hebben. Weliswaar is een kruis op de weg niet rechtsgeldig, maar in de praktijk blijkt dat auto's zich er wel aan storen. Wethouder Schulp zegde toe te zullen starten met het vergroten van het kruis. Logisch, als CDA-er kun je daar moeilijk op tegen zijn.
442. Is er al iets bekend over de oorzaak van de verstopping in het riool, waardoor de vissen in de Vinkenplas het leven lieten?
443. De lente is onmiskenbaar in aantocht. De nieuwe bedrijfsleider van de Zeemeeuw heeft het strandpaviljoen een groen kwastje gegeven, Jeroen den Hartog is het haventje al weer aan het zomerklaar maken en Frida van de Leeuwenkuil heeft de midgetgolfbaan met de hogedrukspuit schoongespoten.
444. Alle reden dus voor een lente dichtkeutel:

Fietsend naar Frida of de Zeemeeuw
varend naar de haven van Jeroen
laat de toeristen maar weer komen
kan niet schelen blauw of groen.



Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: