terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
18de editie d.d. 12 februari 2002

Banken, brommers en drempels

362. De dagelijkse dorpswandeling van Oude Muiderberger leidt bij tijd en wijle tot verrassende ontdekkingen. Wat je tijdens één enkel ommetje niet allemaal kunt meemaken. Kom je op het vertrouwde plekje bij de kerk aan zee, staat daar boven op de dijk opeens een gloednieuwe picknicktafel met twee houten banken, en dat alles stevig ingegraven in de aarde. Een aangename verrassing, die ongetwijfeld past in het beleid om de "groene toerist" te gerieven.
363. Nu volgt Oude Muiderberger de ontwikkelingen in de dorps- en stadspolitiek van de gemeente Muiden op de voet, maar hij had nergens gehoord of gelezen dat er plannen tot zo'n hang- of zitplek bestonden. Zou het een persoonlijk initiatief van de noeste Ab Schulp van gemeentewerken zijn? Of is het een ideetje van de vaste gebruikers van de kerk aan zee, de Hervormd Gereformeerde Kerk Gemeenschap ? Of is het een project in het kader van Kunst op straat, waarvoor de gemeente een potje heeft? Een tafel en twee banken als kunstwerk? Zou kunnen, want tegenwoordig mag je alles kunst noemen, ook als het toegepaste kunst is.
364. Ik moet maar niet te lang stil staan bij dit publieke bankstel, want er is tijdens de wandeling nog meer te ontdekken. Op de Brink bijvoorbeeld, waar in de muziektent opeens een heuse bank staat, met betonnen voet en al. Leuk voor wandelaars om even uit te rusten, maar wel wat lastig als je daar een jazzorkestje wilt laten spelen. Waar komt deze bank opeens vandaan? Ook een ideetje van gemeentewerken of een kunstproject?
365. Maar dan rijst plots een bang vermoeden. Oude Muiderberger ziet niet ver van de muziektent, op de plek waar de jeu-de-boulers altijd op hun bankje even bijkomen van de vermoeienissen, twee grote gaten in de aarde. Het zou toch niet…. een paar (jeugdige?) inwoners… ze rukken de bank uit de grond …. dragen hem naar de muziektent…. tillen hebben hem met z'n allen het Rabo-trapje op …. Als je het mij vraagt is er werk aan de winkel voor onze jongerenwerker. Of anders moet de VIB weer eens een colaatje met de brommende hangjongeren gaan drinken.
366. We hebben er op de Brink een echt verkeersbord bij: zo'n pedofielachtig mannetje met een onschuldig kind aan zijn hand. "Wandelpad", zegt het relevante reglement. Voor alle duidelijkheid zegt de tekst eronder: "dus niet brommen". De aanpak van het bromprobleem wordt nu echt menens. De juridische basis is er, nu nog de handhaving. Dan wordt het met recht: wie bromt, moet brommen.
367. In de krant las ik dat een 19-jarige Muiderberger in Bussum betrapt is met een (gas)pistool in de buddy sit van zijn brommer. Het gaat toch niet om één van de brommers die dagelijks over de Brink scheuren? Dan moet ik echt gaan uitkijken!
368. Niet alleen rijdende brommers zorgen voor overlast, maar ook stilstaande brommers met draaiende motoren. Hoe zou dat juridisch zitten? "Brommen" betekent op een bromfiets rijden. Dus stilstaan met een brommer is geen brommen. Maar die draaiende motoren zijn wel vervelend voor de omwonenden. Is stilstaande geluidsoverlast ook aan te pakken, zoals bij horecagelegenheden?
369. De uitbater van café Lieftinck, Bram van Barneveld, weet er alles van. Aan de jamsessions op de dinsdagavond is al weer een eind gekomen. De omwonenden klaagden over geluidsoverlast, niet alleen van de muziek maar ook van claxonnerende auto's en ruziënde mensen. Volgens mijn informatie wil Bram nu een akoestisch onderzoek. Afwachten dus of de live muziek mag terugkomen in het hoofdkwartier van de VIB.
370. Het hoofdkwartier van de VIB?! Jazeker, u hebt toch ook wel de letters "V" , "I" en "B" achter de ramen op de eerste verdieping van café Lieftinck gezien? En u weet toch ook dat Van Barneveld voorzitter van de VIB is? Voor mij is het zo kaar als een klontje: als echte thuiswerkers worden daar boven door het partijkader de plannetjes en ideetjes van de nieuwe Muiderbergse partij uitgebroed.
371. Eén van die plannetjes was om geen traditionele verkiezingsaffiches te maken met het nummer van de lijst en de naam of het portret van de lijsttrekker, maar met iets origineels te komen. Het werden tekeningen van kinderen met als thema Mooi Muiderberg. Mooi idee.
372. Voor Ieders Belang heeft meer mooi ideeën. De plaatselijke partij pleit voor een weekmarkt op kleine schaal in Muiderberg. Om het lokale aanbod te completeren. Ook een goed idee. We kunnen in de Dorpsstraat wel saxofoons kopen, maar op topdagen is er ook een grote behoefte aan piano's, drumstellen, surfplanken en een goed boek. Als "netwerkdorp" (zo mag ik Muiderberg na lezing van het Kolpron-rapport toch wel noemen) moeten we daar nu helemaal voor naar Bussum of Amsterdam.
373. Alle gekheid op een stokje, als oprechte Muiderberger ben ik de laatste om de draak te steken met de nieuwe plaatselijke partij, die wil opkomen voor de belangen van alle Muiderbergers. Zo wil de VIB ook veiliger stoepen voor de inwoners. Een lofwaardig streven. Het is al onveilig genoeg in de wereld.
374. Nog een wens van de VIB: meer ruimte in het haventje voor toeristen met een kleine zeilboot, in het jargon de "blauwe" toerist genoemd. Passanten gaan in het dorp zonder auto boodschappen doen. Dat is economisch interessant en ecologisch verantwoord. Leuk geredeneerd, maar ik zie nog geen drommen zeilbootjesbezitters via de Badlaan naar de Dorpsstraat kuieren om daar een vers brood te kopen. Trouwens, hoe zit het met de zondagse opening in ons dorp?
375. Overigens staat deze VIB-wens op gespannen voet met de uitkomst van het sociaal-economisch onderzoek van het al eerder genoemde bureau Kolpron. Hierin wordt geconcludeerd dat er een sterke behoefte is aan uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor de eigen bewoners. En eigen bewoners, zo denk ik dan maar, doen hun dagelijkse boodschappen al bij de plaatselijke middenstand. En als ze dat niet doen, zullen ze daar goede redenen voor hebben.
376. De VIB vindt de drempel om commissie- en raadsvergaderingen in Muiden bij te wonen te hoog. Geef ze eens ongelijk, sinds die twee drempels op de Zuidpolderweg er zijn bijgekomen (ook al is die ene drempel volgens sommigen te laag).
377. De partij pleit er in haar verkiezingsprogramma dan ook voor om commissievergaderingen met Muiderbergse onderwerpen voortaan in Muiderberg te houden. Daar heeft Oude Muiderberger ook al eens voor gepleit. Het antwoord van de gemeente: "aardig idee, maar het stuit op te veel praktische bezwaren." Dus zit er niets anders op dan die drempels voor lief te nemen. Gewoon een beetje langzamer rijden.
378. Trouwens, als het idee van de PvdA werkelijkheid wordt – opgaan in een grotere gemeente met voor Muiden en Muiderberg respectievelijk een stads- en een dorpsraad – dan zijn we van het hele probleem af. De dorpse problemen worden dan automatisch in ons dorp besproken.
379. PvdA wethouder Cees Leupen heeft het steevast over de vee ie bee, want hij kan VIB niet uit zijn mond krijgen. Lijkt als je het uitspreekt te veel op vip. En de VIBbers zijn nog geen vippers, zie je hem denken.
380. Van D66 hoeft het niet zo nodig, het opheffen van de gemeente. Deze partij wil dat Muiden zo lang mogelijk zelfstandig blijft. Ben benieuwd naar de komende coalitiebesprekingen op dit punt. Nog even en het is 6 maart. We gaan toch allemaal stemmen met de nieuwe stemmachines?
381. Muiderberg hoeft zich niet zo'n zorg te maken. Op de lijst van de VIB staan uiteraard alleen Muiderbergers en bij de PvdA is lijsttrekker Jan Hylkema een dorpsgenoot. Met de VVD kom je helemaal goed weg. Muiderberger Eric Pieter Vlaanderen mag dan ontbreken op de kieslijst van de liberalen, maar de eerste zes op de lijst onder aanvoering van Henk Bökenkamp komen allemaal uit ons droomdorp.
382. De VIB vindt zijn oorsprong in het gevoel, dat Muiderberg in het gemeentelijke beleid wordt achtergesteld bij Muiden. Daar wil D66 niet bij achterblijven. Muiden een viering van het 1050-jarig bestaan in 2003, dan Muiderberg ook een feestje in 2005 bij het 700-jarig bestaan, zo staat in het verkiezingsprogramma. Maar hoe zit dat precies, D66-ers? Dan bestaat Muiderberg toch 725 jaar. Of houden jullie er een andere jaartelling op na?
383. Ik houd de begindatum van Muiderberg op 1280, het jaar waarin de Hollandse graaf Floris V leenheer werd over de gronden van Muiden en Muiderberg. Het was voor zover bekend de eerste keer, dat Muiderberg in een (schriftelijk) document werd genoemd.
384. Muiden maakt zich sterk voor een mortuarium. De VIB is doodsbang dat Muiderberg op dit punt wordt achtergesteld. Dus wat zegt het verkiezingsprogram: "In Muiderberg moet een mortuarium komen." Ons dorp heeft al drie begraafplaatsen. Dooie boel, alles bij elkaar.
385. De VIB is nu wel voldoende aan bod gekomen in deze editie van de Jonge Zandhaas, maar één idee van deze partij wil ik u toch niet onthouden: sloop de Rijver en ga over tot herbouw. Stop daar alle voorzieningen bij elkaar: kinderopvang, een jeugdhonk, het Groene Kruis, een steunpunt wonen. Neem me nu niet kwalijk, maar de Rijver is net voor een heleboel guldens (pardon: euro's) verbouwd en aangepast aan de wensen van het overgrote deel van de gebruikers. Economen noemen zo'n idee kapitaalvernietiging.
386. Als je dan toch iets wilt combineren, plak het Muiderbergse mortuarium dan tegen het achter de Rijver geplande gebouw voor de kinderopvang aan. Jeugd- en seniorenbeleid onder één dak, dat is pas synergie.
387. Ik kan natuurlijk niet voorbij gaan aan het veelbesproken Kolpron-rapport over de toekomst van Muiden en Muiderberg. De eindversie ligt nu op tafel en wat we van te voren al wisten wordt bewaarheid. Voor Muiderberg hoeft er niet zoveel te veranderen. In vergelijking met Muiden zijn de problemen in ons dorp klein en te overzien.
388. Raadslid Hette Zijlstra toonde zich een tevreden man met het onderzoek. Moet ook wel, want hoe verantwoord je als socialist een rapport van ƒ 160.000, waarvan sommigen de waarde op nihil schatten.
389. Eric Pieter Vlaanderen, die zijn laatste weken als raadslid voor de VVD aan het volmaken is, stak zijn onvrede over het Kolpron-rapport voor de zoveelste keer niet onder stoelen of banken. "Mijn broek zakt er van af", zo sprak hij. Beheers je , E.P., we maken al genoeg afknappers mee in de raadzaal.
390. Volgens het scheidende raadslid heeft het Kolpron-rapport een hoog "bla-bla gehalte". De meneer van Kolpron: "Wat u bla-bla noemt, noemen wij een kapstok." Weet u wat ik doe? Ik hang mijn jas voortaan wel aan de bla-bla.
391. Henk Beenen van het CDA gaf het college het advies het Kolpron rapport niet in een la te stoppen, maar elk jaar te toetsen wat er van de inhoud wordt waargemaakt. Als ik het in mijn eigen woorden mag zeggen: laat de bla bla niet in de la la liggen.
392. Anne Waanders, beoogd raadslid, maar nu nog gewoon inspreekster uit het publiek, miste in het sociaal-economisch onderzoek het agrarische aspect van Muiderberg. Aanstormend raadslid Jan Hylkema trok de agrarische lijn door en pleitte voor opname van de dorpswei in het Kolpron rapport. Wethouder Dick Schulp vond dat niet nodig, want het weiland is al een beschermd dorpsgezicht, dus daar kan niets mee gebeuren.
393. Nog een bericht uit de krant. Bij een woning aan de Kor hing een touwtje uit de brievenbus. Een ongewenste bezoeker was zo binnen. Er werd niet bij vermeld of ie iets heeft meegenomen. Misschien was het trouwens wel een gewenste bezoeker.
394. Na de verkiezingen komt er een nieuwe bestuursstructuur, ook wel het duale stelsel genoemd. De wethouders zitten niet meer in de raad, maar gaan nu "onafhankelijk" besturen. De raad wordt het controlerende orgaan. Hoe het in de praktijk allemaal gaat uitpakken, moeten we afwachten, want coalitiepartijen zullen zeker een partijgenoot als wethouder naar voren schuiven.
395. Ik hoop dat het gauw 6 maart is. De spanning hoe de nieuwe raad wordt samengesteld is niet te harden. Krijgt de VIB voldoende stemmen om in de Raad te komen? En ten koste van welke partij(en) gaat dat? Hoeveel aantrekkingskracht heeft de PvdA nog na de aderlating van 45 jaar raadservaring. Wat zal bij de VVD het Vlaanderen-exit effect zijn? Volgt D66 de landelijke trend? En hoe hoog scoort CDA aquaduct adept Dick Schulp? Ik heb er slapeloze nachten van.
396. Tot slot dan maar de gebruikelijke dichtkeutel:

Duale stelsel
De Raad of B & W
Wie vormt straks het bestuur?
Vraag mij niet hoe het zit
Want goede raad is duur



Oude Muiderberger


naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: