'De Jonge Zandhaas' 17de editie d.d. 3 december 2001
hazenkeutels 317 tot en met 361
317. Twee edities terug kon Oude Muiderberger zich nog vrolijk maken over het feit, dat het stadje Muiden in een ANWB-boek uit 1983 consequent als "dorp" wordt aangeduid (zie hazenkeutel 265). Maar de situatie wordt ernstiger. Muiderberg wordt nu ook al als stad beschouwd. Wat is het geval? Het gemeentebestuur heeft een subsidie toegekend voor de uitgave van het boek "De Joodse Elfstedentocht", waarin de Israëlitische begraafplaats in Muiderberg wordt opgenomen. Muiden een dorp en Muiderberg een stad? Dat is de wereld op z'n kop!
318. Oude Muiderberger heeft nog een boek uit de jaren tachtig gevonden: "Langs oude en nieuwe wegen, zwerven door Nederland en België" van de hand van Herman Besselaar. Over Muiden schrijft hij prozaisch: "Het stadje Muiden ligt zo verlegen aan zijn Vecht, als ware het van de wereld afgewend." Dat wordt natuurlijk anders wanneer de Bloemendalerpolder is volgebouwd. Dan staat Muiden met zijn gezicht naar de wereld toe.
319. De auteur vervolgt zijn wandeling richting Naarden. "Eerst die weg naar Muiderberg langs rietsloten en knotwilgen, maar ook daar snellen onophoudelijk auto's heen en weer." Dat moet de Zuidpolderweg zijn geweest. Volgende keer moet Herman Hesselaar maar 's morgens tussen 7 en 10 uur gaan wandelen. Geen auto te zien, als het goed is.
320. "Direct achter de begraafplaats begint het dorp Muiderberg, een fraai dorp met een brink vol bomen. Graag hadden we daar een beetje naar willen kijken achter het venster in de ouderwetse opkamer van het Rechthuis, maar helaas was die genoeglijke herberg juist die ene werkdag gesloten.." Maar goed dat onze eenzame wandelaar nu niet langs het Rechthuis komt. Deze "herberg" is helaas voorgoed gesloten. De familie Anhuiser heeft het dienblad aan de wilgen gehangen. Als laatste nieuwtje ving ik op, dat in de voormalige zaal voor feesten en partijen een centrum voor fysiotherapie komt.
321. "Wij wandelden nu over de doodstille zeedijk met uitzicht op de verre dijk van Zuidelijk Flevoland. Het Gooimeer lag er lui bij, zonder een enkel rimpeltje." Ja, ja, en ook zonder het uitzicht op de flats van Almere en die vermaledijde windmolens.
322. Toen kwam er een kink in de wandeling. "Op de ANWB toeristenkaart van de provincie Utrecht stond toch echt een gele weg onmiddellijk langs de kust aangegeven", stelt Besselaar vast. "In tien jaar tijds kan veel veranderen: de weg bestond niet meer, in plaats daarvan zagen we een onmetelijk bouwterrein met keten en kranen." Volgens Oude Muiderberger moet de wandelaar op Buitendijke in aanbouw zijn gestuit. Je moet ook niet met verouderde kaarten op stap gaan. En al helemaal niet met een Utrechtse kaart in Noord Holland gaan lopen. Eigen schuld, dikke bult.
323. "In het enige koffiehuis van Muiderberg, dat die dag niet gesloten was, werd ons te kennen gegeven dat Naarden alleen nog maar bereikbaar was via de drukke verkeersweg." Wat een pechvogel, die Besselaar. Het genoemde koffiehuis moet Flora zijn geweest op de hoek van de Badlaan en de Nienhuis Ruyskade. Ook dit etablissement bestaat niet meer. Je kunt nu de weg vragen in de Zeemeeuw, maar alleen in de zomer. In de winter is deze strandtent gesloten en moet je voor verkeersinformatie doorlopen naar Lieftinck of 't Lagerhuys. Ook niet erg.
324. De auteur besloot maar weer terug te lopen naar Muiden. Het Muiderslot komt in zicht en Besselaar laat zijn pen de vrije loop: "En wat er aan frisheid, blijmoedigheid en perspectief uitgaat van die lange bemuurde ka met de lange reeks hooggemaste schepen en schuiten in het spiegelende water tussen slot en Vechtsluis? Niets dan vrede, in weerwil van veel gedonder; dát is Muiden, hartje Nederland." Hoezo gedonder? De schrijver heeft toch geen bezoek gebracht aan een raadsvergadering? Of zou er net op die dag iets met de kruitfabriek aan de hand zijn geweest?
325. De kruitfabriek blijft in het nieuws. Twee inwoners van Muiden en de fractie van de VVD hebben in september indringende vragen aan het gemeentebestuur gesteld over de veiligheid van de kruitfabriek. Daarnaast werd op 13 november jl. in de Kazerne door de gemeente een openbare informatieavond georganiseerd. Dit allemaal naar aanleiding van "het brandje" en de gebeurtenissen op 11 september in de V.S. Ik zal u niet vermoeien met veiligheidsrapporten, rampenbestrijdingsplannen, plofcirkels, en wat dies meer zij. Ik heb geen verstand van kruit. Het enige wat ik weet, is dat kruit een explosief is. Waarom zouden ze het anders in kogels en granaten stoppen?
326. Vraagje: hoe veilig kun je wonen onder de rook van een kruitfabriek?
327. De nieuwe Muiderbergse partij "Voor Ieders Belang", de VIB, heeft zich onlangs aan de bevolking gepresenteerd via een huis-aan-huis pamflet en een interview in de Gooi- en Eemlander. "Wij willen geen afdankertjes van Muiden", zo stond boven het artikel. Oude Muiderberger vroeg zich onmiddellijk af, welke misstand hier nu weer aan de orde is. Blijkt het om speeltoestellen te gaan, die eerst in Muiden zijn gebruikt en nu in Muiderberg zijn ingezet. Ze moesten uit Muiden weg, omdat ze te oud waren, zo leert het interview.
328. Oude Muiderberger is voor alle zekerheid toch maar even in de affaire gedoken. De gemeente heeft dit jaar ƒ 233.000,- uitgetrokken om de veiligheid aan de attractie- en speeltoestellen te verbeteren. Het gaat om tien speelplaatsen in Muiden en zestien in Muiderberg. "Een aantal speeltoestellen dat vrijkomt door herinrichting van speelplaatsen en voldoet aan de eisen, zal worden hergebruikt op andere speelplaatsen", zo stond in de openbare raadsstukken. Klopt, stelt de verantwoordelijke wethouder Joop Lahnstein. "In Muiden waren wat klimbollen overcompleet geworden en ze voldeden aan de normen. Deze staan nu, naast veel nieuwe toestellen, in Muiderberg. Hadden we ze dan in de Vecht moeten gooien?"
329. Wethouder Lahnstein had, net als Oude Muiderberger, in het interview gelezen dat de VIB "met een cola in de hand" bij de (hang)jongeren op de Brink heeft gezeten om te kijken wat er onder hen leeft. Zo leerde de VIB onder meer, dat ze een jeugdhonk willen. Volgens mij had de VIB dat net zo goed aan onze jongerenwerker kunnen vragen. Die praat immers zo'n beetje elke week met onze hangjeugd. Heeft de VIB aan de jongeren toevallig ook gevraagd of ze niet zo veel troep willen maken (er hangen overal prullenbakken) en wat minder hard over de Brink willen scheuren met hun brommers?
330. Overigens geen kwaad woord over de VIB. De nieuwe partij doet volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en het zou mij niet verbazen als ze met één of twee zetels in de Raad komen. Wel vind ik de naam "Voor Ieders Belang" niet zo gelukkig gekozen. Het suggereert dat je het iedereen naar de zin kunt maken en dat is onmogelijk. Het blijft altijd een kwestie van keuzes maken, waarbij de een meer aan zijn trekken komt dan de ander. Op de website (www.vibweb.nl) omschrijft de VIB zich beter: "Politieke Partij voor Muiderbergse Belangen".
331. Keuzes maken. De één is blij dat er een "knip" komt in het Naarderbos, waardoor er geen auto's meer door kunnen en bijgevolg het sluipverkeer in Muiderberg afneemt. De ander is tegen een "knip", omdat je daardoor over de snelweg moet om Naarden te bereiken. De VIB stelde in Muiden de afsluiting in het Naarderbos aan de orde, maar hoeft geen partij te kiezen. Dat heeft de gemeente Naarden al voor ons gedaan; de knip ligt namelijk op Naardens grondgebied.
332. De VIB is opgericht door een aantal dorpsgenoten, die menen dat Muiderberg wordt achtergesteld bij Muiden. Juist omdat ik plaatselijke partijen een goed hart toedraag, is het jammer dat de VIB zich zo profileert. Ik geloof namelijk niets van een (al dan niet bewuste) achterstelling van Muiderberg door het gemeentebestuur. Dat de VIB het voorbeeld aanhaalt van de aanpak door de gemeente van het sluipverkeer (herhaald in het interview in de Gooi- en Eemlander) slaat nergens op. De VIB was er namelijk eerder dan het bekritiseerde conceptplan van de gemeente, waarin Muiderberg er inderdaad bekaaid vanaf kwam.
333. Op de VIB-site staan trouwens een aantal fraaie luchtfoto's van Muiderberg en een spannend verslag hoe deze tot stand zijn gekomen. Lees het artikel en pluk de foto's van het net. Je mag ze gratis voor niks gebruiken, bijvoorbeeld om een leuke ansichtkaart van te maken.
334. Onlangs is het door bureau Kolpron Consultants in opdracht van de gemeente Muiden opgestelde ontwerpeindrapport "Toekomstvisie Muiden" verschenen. Uiteraard wilde Oude Muiderberger met kennis van zaken meepraten tijdens de inspraakavond. Hoewel hij op een van de voorgaande gespreksavonden aanwezig was, kwam hij om een of andere reden niet in aanmerking voor gratis toezending van het rapport. Toen maar naar het gemeentehuis getogen en ƒ 23,50 neergeteld om te lezen, hoe zijn gemeentegenoten over de toekomst van Muiden en Muiderberg denken. Ontdekte hij later, dat het hele rapport gratis voor niks te lezen was op Muideninfo.nl. Had hij even goed de pest in.
335. Zoals te verwachten was uit de voorrondes, was er over Muiderberg niet veel bijzonders te melden. De Muiderbergers hebben niet zo veel problemen met het wonen en recreëren in hun paradijsje aan het IJmeer. Een enkeling ziet het kitesurfen niet zo zitten (gevaarlijk voor zwemmers en zeilers) en een paar inwoners storen zich aan het aan de verboden zijde parkeren op de Flevolaan tijdens drukke zomer weekends. Maar daarmee houdt het ook op. Het uitzicht op de flats van Almere en de draaiende wieken zal voor lief moeten worden genomen. Ze staan er al en het is toch vechten tegen windmolens.
336. De in een onbewaakt ogenblik door wethouder Schulp uitgesproken gedachte om een vaargeul naar het haventje van Muiderberg te baggeren om daarmee meer passanten te trekken, is gelukkig niet in het eindrapport terug te vinden. Is trouwens ook helemaal niet nodig. Deskundigen houden rekening met een toekomstige stijging van het waterpeil in het IJsselmeer. Dan wordt het haventje van Jeroen den Hartog automatisch bereikbaar voor dieper stekende scheepjes.
337. Het rapport signaleert wel dat er een sterke behoefte is aan uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor de eigen bewoners. Daar is wat voor te zeggen. In vroegere tijden had Muiderberg immers drie in zee stekende pieren en nu maar één.
338. Onbegrijpelijk is dat de haven van Muiderberg volgens het Kolpron-rapport dient voor de berging van kleinere zeilbootjes. Lezen de dames en heren van Kolpron De Jonge Zandhaas dan niet? In de 13de editie (hazenkeutel 206) werd uitvoerig ingegaan op het foutieve gebruik van het woord "berging". Ook werd er op die plek op gewezen, dat in het haventje niet alleen zeilbootjes liggen, maar ook catamarans, surfplanken en een enkele motorboot. Schrijft Oude Muiderberger dan helemaal voor de kat zijn viool?
339. Gelukkig wordt in het eindrapport met betrekking tot woningbouw niet meer gerept over mogelijke "verdichtinglocaties" als het G.A. Heinzeplein, de Googweg en het HKW-terrein. Toch ben ik er niet helemaal gerust op, want ook al worden deze locaties niet meer met name genoemd, in het rapport staat wel dat bij de herziening van bestemmingsplannen onderzocht zal worden of er "inbrei-locaties" in bestaand stedelijk-/dorpsgebied mogelijk zijn.
340. Wat overblijft zijn de plannen om wat te doen rond de bejaardenwoningen aan het Kocherplantsoen. Het eerste plan is van tafel geveegd, dus het wachten is nu op nieuwe, wel haalbare, ideeën. PvdA wethouder Leupen stelde in een commissievergadering, dat in de periode januari - september 2002 het programma van eisen zal worden opgesteld op basis van de wensen van de bewoners. Dit maal wordt dus wel naar de verlangens van de bewoners gevraagd. We gaan zienderogen vooruit.
341. De uitvoeringsfase is gepland is de periode juni 2003 - februari 2004, nadat eerst een haalbaarheidsstudie is gemaakt. Wie dan leeft, wie dan zorgt, denkt deze Oude Muiderberger, hoewel… misschien zit hij tegen die tijd zelf wel in een bejaardenflat.
342. Ook de jeugd wordt niet vergeten. Wat de kleintjes betreft gaat onderzocht worden of kinderopvang in een nieuwbouwlocatie nabij De Rijver haalbaar is. Voor de oudere jeugd (12 tot 16 jaar) rept het rapport over de overlast, die deze jongeren op steeds wisselende "hangplekken" veroorzaken. Moeten ze een eigen ruimte krijgen? Het Muizenfort in Muiden is onlangs na 12 jaar gesloten. De oorzaak is onoorbaar gedrag, zo bleek tijdens de inspraakavond in Muiderberg. Dat belooft wat voor het eventueel bouwen/inrichten van een nieuwe ruimte voor deze probleemgroep.
343. Opvallend was de grote opkomst tijdens de inspraakavond over het ontwerp-eindrapport in Muiderberg. Na de lage opkomst in Muiden waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Adviesbureau Kolpron had de overheadsheets zelfs thuis gelaten. Maar viel dat even tegen (of mee). In de Vinkenbaanschool waren zo'n 25 inwoners samengestroomd, tweemaal zo veel als in Muiden. Minder problemen en toch meer mensen!? Oude Muiderberger heeft er geen verklaring voor, al hoewel er wel opvallend veel huidige en toekomstige politici aanwezig waren. Wilden deze hun partij profileren met het oog op de naderende verkiezingen?
344. Een inwoonster vroeg zich af, hoe Kolpron aan het beeld was gekomen dat de Muiderbergers tevreden zijn over de situatie in hun dorp. Er zijn twee workshops gehouden, waar telkenmale zo'n 10 tot 15 mensen aanwezig waren. Hoe representatief is dat? Ik zou zeggen, net zo representatief als de mening van een doorsnee fractievergadering van een politieke partij.
345. In elk geval was deze inspreekster niet zo te spreken over de geluidsoverlast van café Lieftinck. Uitbater Bram van Barneveld zat er bij en luisterde ernaar. Het is ook nooit goed, zo zag je hem denken. Hij is op de doordeweekse jazzavond maar weer eens gaan meten en ja hoor, het aantal decibellen blijft binnen de gestelde normen. Niets aan de hand dus.
346. Maar klaagster had ook last van mensen die na afloop van het cafébezoek op straat luidkeels met elkaar staan te praten, met hun mobieltje in de weer zijn of met autoportieren slaan. Tja, hoeveel decibellen staan hier nou weer voor?
347. Hoe je het ook wendt of keert, café Lieftinck vervult zeker een functie in het dorp. Zonder het café hadden we er vast een aantal hangjongeren bij. Ze hangen nu ook wel, maar aan de bar.
348. Er is toch nog wel een probleem in Muiderberg, waaraan Kolpron niet heeft gedacht. Grote trucks kunnen niet door de smalle Dorpsstraat. Dus moeten de winkels door kleinere auto's worden bevoorraad. Dat maakt de inkoop van artikelen duurder, waardoor ook de verkoopprijzen naar boven moeten. Dus prijst Muiderberg zich uit de markt, zo is ongeveer de redenering. Maar wat moeten we dan? De Dorpsstraat verbreden? Dat is net zoiets als beweren dat de Sluisbrug in Muiden tweebaans moet worden om de doorstroming te bevorderen.
349. Een inspreker opperde het parkeerverbod aan de ene zijde van de Dorpsstraat te markeren door een goed zichtbare gele streep op de stoeprand aan te brengen. Maar dat vond wethouder Schulp geen gezicht.
350. Het dorp kwam al in rep en roer toen de witte-strepen trekkers in Muiderberg hadden toegeslagen. De belijning op de Googweg was "rücksichtslos" doorgetrokken over de putdeksels heen, het driehoekje rond de boom tussen Brink en Dorpsstraat was spierwit gemaakt en de "kruisen"op de Zeeweg schitterden je al van ver tegemoet. Moest dat allemaal zo wit? Ach, de natuur heeft dit probleem inmiddels opgelost. Het witsel is al weer wat gesleten en de herfstbladeren werken ook dempend. Straks nog wat witte sneeuw erover en je ziet niets meer van de belijning. Alles komt nog goed.
351. De verkeersdrempels op de Zuidpolderweg krijgen een rode kleur. Raadslid Eric Hoetmer heeft zich hiervoor sterk gemaakt. Waarom rood? Dat moet je aan een PvdA-er natuurlijk niet vragen. We zouden een probleem hebben gekregen als D66 voor groene drempels had gepleit, de VVD voor blauwe en het CDA voor paarse. Geen van deze partijen bekende echter kleur. Dus werd het rood.
352. Raadslid De Haan wil geen geluidsmetingen, hij wil andere aanvliegroutes. "Maar meten is weten", zei de burgemeester. "Alleen op deze manier is Schiphol te overtuigen." Dat doet me denken aan de tijd, dat de Muiderbergse toneelgroep Stuk voor Stuk acht openlucht voorstellingen verzorgde op de binnenplaats van het Muiderslot. Om geluidsoverlast te voorkomen, was een afspraak met de verkeersleiding gemaakt. Tussen 20.30 en 23.00 uur werden de vliegtuigen netjes om Muiden geleid. Slechts één avond ging het mis. De dienstdoende verkeersleider dacht dat het Muiderslot in Naarden Vesting lag. Hij stuurde de vliegtuigen die avond recht over het Muiderslot, totdat de organisatie telefonisch liet weten, dat het Muiderslot aan de monding van de Vecht lag. Het geluid verstomde onmiddellijk!
353. Aan het eind van een vergadering in de Kazerne maakte de burgemeester melding van een "calamiteit". Oude Muiderberger schrok zich een ongeluk. Wat nu weer? De kruitfabriek ontploft, een dodelijk ongeval in de "bocht van Mock", een brand in het Echobos? Het viel na deze alarmerende inleiding alleszins mee, hoewel de gebeurtenis op zich helemaal niet zo leuk was. Een riool in Muiderberg was verstopt geraakt en daardoor trad automatisch de overloop in werking. Bijgevolg kwam er rioolwater in de Vinkenplas en gingen de vissen dood. Het was al de tweede keer in korte tijd. Naar de toedracht wordt een onderzoek ingesteld.
354. Een mogelijke oorzaak is dat er frituurvet op het riool is geloosd. Dit goedje gaat bij afkoeling stollen en veroorzaakt daardoor verstoppingen. Dat moet dan wel frituurvet voor een heel weeshuis zijn geweest.
355. De Muidense ambtenaren krijgen arbeidsvoorwaarden á la carte, het zogenaamde cafetariasysteem. Zit daar ook patat mèt bij?
356. B W vroegen aan de Raad om akkoord te gaan met een vergoeding van ƒ 231.000,- die Railinfrabeheer wil betalen voor eventuele schade aan het wegdek, die ontstaat door het bouwverkeer voor de aanleg van de Gooiboog. Een zacht eitje, zou je denken, want Railinfrabeheer is niet verplicht de eventuele schade te vergoeden (het gaat om het gebruik van openbare wegen) en het komt volgens de gemeente niet vaak voor dat er vergoedingen worden gegeven bij soortgelijke projecten. Maar sommige commissieleden waren toch niet helemaal tevreden en wilden meer uit het vuur slepen. De werkelijke schade zou wel eens hoger kunnen uitvallen. Verzuchtte de wethouder: "Het gaat soms sneller een bedrag uit te geven dan een bedrag te krijgen".
357. In de "Actualisering meerjarenraming 2001 – 2005" is een kostenpost "Aanschaf eurocalculators ten behoeve van het personeel" opgenomen. Is het nou zo moeilijk om een euro met 2,20371 te vermenigvuldigen om het bedrag in guldens te krijgen? Wie kent inmiddels het rekentrucje niet: verdubbel het bedrag en tel er 10% bij op. Dus 8 euro is 16 plus 10% is ƒ 17,60. Dat doe je uit je hoofd. Maar van guldens naar euros? Toch maar even een zakjapanner gebruiken.
358. Uit dezelfde nota blijkt, dat de uitgaafpost "Belijning parkeerverboden" in 2001 is wegbezuinigd. De raming van de post "Proces- en deurwaarderskosten" ad ƒ 5.000,- is geheel afgeraamd. Kijk, aan zo'n wethouder van financiën heb je tenminste iets.
359. Medewerkers op het gemeentehuis hebben een opfriscursus "brieven schrijven door ambtenaren" gehad. Hadden ze niet beter een cursus e-mailen kunnen volgen? Het Internet rukt op, ook in de gemeente Muiden. Nog even en het is zover.
360. De gemeentelijke website gaat Muiden.nl heten. De website waar Ouwe Muier en Oude Muiderberger te gast zijn, heet Muideninfo.nl. De kabelkrant staat sinds kort op het world wide web met Muider.nl en Muiderberger.nl. Het kan niet missen: Muiden staat op de kaart.
361. dichtkeutel
Hoe veilig is een kruitfabriek
wie neemt nu wie te grazen ?
het lijkt er toch een beetje op
dat de zaak wordt opgeblazen.