terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
16de editie d.d. 28 oktober 2001
hazenkeutels 284 tot en met 316

284. Het haventje van havenmeester Jeroen den Hartog ligt er weer verlaten bij, de Brinkboulers hadden hun slotdag en de vuilcontainer van De Zeemeeuw is weggehaald. Kortom, Muiderberg maakt zich op voor haar winterslaap.
285. Alles mag volgend voorjaar terugkomen, behalve die stinkende container, die de Zeeweg ontsiert en parkeerruimte in beslag neemt. Oude Muiderberger ving plannen op voor de aanleg van een ondergrondse vuilcontainer. Goed idee, dan is er geen vuiltje meer aan de lucht. Als de aanleg maar niet leidt tot negatieve invloeden op het grondwaterpeil.
286. Toen de Mixed Hockey Club Muiderberg nog op natuurgras speelde, hadden de hockeyers veelvuldig overlast van water. Niet van grondwater maar van hemelwater. Door overbespeling en regenbuien moest het veld om de haverklap worden afgekeurd. Sinds de komst van het kunstgras begin jaren negentig heeft de club daar geen last meer van. Onder een goed gesternte wordt dit seizoen in het Kocherbos al weer het 25-jarig bestaan gevierd.
287. Onderdeel van de feestviering was een officiële jubileumreceptie, die druk werd bezocht. Onder de belangrijke gasten zag Oude Muiderberger twee bestuurders, die iets met het hockeyspel te maken hebben: wethouder Dick Schulp, die open lucht recreatie in zijn portefeuille heeft en sportwethouder Joop Lahnstein. Tja, is hockey nu recreëren of sporten?
288. Bijzonder was dat alle oud-voorzitters van de afgelopen 25 jaar op de receptie aanwezig waren, in chronologische volgorde Wim de Leeuw, Jaap Kool, Jan Tiktak, Harry Mock, Luuk Donders, Harry Tienstra, Ben Bierens en Aart Neijmeijer. Samen met de kersverse voorzitter Ab Bom gingen zij in het doel op de digitale kiek. Het lukte nog net met z'n allen binnen de palen te blijven. Over nog eens 25 jaar is er een (groter) voetbaldoel nodig.
289. Ook de pas benoemde voorzitter ging digitaal. Met een goed gevoel voor public relations lardeerde hij zijn jubileumrede met flitsende teksten en plaatjes, opgeroepen met behulp van de nieuwe elektronische media. Waar zouden we tegenwoordig zijn zonder Powerpoint. De boodschap kwam duidelijk over. Toen het kunstgras er kwam, had MHC Muiderberg amper 200 leden. Nu heeft de club ruim 350 leden, waarvan 200 jeugdleden. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
290. Ook in de Kazerne stond de toekomst deze maand centraal. De vier politieke partijen mochten tijdens de raadsvergadering hun algemene beschouwingen voorlezen naar aanleiding van de gemeentebegroting 2002. Vervolgens dienden de verantwoordelijke portefeuillehouders hen van repliek. Een week later konden de raadsleden hier weer op reageren en daarop kreeg B&W het laatste woord. Zoals altijd.
291. Fractievoorzitter Wiebe de Haan van de PvdA kondigde het vertrek van drie van de vier raadsleden aan: hijzelf, Cees Leupen en Muiderberger Hette Zijlstra. Samen goed voor 45 jaar ervaring in de raad. Omdat ook bij de andere partijen de nodige raadsleden na de verkiezingen niet terug keren, wordt de betrekkelijke nieuwkomer Eric Hoetmer plotseling nestor van de Raad. Het kan verkeren, zou Bredero zeggen.
292. PvdA-wethouder Leupen meende in de algemene beschouwingen van de VVD een voorstel tot belastingverhoging te bespeuren. "Dat ik dat nog eens mocht meemaken", aldus een blij verraste Leupen. VVD-er Eric Pieter Vlaanderen kon dit niet op zich laten zitten, maar zijn verweer klonk dit keer niet erg overtuigend.
293. Ook E.P. Vlaanderen keert waarschijnlijk niet in de Raad terug. De VVD plaatst hem, volgens de laatst bekende gegevens, niet op de kieslijst. Zou er een Vlaanderenloos tijdperk aanbreken? Hij kan natuurlijk altijd nog wethouder worden. Daarvoor hoef je straks, onder het duale stelsel, immers geen lid meer van de gemeenteraad te zijn. Vlaanderen als wethouder? Waarom niet, zijn zuster Marjo is het ook jaren geweest. En nog mooier: als "onafhankelijk" wethouder kan hij zich nog minder van de VVD fractie aantrekken.
294. De Vlaanderens zorgen wel vaker voor verrassingen. Ook nu weer. VVD fractievoorzitter Van Rossum kondigde tijdens de algemene beschouwingen aan, dat het financiële gedeelte door de expert uit de fractie, E.P. Vlaanderen, zou worden gehouden. Toen deze aan het woord kwam, viel er nauwelijks een financiële term, maar werd wel een motie met 15 punten over de inrichting van de Bloemendalerpolder voorgelezen. Daar was geen woord Frans bij, maar ook geen guldensteken. Dit voorleeskarweitje had Van Rossum toch ook wel zelf kunnen klaren?
295. Wethouder Joop Lahnstein van sport, jeugd, onderwijs en welzijn spreekt liever niet van een hangplek voor de jeugd maar van een jongeren ontmoetingsplek, een JOP dus. Wat een job heeft die man. Maar niet voor lang meer, want ook hij keert de raad de rug toe. Hebben we in de gemeente eigenlijk een hangplek voor ouderen?
296. Pas trouwens op als Joop zijn betoog begint met de woorden, "Ik heb hier weinig aan toe te voegen". Trek daar maar rustig 10 minuten vooruit, tenzij de voorzitter hem maant om binnen de spreektijd te blijven.
297. Aan de andere kant kan deze wethouder ook wel eens te kort van stof zijn. Gevraagd naar zijn mening over de peuterspeelzaal, die straks misschien geld te kort heeft, sprak hij de geruststellende woorden: "We laten de peuterspeelzaal niet zakken". Een raadslid wilde weten wat hij hiermee precies bedoelde. "Niet laten zakken betekent niet laten zakken", aldus onze oud schoolmeester.
298. Voor de tweede maal in successie braken de Muiderbergse harmonie G.A. Heinze en Muiderberger Freek de Jonge het ontmoetingscentrum De Rijver af met een gezamenlijk optreden. Drie uitverkochte zalen genoten met volle teugen van de grappen en grollen van Freek en van de enthousiasmerende muziek van Heinze. Volgens mijn altijd betrouwbare bronnen komt er vast en zeker een vervolg.
299. De gemeente roept burgers op ideeën voor het project "Kunst op straat" te bedenken. Oude Muiderberger denkt hard mee. Wat te denken van een borstbeeld van onze nationale held Freek bij de entree van De Rijver? Als je hem over Muiderberg hoort zingen en praten, kom je maar tot één conclusie: Freek voelt zich van top tot teen Muiderberger.
300. Onze beroemde dorpsgenoot heeft ook een officieel dorpslied gemaakt. Met zijn instemming is dit op de site van Muideninfo geplaatst, met melodie en al. Even aanklikken en goed oefenen, dan kan iedereen het volgend jaar uit volle borst meezingen.
301. Naar aanleiding van de conference van Freek pleit Oude Muiderberger voor het plaatsen van een openbare asbak onder het afdakje van De Rijver. Daar kunnen niet alleen de hangjongeren hun peukjes in kwijt, maar ook de bezoekers van De Rijver. In het gebouw mag immers niet gerookt worden, reden voor Freek om de bezoekers aan zijn voorstelling aan te raden hun sigaretje buiten te roken en hun peukjes in de tuin van de nabij wonende Harry Mock te gooien. Dat vindt Oude Muiderberger om begrijpelijke redenen niet zo'n goed idee.
302. Een herdenkingsmonument in Muiderberg is weer terug van weggeweest. Eerst pleitte de burgemeester voor een dergelijk monument, gelet op wensen die er leven binnen de Muiderbergse gemeenschap. Daarna constateerde B&W, dat er geen voldoende draagvlak voor was, waardoor het monument van de prioriteitenlijst werd gehaald. Tijdens de algemene beschouwingen bleken VVD en CDA het hier niet mee eens te zijn. De burgemeester zegde toe, dat het monument weer op de agenda zou worden geplaatst. Maar het komt toch wel op De Brink, mag ik aannemen?!
303. Raadslid Hans van der Steen (D66) begon zijn algemene beschouwingen met de opmerking dat nu voor de vierde keer controle op de macht plaats vindt. Wat bedoelde hij daar eigenlijk mee? Dat het college van B & W de macht uitoefent en dat de raad het controlerende orgaan is? Dan is hij zijn tijd ver vooruit, want deze situatie doet zich pas voor na de invoering van het zogeheten duale stelsel. Tot die tijd behoort Van der Steen als raadlid net zo goed tot "de macht." De voltallige raad vormt in het huidige stelsel immers het gemeentebestuur. Dat zal Van der Steen hopelijk toch wel weten?
304. Het D66 raadslid herinnerde de goegemeente eraan, dat Muiderberg als eerste wordt aangepakt in het kader van het project Duurzaam Veilig. Oude Muiderberger had dit ook zo begrepen, maar in de praktijk pakt het toch een beetje anders uit, zo viel uit het lijstje met straatnamen van wethouder Schulp af te leiden. In 2002 worden in Muiderberg "slechts" de Tesselschadelaan, de Erfgooierslaan, de Pieter de Hooghlaan, de Gerard Doulaan en de Googweg onder handen genomen. De overige straten moeten kennelijk een jaartje wachten.
305. In Muiden krijgen de Herengracht-zuid, de Amsterdamsestraat en de Weesperweg voorrang. Een en ander hangt samen met de integrale aanpak, waarvoor is gekozen. Het is natuurlijk handig om Duurzaam Veilig te laten samenvallen met de uitvoering van de diverse riolerings- en bestratingsplannen. Daar is wat voor te zeggen, anders moet hetzelfde wegdek meermalen open. En wie een kuil graaft voor een ander …..
306. Raadslid Henk Beenen (CDA) maakt zich nog steeds zorgen om de trottoirs in de Dorpsstraat. "Is er op korte termijn groot onderhoud te verwachten", zo vroeg hij zich af? Blijkt de Dorpsstraat in het kader van Duurzaam Veilig pas in 2003 aan de beurt te zijn. Maar als het moet zullen tussentijds trottoirtegels worden vervangen, zei wethouder Schulp sussend.
307. Dezelfde wethouder tijdens de discussie over het sluipverkeer: "Huizen heeft geen last van sluipverkeer, die verzorgt het."
308. Muiderberg heeft niet alleen last van los of scheefzittende trottoirtegels, ook is er nog steeds het probleem van de paardenvijgen, die te pas en te onpas op fiets- en wandelpaden worden gedropt. De burgemeester zegde overleg met de paardenhouders toe. Hoezo, poepen die nu ook al op de laden en paden in ons mooie Muiderberg?
309. D66 blijft maar vragen om maatregelen tegen het als gevaarlijk omschreven "kitesurfen", u weet wel, surfers die zich door een vlieger laten voortbewegen in plaats van door een zeil aan de plank zelf. Maar wie veroorzaken nu eigenlijk het gevaar, de surfers die binnen het met ballen omlijnde zwemgebied komen of zwemmers, die zich buiten de ballenlijn begeven? Oude Muiderberger mag die kitesurfers wel, waarschijnlijk omdat hij in zijn jeugd veel heeft gevliegerd. Met beide benen op de grond, wel te verstaan.
310. Het CDA wil het kitesurfen domweg verbieden. Is het probleem werkelijk zo ernstig en zo ja, wie gaat er straks bekeuren: de politie te water of de politie te land? Deze laatste heeft geen eens tijd (of zin?) om foutparkeerders op de bon te slingeren of inrijverboden te handhaven.
311. D66 heeft de gewoonte om als laatste punt van de algemene beschouwingen een min of meer ludiek bedoelde opmerking te plaatsen, zoiets als een laatste stelling bij een proefschrift. Ditmaal vroeg D66 aandacht voor de benarde positie van de huismus, die door allerlei oorzaken uit onze gemeente dreigt te verdwijnen.
312. Oude Muiderberger vroeg zich al af: hoe komen ze er op, maar het antwoord liet niet lang op zich wachten. In NRC Handelsblad van 20 oktober las hij, dat de huismus ook al een plaats had gekregen in het programma van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen. Ook wordt er in deze partij aan gewerkt de bedreigde mus onder te brengen in het landelijke verkiezingsprogramma. De Nederlandse huismus schopt het nog ver in de nationale politiek.
313. De situatie is inderdaad nijpender dan we denken. Volgens hetzelfde NRC Handelsblad is het aantal huismussen in Nederland in 20 jaar gehalveerd. Een landelijk probleem dus. Wethouder Schulp, die bij zijn vele werk ook openluchtrecreatie doet, pakte de handschoen op en pleitte voor de toepassing van een speciaal soort dakpan, waarin de huismus zich weer net als vroeger lekker kan nestelen.
314. Toch is dit niet de enige oplossing, als we NRC Handelsblad nog even volgen. De oorzaak van het uitsterven van de huismus wordt door de deskundigen namelijk geweten aan een opeenhoping van factoren. De trend van toepassing van platte daken en musdichte dakpannen is slechts één oorzaak. Andere factoren die de huismus schijnen te bedreigen zijn het verdwijnen van het stadsgroen (waaronder het wegspuiten van gras tussen de stoeptegels), de afname van het aantal insecten (voer voor mussen), het verminderen van voedselrijke paardenvijgen (hebben we in Muiderberg geen last van) en de toename van het verkeer, terwijl een Engelse mussenkenner loodvrije benzine als een belangrijke doodsoorzaak beschouwt. Zouden mussen van lood houden?
315. Tot slot is er een mussenliefhebber in Hengelo, die meent dat de mussen weggaan omdat de mensen in die stad zo chagrijnig zijn. Je kunt alles van Schulp zeggen, behalve dat ie chagrijnig is.
316. Wat kunnen we werkelijk doen aan het stoppen van de neerwaartse trend? Misschien helpt de volgende dichtkeutel:


De huismus sterft uit
dat stemt me triest en dus
maak ik me nooit meer blij
met een dooie mus.


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: