'De Jonge Zandhaas' 15de editie, 1 oktober 2001 hazenkeutels 257 tot en met 285
257. Muiden kan zich voorbereiden op een spetterend feest, want de statuten van de "Stichting Muiden 1050" zijn nu officieel vastgesteld. Dat heeft nog heel wat voeten in de Muidense aarde gehad, want raadslid Wiebe de Haan had principiële bezwaren tegen de stichtingsvorm. Een stichting is van nature ondemocratisch en hij was van mening, dat de gemeenteraad niet aan de oprichting van een dergelijke rechtsvorm moest meewerken. B & W vonden van wel, vooral omdat de beoogde bestuursleden van de stichting dit wensten. Aldus geschiedde.
258. Nu dacht Oude Muiderberger steeds, dat Muiden in 2003 zijn 1050-jarig bestaan zou vieren. Laat hij nou tot zijn verbazing in de oprichtingsakte lezen, dat de Stichting ten doel heeft "het organiseren van de viering van éénduizend vijftig jaar (1050) stadsrechten". Dat is historisch gezien onjuist. In 953, de start van de Muidense jaartelling, was "slechts" sprake van een oorkonde met daarin de aanduiding Villa Amuda, de eerste schriftelijke verwijzing naar de plaats Muiden. Toen was Muiden nog geen trotse stad maar een gewoon dorp, zoals B & W ook zelf schreven in hun brief aan de gemeenteraad van 27 februari 2001.
259. Stadsrechten of iets wat daar op lijkt, kreeg Muiden volgens degenen die het weten kunnen pas in 1122. Dus niks 1050 jaar stad. Hooguit 881 jaar stad en dan nog pas in 2003. Dus niet zo'n grote mond, heren aan de monding van de Vecht.
260. Kan deze historische miskleun nog worden rechtgezet? Ik vrees van niet. In artikel 13 van de stichtingsakte staat klip en klaar, dat het bestuur niet bevoegd is de statuten te wijzigen. Hopelijk zal dit de pret van de viering van het 1050-jarig bestaan niet drukken.
261. Zo krijgt Wiebe de Haan toch nog gelijk. Los van zijn principiële bezwaar om als raadslid mee te moeten werken aan de oprichting van de feeststichting, vond hij het ook niet juist dat hij moest meebeslissen aan de hand van de op dat moment voorliggende conceptstatuten. Als hij de definitieve statuten onder ogen had gekregen, dan zou hij vast wel over de historische onjuistheid zijn gevallen. Wiebe is immers een Pietje precies.
262. Maar hoe zit het eigenlijk met wethouder Joop Lahnstein, enkele maanden geleden glorieus winnaar van een quiz over de geschiedenis van Muiden. Zou hij de definitieve statuten als lid van het college van B & W ook niet hebben gezien of was deze oud schoolmeester bij het nakijken even afwezig?
263. Muiden mag zich sinds 1122 dan wel een stad noemen, maar dat is de formele kant van de zaak. In die dagen had Muiden nog geen poorten of stenen muren, en deze zijn het kenmerk van de ware stad. En de Stenen Beer geldt natuurlijk niet, dat is maar een muurtje
264. Op zeker moment, in elk geval na 1508, stonden er in Muiden drie poorten: de Molenpoort, de Spaeckenburgerpoort en de Naarderpoort. Deze poorten zijn inmiddels allemaal weer verdwenen, dus Muiden is eigenlijk weer gewoon een dorp. Of gaat de stelling op: eens een (vesting)stad, altijd een stad? Laten we het daar maar op houden. Anders moet de wervende makelaarstekst: "Muiden, een schat van een stad" ook nog worden vervangen. Dat gaat mij net een brug of een aquaduct te ver.
265. Mijn collega Ouwe Muier van de Nieuwe Spiering kan zich er erg druk over maken, als iemand zijn geliefde stadje een dorp noemt. De gebruikers van het woord dorp worden gekapitteld en van onkunde beticht. Toch bevindt iedereen die Muiden een dorp noemt, zich in goed gezelschap. Kijkt u maar eens in het standaardwerk "Dorpen in Nederland", een uitgave van Reader's Digest in samenwerking met de ANWB (1983). Daar staat zwart op wit het volgende over Muiden te lezen:
"Het is 's zomers natuurlijk erg gezellig in Muiden, want het is niet alleen een dorp met een rijk verleden, maar het ligt ook aan het water…"
"Als een soort gracht stroomt de Vecht midden door het dorp."
"Het Muiderslot, misschien wel het bekendste kasteel van Nederland, ligt aan de noordzijde van het dorp…"
Het stichtingsbestuur van "Muiden 1050" kan nog enige zending verrichten. Ze mogen Muiden met een gerust hart als stad promoten, ook al is 1050 jaar stadsrechten nog ver weg.
266. Oude Muiderberger is blij dat hij in Muiderberg woont. Dat was een dorp en is nog steeds een dorp. Daar kan geen misverstand over bestaan. Sterker nog, in het jaar 2005 kan Muiderberg zich opmaken voor de viering van 725 jaar dorp. Hij vindt dat Muiderbergers, net zoals Muiers, recht hebben op een stichting met een startkapitaal van ƒ 75.000,- (34.033,52 euro), plus inflatiecorrectie natuurlijk.
267. In het programma van het zittende college staat, dat het ingezette beleid om voor de kom Muiderberg te komen tot de status van beschermd dorpsgezicht, met volle kracht wordt voortgezet. In de Aanbiedingsnota bij de begroting 2002 wordt over de voortgang met geen woord gerept. Hoe moeten wij dit "met volle kracht"duiden?
268. Een paar weken na de verbouwing is Oude Muiderberger toch maar eens bij de Rabobank in de Dorpsstraat naar binnengestapt om te vragen wanneer de menie op de buitenmuur wordt vervangen door de fraaie oranje kleur uit de huisstijl van de bank. Was een beetje dom van hem. De definitieve kleur zit er al op, zo werd hem te verstaan gegeven. Moeten we dit lelijke dorpsgezicht nu ook beschermen?
269. Bij het onderwerp Openbare orde en veiligheid vermeldt de Aanbiedingsnota de overlast van de jeugd door baldadigheid en vernielingen. Met betrekking tot Muiderberg worden als onrusthaarden met name genoemd De Brink, de Vinkenbaanschool, het Echobos, de Dorpsstraat, de Oranje Nassauschool en de hockeyclub. Onze lieve jeugd hangt bekeuringen boven het hoofd van ƒ 60,- tot ƒ 180,-. Oude Muiderberger stelt ook vervangende taakstraffen voor, bijvoorbeeld peukjes rapen op de Brink (vooral onder de picknickbank) of het strand schoonvegen.
270. "De gemeente zal voorwaarden moeten scheppen om buurtproblemen en onveiligheidsgevoelens van de inwoners te minimaliseren. De hulp van onze burgers is daarbij van buitengewoon belang", aldus de Aanbiedingsnota. Waar denkt het college aan? Buurtpreventie, kliklijnen, meer blauw op straat?
271. Wat dit laatste betreft: wellicht weet niet iedereen dat het mogelijk is als vrijwilliger bij de politie te werken (tenminste acht uur per maand) ter ondersteuning bij projecten en evenementen. Uit het laatste jaarverslag van de politie Gooi- en Vechtstreek blijkt, dat de resultaten van de wervingactie in 2000 mager waren. Er kwamen weinig reacties binnen en van degenen die reageerden kwam niemand door de selectie. Die pet past ons dus toch niet allemaal.
272. Voor "Kunst op straat" heeft de gemeente vorig jaar ƒ 25.000,- opzij gezet. Het grootste deel van dit bedrag is nog beschikbaar. Wanneer er initiatieven van de inwoners komen, zal het college proberen hierop in te spelen. Dat is geen kunst!
273. Het voegwerk van de toren in Muiderberg moet worden aangepakt (trouwens ook van de kazerne en het Muizenfort, maar dat is het terrein van Ouwe Muier). Als voor al dat gevoeg niet genoeg geld is, dan kan er toch wat uit het potje "kunst op straat" worden gehaald. Of uit de pot "monument Muiderberg", eveneens groot ƒ 25.000,- , nu dit project op de lange baan wordt geschoven.
274. Over dit monument in Muiderberg, dat ook als "gedachtenisplek" bij de 4-mei herdenking dienst kan doen, merkt het college in de Aanbiedingsnota op, dat het gevoel bestaat dat hiervoor op dit moment onvoldoende draagvlak is. Aan een dergelijk monument wordt voorlopig dan ook geen prioriteit gegeven. B & W sluiten niet uit, dat dit punt op de een of andere wijze in combinatie met het onderdeel "kunst op straat" in de toekomst opnieuw aan de orde komt.
275. Oude Muiderberger heeft het al vaker gezegd: van hem hoeft er geen herdenkingsmonument te komen, maar bij de dodenherdenking op de Brink op 4 mei 2000 werd dit, tot verrassing van velen, wel aangekondigd.
276. Als er ooit nog eens een monument komt, dan is daarvoor natuurlijk slechts één locatie denkbaar: de Brink. Er zijn aanknopingspunten genoeg: de Wilhelminaboom , de muziektent of de volière. Maar ja, een monument voor de doden leeft kennelijk niet zo onder de bevolking, ruim 55 jaar na de bevrijding.
277. In een van de vorige hazenkeutels (nr. 245) sprak Oude Muiderberger de verwachting uit, dat het definitieve antwoord aan medeburger Van Tulder vriendelijker van toon zou worden, maar dat de strekking dezelfde zou blijven: geen toestemming voor de aanleg van een kelder onder zijn tuin. Ik heb slechts op één onderdeel gelijk gekregen: in de brief werd de toestemming voor de tuinkelder inderdaad onthouden. Hoe zit dat nu met die cursus klantvriendelijk schrijven voor ambtenaren? Of wilden de ambtenaren wel vriendelijker schrijven, maar vonden B & W het wel goed zo?
278. Nog een andere dorpsbewoner kwam in het nieuws, maar dan op een vriendelijker manier. Kindervriend Bep Vos, 40 jaar schoolmeester, ging op 65-jarige leeftijd met pensioen. Velen kwamen naar zijn afscheid in de Kazerne. Hopelijk neemt hij geen afscheid van de hockeyclub, want daar maakt hij zich ook al jaren lang verdienstelijk.
279. De hockeywereld kent gelukkig geen pensioenleeftijd. Het oudste hockeyende MHC-lid was ver in de 70 voordat hij zijn stick aan de bomen in het Kocherbos hing. Dus Bep kan zich nog ruimschoots uitleven, zowel binnen als buiten de lijnen.
280. Burgers mogen sinds kort niet alleen tijdens commissievergaderingen inspreken, maar ook aan het begin van elke raadsvergadering. Mits het maar gaat over een onderwerp, dat op de agenda staat en mits het totaal aan insprekers zich houdt aan de maximale duur van een halfuur. Dat gaat zo. Melden zich twee insprekers, dan krijgt ieder een kwartier toebedeeld, Melden zich vier, dan krijgt ieder 7 ½ minuut. Tot nu toe hebben zich nog geen problemen voorgedaan, maar dat kan nog komen. Stel er melden zich een keer zes insprekers. Per persoon krijgt men dan 5 minuten. Maar de ene inspreker heeft maar twee minuten nodig, en de ander wil wel acht minuten aan het woord. Ik mag toch hopen, dat de voorzitter van de vergadering een "overhevelings"-mogelijkheid creëert tussen de spreektijden onderling. Enfin, we zitten in een proefperiode en er gaat nog geëvalueerd worden.
281. Wanneer het zover is, moet ook eens naar de aanduiding "vragenhalfuurtje" worden gekeken. Het is namelijk geenszins de bedoeling vragen te stellen. Dat kan tijdens de commissievergaderingen. De bedoeling is dat burgers nog een laatste kans krijgen om hun mening over een geagendeerd onderwerp te geven alvorens de gemeenteraad een besluit neemt.
282. Tijdens de afgelopen Raadsvergadering, waar het veelbesproken aquaduct weer eens aan de orde was, waren er twee insprekers, onze webmaster Jan Bovenlander en mevrouw Homan uit Muiden. Opvallend was dat noch het college, noch de raadsleden, reageerden op hetgeen te berde werd gebracht. Er zal toch wel naar insprekers geluisterd worden? Pas op hoor, de verkiezingen komen er aan.
283. Op Aruba zijn de verkiezingen al gehouden. De MEP werd in één klap de grootste partij en kan dus zonder de andere partijen gaan regeren. Dat doet me denken aan de MEP (Muiderbergse Eenheids Partij), die op 1 april 2000 in ons dorp werd opgericht. Daar hebben we sindsdien niets meer van vernomen. Zou deze partij naar Aruba zijn uitgeweken, nadat veel Muiderbergers dachten dat het om een aprilgrap ging?