'De Jonge Zandhaas' 14 de editie, 7 september 2001 hazenkeutels 230 tot en met 256
230.Het zomerreces is achter de rug, de politici zijn terug van vakantie, de commissie-vergaderingen zijn weer begonnen. Hoog tijd voor deze Oude Muiderberger om ook de draad weer op te pakken. Sommige fans van deze rubriek begonnen hem al te missen. Dat is een goed teken.
231. Waar zullen we beginnen? Eerst nog maar even het sociaal-economisch onderzoek van Kolpron over de toekomst van de gemeente Muiden. Het zou toch zonde zijn als dit meesterwerkje in de vergetelheid zou raken.
232. Over Muiderberg wordt gemeld, dat de problemen hier van beperktere aard zijn dan in Muiden, waar meer overlast is van toerisme, verkeer en parkeren. Dus komt men op het idee de haven uit te breiden en de kwaliteit van het strand te verbeteren. Prima, dan krijgen wij eindelijk ook overlast van toerisme, verkeer en parkeren. Het is immers onaanvaardbaar als Muiderberg op dit gebied bij Muiden zou worden achtergesteld.
233. Tijdens een inspraakavond in Muiderberg opperde wethouder Schulp een vaargeul te baggeren, zodat Muiderberg kan worden aangedaan door passanten met een grotere diepgang dan de huidige 40 tot 50 cm. Oude Muiderberger kneep zich even in zijn arm. Nee, hij droomde niet. Een passantenhaven in Muiderberg? Ik ken wel andere manieren om geld in het water te gooien.
234. Waarschijnlijk was de opmerking van onze wethouder meer een losse flodder om de discussie vlot te trekken. Nou, daar slaagde hij goed in. Maar uiteindelijk was het een storm in een glas water. Muiderberg een passantenhaven! En dan gaan de passanten op zondagmiddag zeker inkopen doen in de Dorpsstraat. Passanten als reddingsboei voor de winkels, die het hoofd niet boven water kunnen houden. Gaat het overigens zo slecht met onze middenstand? Ik geloof er niks van.
235. In het jargon heten bezoekers die met de boot komen "blauwe" passanten. Maar je hebt ook "groene" passanten: fietsers en wandelaars. Als je het mij vraagt: laat Muiden voor de blauwe passanten kiezen en Muiderberg voor de groene. Dus zorg in Muiden voor meer havencapaciteit, voor zowel de eigen inwoners als voor gasten/passanten. En laten we het in Muiderberg zo aangenaam mogelijk maken/houden voor fietsers en wandelaars.
236. Overigens, Oude Muiderberger is niet tegen een (bescheiden) uitbreiding van het haventje in Muiderberg. Niet zozeer om passanten aan te trekken, als wel om te voorzien in de behoefte aan vaste ligplaatsen.
237. Het wordt gelukkig steeds duidelijker: het Kolpron rapport over de sociaal-economische toekomst van Muiden is niet het eindrapport, maar was niet meer dan een tussenrapportage. Het eindrapport volgt nog, met als bijlage de verslagen van de workshops die met de bevolking zijn gehouden (de "brongegevens"), zo zegde wethouder Leupen toe aan de inspreker over dit onderwerp, onze webmaster Jan Bovenlander. Over het eindrapport kan in oktober iedereen nog zijn zegje doen, dus tot mijn genoegen ook webmaster Jan. Deze nam namelijk niet aan een eerdere discussie deel, omdat de brongegevens niet bij de tussenrapportage zaten. "Kan de gemeenschap beschikken over wat ze zelf gezegd heeft?", zo vroeg Bovenlander aan de wethouder. Ja dus, maar je moet geduld hebben.
238. Eerder had raadslid Eric Pieter Vlaanderen de tussenrapportage van Kolpron omschreven als een stuk, dat kennelijk door een stagiaire was geschreven. In de laatste commissievergadering merkte E.P. op, dat zijn zoon in de 2de klas van het Atheneum voor zo'n werkstuk een onvoldoende zou hebben gekregen. Oude Muiderberger wacht vol ongeduld op het eindrapport. De scholen zijn weer begonnen en met te veel onvoldoendes ga je niet over.
239. We kennen allemaal begrippen als tuinhuisje, tuinhek en tuinkabouter. Maar tuinkelder? Dat woord staat niet eens in de grote Van Dale. Toch nam dit onderwerp een groot deel van de discussie in de commissie C van september in beslag. Wat is het geval? Muiderberger Han van Tulder wil een keldertje onder zijn tuin aanleggen. De gemeente heeft echter bezwaren van juridische en technische aard tegen een tuinkelder. De affaire loopt al zo'n jaar of twee, mede omdat een brief op het gemeentehuis in het ongerede was geraakt. Reden voor Van Tulder om nogmaals een brief aan de gemeente te sturen en zijn ongenoegen tevens kenbaar te maken via een ingezonden brief op de website van muideninfo.
240. Volgens de gemeente kan ondergronds bouwen van invloed zijn op grondwaterpeil en –stroming, wortelgroei van bomen en planten en de mogelijkheid om kabels en leidingen aan te leggen. Daarnaast vreest de gemeente precedentwerking en zijn er juridische haken en ogen, op grond waarvan geen bouwvergunning wordt afgegeven.
241. Onze dorpsgenoot was niet erg onder de indruk van de gemeentelijke argumenten. Een kelder onder je huis bouwen mag wel, onder je tuin niet. Want dat past niet in de bestemming tuin. Terwijl je van de kelder niets ziet als er weer zand over ligt. "Tuin blijft tuin", aldus de kernachtige samenvatting. Tja, daar valt voor een niet jurist geen speld tussen te krijgen. Maar juridisch ligt het kennelijk niet zo simpel.
242. "Ondergronds bouwen volgt juridisch de bestemming van het bovenliggende terrein", meldt de gemeente. Misschien is het een idee voor de heer Van Tulder om onder zijn tuin een tuin aan te leggen. Dan kan hij daar wat spulletjes opslaan. Je mag je tuin toch wel als opslagruimte gebruiken? Wel kunstgras in de ondergrondse tuin leggen hoor. Je ziet wat er in de Arena gebeurt als er onvoldoende licht en lucht binnenkomt.
243. Een ambtenaar had tijdens het overleg met Van Tulder nog geadviseerd om de kelder onder de bestaande bebouwing te situeren. "Geniaal", reageert onze dorpsgenoot, "eerst even het hele huis afbreken…". Oude Muiderberger heeft niet veel verstand van bouwzaken, maar hij kent toevallig iemand, die onder zijn huis – zonder totale afbraak - een wijnkelder heeft laten aanleggen. Het kan technisch dus wel. Hij spreekt de man nog wel eens. "Ik heb de duurste wijnkelder van Nederland", roept hij met gepaste ironie.
244. Dat Van Tulder zijn mening ook via een web-pagina publiekelijk kenbaar heeft gemaakt, vinden B & W zijn zaak. Zij voelen zich niet geroepen daarop apart te reageren, zo blijkt uit het voorliggende concept antwoord. Oude Muiderberger wil wel reageren, want hij is vertrouwd met e-mail en internet. Van Tulder schrijft : "Als iemand een vijver in zijn tuin aanlegt bemoeit de gemeente zich er ook niet mee." O.K., zeg ik dan, maar de aanleg van een (gesloten) vijver heeft – ook al is het een bak met water – geen invloed op het grondwaterpeil en past binnen een tuinbestemming. Enfin, dat zal Van Tulder ook wel inzien. De kern van zijn geschil met de gemeente is dat hij niet kan inzien welk algemeen belang wordt geschaad indien de gemeente zou meewerken aan zijn bouwplannetje. Tja…, dat is een goeie.
245. Raadslid Henk Beenen vond dat het voorliggende concept antwoord van B & W aan de heer Van Tulder, althans het laatste deel van de brief, niet al te klantvriendelijk klonk, terwijl de ambtenaren op kosten van de gemeenschap toch een cursus klantvriendelijk schrijven hadden gevolgd. Weet u wat ik verwacht: de definitieve brief aan onze medeburger wordt vriendelijker gesteld, maar de strekking blijft dezelfde: geen toestemming.
246. Vraag van Muiderberger Van Tulder: "Word ik weer met een kluitje in het riet gestuurd"? Antwoord van Oude Muiderberger: "Nee, met een kluitje in je tuin".
247. Wat leven we eigenlijk in een fantastische democratie. Een burger schrijft een brief aan de gemeente. B & W schrijft een concept antwoord, en legt dit openbare stuk voor aan de raadscommissie voor advies en bijstand. Tijdens een openbare commissievergadering kan de briefschrijver over het aan hem of haar gerichte concept antwoord inspreken en zodoende de inhoud van de antwoordbrief, nog voordat deze is verzonden, doen aanpassen. En dit alles tijdens een openbare discussie met een gevulde publieke tribune. Prachtig hoor, maar aan de andere kant: zo blijft er van het briefgeheim natuurlijk niet veel over (grapje!).
248. Op de agenda van de commissie C stond ook nog de vaststelling van de gemeenterekening 2000. We hebben een overschot van een miljoentje of zo. Achter de tafel zaten Hans van der Steen (technisch voorzitter), Cees Leupen (portefeuillehouder financiën) en de heer Hoefakker (ambtenaar en wandelende financiële encyclopedie). Ik wil niet oneerbiedig overkomen, maar een scriptschrijver had naar aanleiding van dit tafereel zo een sketch voor drie heren kunnen schrijven.
249. De technisch voorzitter liet zich af en toe verleiden door zich met inhoudelijke zaken te bemoeien, waarmee hij op de stoel van de wethouder ging zitten. Dat leverde hem prompt een berisping op van raadslid Vlaanderen. De ambtenaar ging in zijn enthousiasme zo ver, dat zijn financieel-technische uiteenzetting af en toe uitmondde in een beleidsmatig betoog. En dat is niet zijn terrein, maar dat van de wethouder. En de wethouder, die zat erbij en kon niets zeggen, zolang de technisch voorzitter niet ingreep. Waar is die goeie oude tijd, dat de wethouder gewoon de commissievergadering voorzat en alle antwoorden gaf, de beleidsmatige en de financieel-technische. Deze laatste beheerst een wethouder van financiën toch ook?
250. Oude Muiderberger heeft een idee voor de besteding van het overschot op de gemeenterekening. Verbeter nu eindelijk eens de akoestiek in de raadzaal. Dan kun je tenminste alles klip en klaar verstaan als er deskundig en minitieus wordt uitgelegd hoe we aan het overschot komen.
251. De Muiderbergse partij VIB (Voor Ieders Belang) had zich ditmaal niet onbetuigd gelaten. De gemeente moest diverse brieven beantwoorden over door de VIB aangezwengelde onderwerpen, onder meer over de plannen voor het Naarderbos, waar een groot recreatieterrein komt. Het ging met name om de "knip" die de gemeente Naarden voornemens is in het Naarderbos aan te leggen, waardoor voortaan alleen het openbaar vervoer er doorheen kan rijden.
252. Wethouder Schulp had niet zo'n moeite met de afsluiting van het Naarderbos voor auto's. Het bos had altijd een recreatieve functie en deze komt nu gewoon terug. Eigenlijk moet Muiderberg blij zijn met de afsluiting, want de doorgaande weg in het Naarderbos zorgde ook voor sluipverkeer. En tot slot: de bewoners van Naarden worden straks net zo "gedupeerd" als de Muiderbergers, die straks moeten omrijden.
253. Mevrouw Waanders, eerst in de raad voor de VVD, nu op de insprekerplaats voor de VIB, vroeg de raadscommissie aandacht voor het stukje grond tussen de A6 en Muiderberg, zeg maar het stukje grond onder de hoogspanningsdraden. Als we daar niets ontwikkelen, bestaat het gevaar dat de sociale onveiligheid naar Muiderberg oprukt, zo stelde zij. Oude Muiderberger vraagt hierbij zijn lezers mee te denken: heeft u een idee wat we met dit terrein kunnen doen. Tussen haakjes, het stukje grond is officieel van de gemeente Naarden.
254. Het jeu de boules-spel hangt van toevalligheden aan elkaar. Zeker als je op een natuurlijke ondergrond speelt zoals op de Brink met z'n takjes, boomwortels, eikeltjes, blaadjes, etc. De bal rolt, zonder dat je het wilt, alle kanten uit. Winnaar van het in juli gehouden 8ste open Muiderbergse jeu de boules kampioenschap werd het team van Rudolf Veerman, Claudia Haug en Roy Mock. Claudia is de dochter van de wedstrijdleider, Roy de zoon van de voorzitter. Als dat geen toeval is…
255. De prachtige Muiderbergse Brink was op 1 september ook weer het toneel van de 2de editie van Swing op de Brink. 's Middags werden er 400 bezoekers, volwassenen en kinderen, geteld. 's Avonds waren er op het hoogtepunt circa 1200 mensen. En dat voor een dorp met net 3000 inwoners. Als je je oor goed te luisteren legde kon je, behalve de muziek, ook veel lof over het evenement horen. Dus op naar de 3de editie, zullen we maar zeggen.
256. Ter verhoging van de feestvreugde was de Dorpsstraat weer versierd met Amerikaanse en Nederlandse vlaggen. Een aantal hiervan is spoorloos verdwenen. Dat kost geld. Op de Kabelkrant staat dan ook een verzoek aan ouders en/of hun kinderen om de vlaggen weer terug te bezorgen. Oude Muiderberger sluit zich van harte aan bij deze oproep van de winkeliers. Inleveren (ook anoniem) kan bij de winkeliers Frank Oudshoorn of Fred Dalmulder.