- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'De Jonge Zandhaas'
11de editie d.d. 30 april 2001
hazenkeutels 128 tot en met 159 plus dichtkeutel

128. Zaterdag 21 april, braderie in de Dorpsstraat. Gezellige drukte. Je spreekt weer eens wat dorpsgenoten, achter of vóór het kraampje. Het was droog, terwijl het in mijn herinnering altijd regent tijdens dit soort evenementen. Een opsteker dus. Of er ook veel is verkocht? Moet je nooit aan een standhouder vragen. Die vindt altijd dat het bezoek tegenvalt. Moet ie wel zeggen, want bij een te groot enthousiasme gaan de kraamprijzen omhoog. Zo werkt het nu eenmaal in een vrije markteconomie.
129. Oude Muiderberger kocht een oude wekker voor zegge en schrijve ƒ 1,-. Loopt voor geen meter. Maar ja, dat mag je voor die prijs ook niet verwachten. Hij rinkelt wel heel hard. Oplossing: ik laat me door een andere wekker wekken en dan zet ik de braderiewekker aan om goed wakker te worden. Nog een beter idee: volgend jaar probeer ik de wekker te verkopen voor 1 euro. Verdien ik er nog wat aan. Braderiebezoekers, uitkijken dus.
130. Tijdens de braderie was de afsplitsing binnen het Muiderbergse korenbestel goed merkbaar. Zowel de Gemengde Zangvereniging De Echo als de Gemengde Zangvereniging Muiderberg hadden een kraampje. Beide verkochten loten, voor 50 cent per stuk. Ze zullen onderling toch geen prijsafspraken hebben gemaakt? Dat mag niet meer in Nederland.
131. Om geen scheve gezichten te krijgen, was Oude Muiderberger wel verplicht bij beide koren lootjes voor het goede doel af te nemen. Dames en heren van de zangverenigingen, wilt u even voor mij nagaan of ik in de prijzen ben gevallen? De lotnummers zijn: 738 t/m 747 (Zangvereniging Muiderberg) en 932 t/m 941 (Zangvereniging Echo). Als het raak is, kunt u zich melden bij onze webmaster, dan hoor ik het wel van hem.
132. We hebben in ons dorp ook nog de zangkoren Noot voor Noot en de Brinksingers. Volgend jaar toch geen vier loterijen op de braderie, hè?
133. Bij de kraam van Comité Oud Muiderberg zag Oude Muiderberger een herdruk liggen van een in 1992 uitgegeven boekje "Muiderberg anno 1840" van de hand van Margot Eras en Jeanne Oosterbaan. Een nuttige aanvulling op zijn Muiderberg-literatuur.
134. Wat mij vooral trof was een oude foto van de Brink. Je kon door de vele bomen het (Beuken)bosch niet zien. Later is er kennelijk iemand met zaag en bijl over heen gegaan. Vergeleken met toen heeft er een kaalslag plaatsgevonden. Lijkt het Muiderslot wel. Eén voordeel: je kunt er nu goed jeu-de-boulen.
135. Aankondiging in het programmaboekje van de Vereniging tot Viering van Nationale Feesten: maandag 30 april op de Brink: rommelmarkt voor kinderen van 13.00 tot 16.00 uur. (Gaarne rommel opruimen). Het staat er echt.
136. De Brink is op 4 mei traditiegetrouw de plaats voor de jaarlijkse Dodenherdenking. Vorig jaar werd door burgemeester Harry Smith een herdenkingsmonument aangekondigd, zodat een "heldere" plek ontstaat, waar mensen desgewenst ook bloemen kunnen leggen. Inmiddels zijn we een stap verder. Als het aan de Raad ligt, komt dat monument er. De gemeente heeft ƒ 25.000,- opzij gezet. Een even groot bedrag wordt uit de Muiderbergse leefgemeenschap verwacht.
137. Diverse raadsleden vroegen zich af, of Muiderberg wel een monument wil. Dat zal blijken als de in te stellen projectgroep fondsen gaat werven. Raadslid Wiebe de Haan wist het collegevoorstel namelijk handig te amenderen. Er wordt niet zomaar ƒ 25.000,- ter beschikking gesteld. Uiteindelijk werd besloten dat de gemeentekas evenveel gaat bijdragen als de inwoners tot een maximum van ƒ 25.000,-. Het lijkt een klein verschil in formulering, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Stel: uit de bevolking komt een bedrag van ƒ 10.000,-. Met het aanvankelijke voorstel kwam je dan uit op een beschikbaar bedrag van ƒ 35.000,- . Door de aangebrachte wijziging komt in dit rekenvoorbeeld slechts ƒ 20.000,- beschikbaar. Dan gaat het hele project misschien niet door.
138. Oude Muiderberger zit met een probleem. Van hem hoeft dat monument er niet te komen - de Brink is ook zo al een prachtige plaats voor herdenking en bezinning - maar als er dorpsgenoten zijn die hier wel prijs op stellen, wil hij graag een bijdrage leveren. Echter, alleen als dit herdenkingsmonument op de Brink komt en niet elders in het dorp. En hierover bestaat nog onduidelijkheid. Ben benieuwd wat de projectgroep gaat beslissen.
139. Een kennelijk goed geïnformeerd raadslid wist te melden, dat er in Leiden een monument in de verkoop is. Misschien kunnen we dit tegen een zacht prijsje overnemen als mocht blijken dat in Muiderberg onvoldoende geld wordt ingezameld.
140. Muiden viert in 2003 het 1050-jarig bestaan. Daarvoor moet een stichting komen. De hele Raad wil het feest en heeft er geld voor over. Maar het oprichten van een stichting: dat was een brug te ver voor Wiebe de Haan, die een stichting een ondemocratische rechtsvorm vindt. "Iedereen mag een stichting oprichten, maar ik werk er niet aan mee," zo sprak het socialistische raadslid. Uit liberale hoek kwam steun van voorman Frits van Rossum. Als PvdA (3 stemmen) en VVD (4 stemmen) samen tegen zijn, dat kun je in een raad met in totaal dertien stemmen als college wel inpakken. Het voorstel werd door het college terug genomen. Geen historisch feest? Tuurlijk wel. Het eerste steekspel hebben we alvast gehad.
141. De geloofsbrieven van de heer E.P. Vlaanderen zijn akkoord bevonden. Geloof het of niet: op 10 mei aanstaande wordt hij, voor de tweede maal in deze 4-jaarsperiode, als raadslid geïnstalleerd.
142 Er zijn politici in onze gemeente die vinden, dat de Raadsvergaderingen levendiger moeten worden. Niks meer aan doen. Het is zo 10 mei.
143. Over het bevorderen van de levendigheid van raadsvergaderingen en het vergroten van de betrokkenheid van de inwoners heeft de gemeente een notitie opgesteld onder de titel "aanpassing van de structuur van commissie- en raadsvergaderingen". Hoezo, meer betrokkenheid. Op de inspraakavond over het sluipverkeer ontstonden er files in de raadzaal en de inloopavond over het project Duurzaam Veilig werd zo druk bezocht, dat de veiligheid van de bezoekers bijkans in gevaar kwam. Als er straks nog meer inlopers en insprekers komen, moeten we bij de Kazerne en De Rijver een toegangsdoseerinrichting plaatsen.
144 Als de verlevendigings- en betrokkenheidsplannen doorgaan, krijgen de bezoekers na afloop van elke raadsvergadering een hapje en een drankje aangeboden. Raadslid Van Rossum vond dit maar niks, want er mag in de Kazerne toch niet gerookt worden. Het verband snap ik niet. Wordt er soms gerookte zalm geserveerd?
145. Een wat oudere inwoner uit Muiderberg stelde voor om af en toe ook eens een commissievergadering in de Rijver te houden. Vroeger schijnt dit ook wel gebeurd te zijn, maar niemand kon zich herinneren waarom hieraan een eind was gemaakt. Misschien vanwege de slechte akoestiek in De Rijver? Maar die is na de recente verbouwing een stuk verbeterd en aanmerkelijk beter dan in de Muidense raadzaal.
146. In het kader van een nieuwe vergadermethodiek werd er ook gepleit voor het aanstellen van een "technisch voorzitter". Is dat een voorzitter met een technische knobbel?
147. Van een gebrek aan burgerlijke betrokkenheid was in de laatste commissievergadering niets te merken. De Kazerne was afgeladen tijdens de behandeling van het eindrapport "vervanging/nieuwbouw bejaardenwoningen". Er waren opvallend veel senioren aanwezig. Of het nu de bewoners zelf waren of buurtbewoners, ze leken behoorlijk eensgezind in hun eindoordeel: geen nieuwbouw in het Kocherplantsoen.
148. Wat is er aan de hand? In het Kocherplantsoen bevinden zich, rond het verzorgingshuis Florisberg, 35 bejaardenwoningen, ook wel senioren- of aanleunwoningen genoemd. Volgens mensen die het weten kunnen, voldoen de woningen al jaren niet aan de (bejaarden)eisen van deze tijd. Aanpassing kost zo veel geld, dat renovatie niet in aanmerking komt. Blijft over het slopen van de pas 32 jaar oude bejaardenwoningen. "Kapitaalvernietiging", vonden de tegenstanders van de plannen.
149. Het college van B & W vindt dat juist op de locatie Kocherplantsoen nieuwbouw uitstekend kan worden gecombineerd met zorg en dienstverlening. Het nobele doel is meer ouderen in staat te stellen langer zelfstandig en in onze gemeente te kunnen blijven wonen. De gedachte is op het terrein 70 nieuwe woningen te realiseren, 50 huurwoningen in drie huurklassen en 20 koopwoningen. Deze laatste gaan ongeveer ƒ 800.000,- kosten. Voor elk wat wils dus.
150. Op papier zien de plannen er op het eerste gezicht gezond uit: er komt een combinatie van wonen en zorg (kan op zekere leeftijd nuttig zijn), de capaciteit wordt uitgebreid (door de vergrijzing is er een grotere behoefte aan seniorenwoningen), er komt een gedifferentieerd aanbod (drie huurklassen en koop), de parkachtige omgeving blijft gehandhaafd (20% bebouwd tegen 10% nu), het gedeelte hoogbouw wordt maximaal vier woonlagen (net zoals de Florisberg), men wil een vriendelijke woningarchitectuur, er wordt een landschapsarchitect ingeschakeld, mijn liefje wat wil je nog meer. Ach, er zijn maar twee probleempjes. De bejaarden willen hun huisje niet uit en bewoners uit de omgeving vrezen aantasting van de parkachtige omgeving bij het Kocherbos door de grotere woningdichtheid en de flat van vier verdiepingen.
151. Raadslid Hans van der Steen meldde, dat D66 een onderzoek onder de bewoners van de 35 bejaardenwoningen had uitgevoerd. De respons van 32 antwoorden was ongekend hoog. Zijn conclusie van de enquête was, dat je deze mensen niet uit hun huis kunt halen.
152. Merkwaardige tegenstelling. Volgens de deskundigen voldoen de huisjes niet aan de eisen, die tegenwoordig aan bejaardenwoningen worden gesteld. De huidige bewoners daarentegen hebben het gevoel in een paleisje te wonen. Ik denk dat er nog heel wat gecommuniceerd moet worden tussen de bewoners en de omwonenden enerzijds en de gemeente, Ons Belang en Florisberg anderzijds.
153. Ons Belang? "Die naam spreekt me niet zo aan", aldus een duidelijk boze inspreker.
154. Je kunt op papier nog zulke mooie plannen maken, de praktijk (emotie) is harder dan de leer (ratio), zal wethouder Cees Leupen hebben gedacht toen hij het rapport moest verdedigen. Jong en oud (en oud en oud) vielen over hem heen. De betrokken inwoners probeerde hij gerust te stellen. De kritiek van sommige raadsleden schoot hem echter in het verkeerde keelgat. Hij vindt dat deze weglopen voor hun politieke verantwoordelijkheid. Het realiseren van meer ouderenwoningen in combinatie met zorg staat namelijk in het collegeprogramma. Zit de VVD even goed. Deze partij zit even niet in het college.
155. Sommige insprekers vroegen zich af, of er wel aan het parkeerprobleem was gedacht, want 70 woningen betekenen 70 auto's. Kom mensen, niet zo somber. Er komen slechts 35 wooneenheden bij, dus hoogstens 35 auto's extra. En waarom kan er geen ondergrondse parkeergarage komen, zoals bij het Van der Vlietterrein. Wat zijn wij minder dan Muiden?!
156. De voetballers van sportclub Muiderberg hebben het gered. Ze blijven in de derde klasse. Dat was even een eindspurt. Willen jullie Oude Muiderberger de volgende keer niet zo in de zenuwen laten zitten?
157. Het eerste herenteam van de Mixed Hockey Club Muiderberg is kampioen geworden. Het team promoveert naar de derde klasse. Zo hoog hebben de heren van MHC nog nooit gespeeld. Ze zijn nu even goed als de voetballers. Proficiat.
158. U weet toch waar de hockeyers spelen? Juist, in het Kocherbos, vlak bij de bejaardenwoningen. Een inspirerende omgeving.
159. Koninginnedag. Hebt u nog boegspriet gelopen of liep u rechtstreeks naar café Lieftinck?

Dichtkeutel:

Kocherplantsoen

Een senior in een oud huis
voelt zich als een koning
wil geen nieuwbouw of een flat
maar een bejaarde woning.


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: