- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Jonge Zandhaas'
10de editie d.d. 8 april 2001
hazenkeutels 116 t/m 127 + dichtkeutel.

116. Zondag 1 april werd in Muiden een stadswandeltocht georganiseerd door de landelijke stichting Ken Uw Woonplaats. Omdat Oude Muiderberger graag nog iets wilde leren over de geschiedenis van Muiden, toog hij naar het Muizenfort. Hij was niet de enige. Rond 14.00 uur waren er zo'n 20 tot 30 mensen, die ook wel wilde weten waar de Weeshuissteeg, de Ossenmarkt, de Hondenpoepsteeg en het Schoutenpad lagen, om maar te zwijgen van de vele andere voor hem onbekende namen, zoals het Balkengat, de Diep, het Stoopen Dorp, de Bocht van Boone en Spakenburg. De rondleiding werd gehouden door Guus Kroon, de allesweter van Muiden. Hij mompelde eerst iets over een 1-april grap en ging vervolgens met het opgetogen gezelschap op pad. Een goed initiatief, dat voor herhaling vatbaar is. Kan iemand mij het e-mail adres van de organiserende Stichting geven?
117. Oude Muiderberger leerde, dat er een huis in Muiden staat met een streep op de buitenmuur, om aan te geven tot hoever het water was gestegen bij een overstroming in 1916. We hadden toen nog geen Afsluitdijk. De bewoners van het streepjeshuis vinden het overigens niet leuk als iedereen zo maar hun tuintje binnenstapt om naar de streep te kijken. Dus eerst even een afspraak maken.
118. Het eerste zijsteegje van de Herengracht, gerekend vanaf de sluis richting Muiderslot, werd door hondenbezitters nogal eens gebruikt als uitlaatplaats. Zeker toen er nog geen verlichting was, leidde dit tot, laten we maar zeggen, ongewenst zwerfvuil. De volksmond sprak dan ook al gauw van Drollensteeg of Hondenpoepsteeg. Ouwe Muiers kennen dit steegje ook als de Steeg van Boone, zo wist Guus te vertellen (in de uitnodiging stond abusievelijk de Bocht van Boone).
119. De Herengracht vervolgend kwamen de 1 april-gangers op de Ossenmarkt. Oude Muiderberger wist wel dat Weesp een Ossenmarkt heeft, maar niet dat er ook een straat met die naam in Muiden lag. Hier werden vroeger ossen uit Denemarken aan land gebracht, verhandeld en verder vervoerd. Het Schoutenpad deden we tijdens de wandeling niet aan. Dat vond Oude Muiderberger niet zo erg, want deze straat kent hij al uit zijn eigen dorp.
120. Het stukje Herengracht vanaf de Ossenmarkt richting Muiderslot heette in vroegere tijden Spakenburg, hetgeen feitelijk "weg naar een burcht" betekent. Enkele Muiers wilden hier jaren geleden een doortrekking van het wandelpad, dat al langs de Stenen Beer liep. De gemeente vond dit plannetje aanvankelijk te duur. Uit teleurstelling besloten de Muiers dit gebied zelfstandig te verklaren onder de naam Nieuw Spakenburg. Het wandelpad kwam er uiteindelijk toch, zodat de "bezetting" van Nieuw Spakenburg kon worden opgeheven.
121. We kwamen ook nog langs het steegje waar meester Guus zelf woont, de "Weeshuissteeg", een door bewoners gegeven naam aan het stukje Herengracht 11 tot en met 15, dat haaks op de eigenlijke Herengracht staat. Omdat op de Herengracht nummer 10 wordt gevolgd door nummer 16, was het hier lange tijd zoeken voor postbodes, bezoekers en andere burgers. Want waar waren de ontbrekende nummers? De bewoners vroegen om een verwijsbordje, maar het gemeentebestuur had daar geen trek in. De betrokkenen voelden zich, als ware zij weeskinderen, in de steek gelaten. Vandaar de bijnaam (nog steeds te lezen op een klein ludiek bordje). Inmiddels staat er een duidelijke verwijzing naar Herengracht 11 – 15, niet alleen op de Herengracht, maar ook de andere kant van de steeg, op de Ton Kootsingel. Als de gemeente iets doet, doet ze het meteen goed.
122. Het viel Oude Muiderberger overigens op, dat enkele mensen wel naar het verzamelpunt bij het Muizenfort waren gekomen, maar boos en teleurgesteld weer rechtsomkeer maakten. De reden? Een of andere grapjas had op de deur van het Muizenfort een briefje bevestigd met de tekst "1 april, niet verder vertellen". Jammer voor deze mensen, want ze hebben echt een leuke sluiptocht door Muiden gemist. Overigens weet ik na de aangename wandeling nog steeds niet, waar de Diep en Het Stoopen Dorp liggen. Zou ik er dan toch ingestonken zijn? Shit!
123. De oplossing voor het probleem van het sluipverkeer tekent zich af. Kijk maar naar de uitkomsten van handtekeningenacties die in beide kernen op particulier initiatief zijn gehouden. In Muiden willen opvallend veel mensen (de meesten?), dat de Sluisbrug wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. In Muiderberg willen opvallend veel mensen (de meesten?), dat het sluipverkeer al bij hun dorp wordt geweerd. Dus gemeentebestuur, ga over tot actie:
1. plaats een doseerinrichting op de IJsselmeerweg (tegen het sluipverkeer in Muiderberg uit Almere via de A6). Zal Naarden (hun grondgebied) echt geen bezwaar tegen maken;
2. plaats een paaltje aan beide zijden van de Sluisbrug in Muiden, net zoals op de zondagmiddagen in de zomer (tegen het sluipverkeer uit Muiderberg, Naarden en Almere via de parallelweg A6). Indien dit te rigoureus is, dan alleen tijdens de spits.

Voordelen:
a. snel te realiseren en relatief goedkoop (slechts 1 doseerinrichting)
b. effectief voor Muiden èn Muiderberg (100% effect)
c. democratisch (er wordt geluisterd naar de bevolking)
d. Muiderbergers kunnen 's-morgens weer gewoon hun dorp in via de IJsselmeerweg (wellicht met enige vertraging door de doseerinrichting, maar nu is inrijden tijdens de ochtendspits helemaal verboden)
e. Muiderbergers kunnen 's-morgens weer gewoon naar het gemeentehuis en andere plekken aan de Muiderbergse kant van de Sluisbrug (nu is de Zuidpolderweg tijdens de ochtendspits verboden terrein)
f. het wordt in Muiden rustig op de Sluisbrug door de afwezigheid van auto's en motoren; kinderen kunnen veilig naar school lopen, fietsen of per fiets gebracht worden
g. de afsluiting van de Herengracht kan achterwege blijven.

Auto's die perse van west naar oost of omgekeerd moeten, zullen over de A1 moeten (eventueel alleen in de spits). In bijzondere gevallen kunnen wat paalsleuteltjes worden uitgegeven (zoals aan politie, brandweer, ambulance en boeren).
Is (tijdelijke) afsluiting van de Sluisbrug juridisch aanvechtbaar? Hoe zit dat dan op de zondagmiddagen? Laat de processen anders maar komen. In die tussentijd kan zo nodig in alle rust worden gewerkt aan het "transpondersysteem", waarbij de Sluisbrug selectief toegankelijk wordt voor houders van een speciale chip. Ook kunnen we in alle rust afwachten welk effect de maatregelen zullen hebben, die Naarden tegen het sluipverkeer gaat nemen en wat het effect zal zijn als over enkele jaren de tweede brug over de Vecht er ligt voor lokaal verkeer (de veelbesproken benuttingvariant van Rijkswaterstaat).
124. Heel wat hazenkeutels geleden vroeg Oude Muiderberger in deze rubriek aandacht voor de misstand, dat Nienhuis Ruyskade in officiële stukken met een "lange ij"wordt geschreven, dus Nienhuis Ruijskade. Op het postkantoor in Bussum bijvoorbeeld kan de computer alleen maar het verkeerde "Ruijskade" uitprinten. Het virus bestaat echter ook in het digitale bestand op het gemeentehuis in Muiden, zo leerde een recent bezoekje ter verlenging van het paspoort. En dat terwijl de gemeentesecretaris Oude Muiderberger had bezworen, dat men zich op het gemeentehuis terdege bewust is van de juiste schrijfwijze van Nienhuis Ruyskade, dus met een "y", ook al stond het fout in de notulen van de raads- /commissievergaderingen. De meervoudige schrijfwijze blijft dus voortduren. Als de computer zo hardnekkig is, kunnen we dan niet beter de straatnaambordjes aanpassen? Hoewel, dan moeten de bewoners nieuw briefpapier en nieuwe visitekaartjes laten drukken met Nienhuis Ruijskade erop. Wie gaat dat dan weer betalen?
125. Dezelfde Guus Kroon van de rondwandeling reageerde op de column van Oude Muiderberger over de plannen om in Muiderberg een herdenkingsmonument te realiseren. De voor dit doel op te richten projectgroep zal via Muideninfo.nl ongetwijfeld kennis nemen van de ideeën van Guus Kroon. Maar voor Oude Muiderberger is nog steeds de vraag, of er wel zoveel mensen op een 4-mei monument o.i.d. zitten te wachten. Zo ja, dan is de door Guus voorgestelde zuil met een gewonde vogel het overwegen waard. Vogels, gewond of niet, passen in elk geval in het beeld van de Brink. De bomen en de volière zitten er vol mee.
126. Zondagmiddag 8 april om 2 uur beginnen de jeu de boulers officieel aan het nieuwe - inmiddels al weer achtste - bouleseizoen . Degenen die u in de wintermaanden op de Brink hebt zien boulen, waren de echte doorzetters. Het bestuur was niet verantwoordelijk voor bevroren vingers of onderkoelde ledematen (ook niet in de zomer trouwens).
127. De volgende dichtkeutel wordt opgedragen aan de 68 amateurleden van de jeu de boules vereniging "De Brink" en aan twee professionals, die aan de Brink wonen:

Brinkbewoners

De boulers spelen op de Brink
het is een wereldstek
maar het allerbeste spel
komt van Freek en Krajicek


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: