- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Jonge Zandhaas'
9de editie, 27 maart 2001
hazenkeutels 101 tot en met 105, incl. weer een dichtkeutel

101. B & W willen een herdenkingsmonument in Muiderberg. Willen de Muiderbergers dat ook, zo vroegen raadsleden Wiebe de Haan (PvdA) en Gerrit Ruiter (CDA) zich af bij de behandeling in de commissie. De voorzitter, burgemeester Harry Smith, antwoordde dat er al zo lang naar wordt gevraagd. Akkoord, maar hoe groot is die vraag, zo vraagt Oude Muiderberger zich af.
102. De VVD-dames Riet Ruijzendaal en Janneke Knijn zagen een monument wel zitten, maar vinden wel dat het op de Brink moet komen. Inhakend op de gewenste "heldere plek" uit de notitie van B & W vroeg mevrouw Ruijzendaal ook maar meteen naar betere verlichting op de Brink. Heerlijk, helder, Brink, moet u maar denken.
103. D66 raadslid Hans van der Steen vroeg aan de commissievoorzitter waarom voor de Brink was gekozen. Nou, dat is nu net het probleem Hans: B & W heeft niet voor de Brink gekozen, maar laat andere locaties ook open. De projectgroep en de kunstenaar mogen de plek kiezen. Maar zullen we dit niet aan de Muiderbergers zelf vragen?
104. Van der Steen miste de jongeren in de door B & W voorgestelde projectgroep, waarin o.a. Margot van de Fliert, Margot Eras en Heleen van Lynden zitting zullen nemen. Wees getroost dames. Oude Muiderberger vindt jullie best nog wel jong hoor.
105. De gemeente heeft ƒ 25.000,- opzij gezet voor het herdenkingsmonument in Muiderberg. De overige ƒ 25.000,- moet van inwoners en uit het bedrijfsleven – bijvoorbeeld door sponsoring - komen. Nu heb ik altijd gedacht dat sponsors een tegenprestatie willen. Komen hun namen misschien op het monument? Zullen ze leuk vinden…
106. Behalve de kwestie van "een heldere plek" om te gedenken, kwam in één van de commissievergaderingen ook een "hangplek" voor jongeren ter sprake. Een hangplek? Is dat een plek met een paar galgen?
107 Op dit moment "hangen" onze jongeren van 12 tot 16 jaar onder meer bij de ingang van De Rijver. Als het regent is hier ook nog een afdakje. Niet iedereen is even gelukkig met deze spontaan ontstane hangplek, met name vanwege de rotzooi die de jeugd daar achterlaat. Wethouder Joop Lahnstein sprak van een rituele dans. Dan zitten (hangen) ze bij de Oranje Nassauschool, dan bij de Vinkenbaan en dan bij De Rijver. Hij sprak de hoop uit, dat deze jongeren snel 16 zouden worden, want dan vertrekken ze met de brommer naar Bussum. Maar wethouder, hoe zit het dan met de opvolgers van deze jongeren? Of wilt u een verplichte geboortestop instellen?
108. Raadslid Gerrit Ruiter was dan ook niet zo tevreden met de reactie van de wethouder, zeker niet toen deze ook nog suggereerde een plek dicht bij het Naardense te zoeken. "Maar wethouder", zo riep Ruiter verontwaardigd, "we gaan onze kinderen toch niet naar een andere gemeente sturen?" Hoezo Gerrit, wou je in ons dorp een middelbare school vestigen?
109. Een beetje hangplek kost volgens Joop Lahnstein al gauw ƒ 40 tot 50.000,-. Hij wil wel met een voorstel naar de Raad komen, maar kon niet beloven dat dit veel eerder dan het einde van dit jaar zou gebeuren. Mag Oude Muiderberger een gratis ideetje aanreiken? Bespaar die uitgave van ƒ 50.000,- en zet het geld op een rentegevende rekening van zeg 5%. Dat levert per jaar ƒ 2.500,- op. Beloof de jongeren dat ze dit bedrag elk jaar onder elkaar mogen verdelen als ze het pleintje voor de Rijver "na gebruik" steeds netjes achterlaten. Ik kom wel in de beoordelingscommissie zitten.
110. Een hangplek voor ƒ 50.000,-? Komt daar een afdakje met bladgoud?
111. We kunnen letterlijk en figuurlijk niet om het sluipverkeer heen, ook niet in de commissievergaderingen. Een inwoner (Michiel Koekkoek) had zijn reactie op de gemeentelijke notitie over het sluipverkeer niet alleen aan B & W gezonden, maar ook aan de Raad. Dus was het een officieel ingezonden raadsstuk. Het college stelde te doen gebruikelijk voor de brief ter afdoening in handen te stellen van B & W en te betrekken bij de overige reacties. Zo makkelijk kwam men er niet van af, want Koekkoek greep dit punt aan om zijn standpunt aan te vullen. Zo werd het toch nog een levende discussie, hoewel wethouder Dick Schulp in dit stadium niet inhoudelijk wilde reageren.
112. Michiel Koekkoek wees nog eens fijntjes op de doelstelling van B & W: het komen tot een systeem om sluipverkeer te weren, met geen of minimale inzet van de politie, waarbij inwoners van Muiden en Muiderberg over en weer toegang moeten houden tot voorzieningen in de gemeente. De door B & W aangegeven voorkeursoplossing (u weet nog wel, alternatief 8, waarvan het effect voor Muiderberg nihil is) "staat hier diametraal tegenover!", aldus Koekkoek. Volgens hem krijgen Muiderbergers hierdoor 's-ochtends niet alleen zeer moeilijk toegang tot de Vesting en staan ze langer te wachten voor de toeritdosering van de A1. Ook kan deze oplossing in de avondspits - bij een toekomstige toename van het verkeer op de A1/A6 - geen sluipverkeer door Muiderberg voorkomen.
113. Koekkoek had ogenschijnlijk nog een sterk punt. De keuze van B & W is gebaseerd op een rapport van anderhalf jaar geleden (november 1999), waardoor de tellingen gedateerd zijn. Recente tellingen tonen volgens hem aan dat het sluipverkeer door Muiderberg nu 3x hoger uitkomt dan toen. Volgens wethouder Schulp maakt dat niet uit. Het belang van het rapport was, dat nu gewerkt wordt aan het weren van sluipverkeer in de gemeente. Maar mag ik dan aan de wethouder vragen: zou de voor Muiderberg ongunstige voorkeursoplossing van B & W ook zo zijn uitgevallen wanneer bekend was dat het sluipverkeer in ons dorp flink is toegenomen?
114. De (eerste) brief van Michiel Koekkoek met ideeën over de oplossing van het sluipverkeer is door de VIB (de in oprichting zijnde plaatselijke partij Voor Ieders Belang) huis-aan-huis in Muiderberg verspreid. Raadslid Hette Zijlstra wilde van Koekkoek weten of hij, net als de VIB, vond dat Muiderberg bij Muiden wordt achtergesteld. Wat Oude Muiderberger er van weet is dat de heer Koekkoek wel heeft ingestemd met het distribueren van de brief, maar dat hij verder geen bemoeienis met de VIB heeft.
115. Ook Oude Muiderberger wil in dit stadium niet inhoudelijk ingaan op het sluipverkeer (dat is al gedaan in zijn vorige editie van de Jonge Zandhaas). Het definitieve voorstel van B & W komt nog in de Raad en derhalve ook in een commissievergadering. De burgers kunnen dus nog volop inspreken. Hoewel ik mij op het terrein van Ouwe Muier (Nieuwe Spiering) ga begeven, heb ik nog wel een dichtkeutel over dit onderwerp, een doordenkertje dit keer:

Sluipverkeer

De sluisbrug sluiten in de spits
het is toch niet te hopen
want open is ie ook al dicht
en als ie dicht is open


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: