- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Jonge Zandhaas'
8ste editie, d.d. 18 maart 2001
hazenkeutels 85 tot en met 100


85. Oude Muiderberger was op een korte vakantie in Spanje. Na terugkeer lagen Muiden er Muiderberg nog op dezelfde plaats, inclusief het Van der Vlietterrein. Ook de Vechtbrug was nog niet vervangen door een aquaduct. Kortom, niets veranderd. Je kunt met een gerust hart nog eens je land uit.
86. Maar is er in die tussentijd ook niets gebeurd? Gelukkig kon ik vanuit mijn vakantieadres de ontwikkelingen in Muiden/Muiderberg toch enigszins volgen. De Gooi- en Eemlander is dan wel niet te verkrijgen in het verre Spanje, via het Internet kon ik de meest recente Verse Keutels van Ouwe Muier in enkele secondes op het scherm krijgen. Verser kan niet.
87. Ik las bijvoorbeeld iets over verkeerde tekeningen met betrekking tot de benuttingsvariant van Rijkswaterstaat. U weet het nog wel: deze variant om het fileleed op de A 1 te verzachten was eerst heel ongunstig voor Muiden en nu blijkt ie weer gunstig te zijn. Kan iemand mij vertellen waar die verkeerde tekeningen vandaan komen? Van Rijkswaterstaat, van het door Muiden ingeschakelde onderzoeksbureau of heeft de gemeente zelf wat zitten tekenen?
88. Ander vraagje: als je van een adviesbureau een rapport krijgt waarvan de analyses kennelijk zijn gebaseerd op verkeerde of verouderde tekeningen, moet je als opdrachtgever daar dan toch het volle pond voor betalen?
89. Uiteraard las ik in Spanje ook de smeuïge keutels van Ouwe Muier over de inloopavond van 28 februari met betrekking tot het terugdringen van het sluipverkeer. Tijdens deze avond brak er bijna een opstand uit onder mijn mede dorpsgenoten. Immers, B & W had zijn voorkeur uitgesproken voor een oplossing, die voor Muiden een groot effect sorteert, maar naar verwachting slecht uitpakt voor Muiderberg. Gelukkig ging het nog maar over een inloopavond en is er tijd voor bezinning. Het plan komt eerst nog in de raadscommissie en dan pas in de gemeenteraad. Tot en met 29 maart kunnen inwoners hun eigen visie op het sluipprobleem geven. Afleveradres: Gemeentehuis, het Anker 2, Muiden. Opgelet: voor het inspreken tijdens de commissievergadering moet u in de Kazerne zijn. Datum volgt nog.
90. Een visie is inmiddels al gegeven door een bewoner aan de Zuidpolderweg, de heer M.A. (Michiel) Koekkoek. Deze is het duidelijk niet eens met de voorkeursoplossing van B & W : een doseerinstallatie op de Zuidpolderweg in combinatie met een totale afsluiting op de Herengracht (noot van Oude Muiderberger: alleen voor inkomend verkeer). Dit mag dan een oplossing zijn voor het tegengaan van sluipverkeer in de Vesting, voor Muiderbergers zijn aan deze oplossing nadelen verbonden. Filevorming op de Zuidpolderweg en de Mariahoeveweg is volgens hem in de toekomst niet ondenkbaar. Of om met onze eigen webmaster te spreken: bij deze aanpak vormen de Muiderbergers een menselijk schild tegen het sluipverkeer in Muiden. Koekkoek stelt voor dat het college nog eens kritisch kijkt naar "oplossing 6", te weten het tegenhouden van het sluipverkeer waar dit onze gemeente binnenkomt. Voor de goede orde: oplossing 6 staat in een extra editie van het informatieblad van de gemeente Muiden en behelst het doseren op de IJsselmeerweg, de Parallelweg A6 en de Naardervaart. U heeft het blad toch wel goed bewaard?
91. De brief van Michiel Koekkoek is inmiddels in Muiderberg huis-aan-huis verspreid door een partij in oprichting: Voor Ieders Belang, kortweg de VIB. "De VIB is een partij van en voor Muiderberg, omdat de huidige Muider politiek niet voldoende rekening houdt met de ontwikkelingen in en rond ons dorp", zo staat in een begeleidend schrijven. Men kan adhesie betuigen aan oplossing 6 door de brief van Michiel Koekkoek te ondertekenen en in te leveren bij één van de volgende vier winkels: supermarkt De Spar, bakker Van Rooyen, slagerij Dalmulder of groenteman Oudshoorn. Het wordt tijdens de spits nog druk in de Dorpsstraat.
92. Het is voor de tweede keer dat de VIB in oprichting naar buiten treedt. De eerste aankondiging van deze partij stond in de Gooi- en Eemlander van 16 februari jl. In dit artikel worden twee initiatiefnemers met naam en toenaam genoemd: Bram van Barneveld (voormalig PvdA-er en uitbater van café Lieftinck in Muiderberg) en Hermen Waanders (echtgenoot van Anna Waanders, die korte tijd voor de VVD in de gemeenteraad van Muiden heeft gezeten). Welke personen verder achter de VIB i.o. schuil gaan, blijkt niet uit de huis-aan-huis brief (men ondertekent met "VIB bestuur"), maar wie meer wil weten: maandag 2 april vanaf 20.00 uur wordt de eerste vergadering gehouden in Café Lieftinck. Alle Muiderbergers zijn welkom. Dit is toch geen 2 april grap van de VIB?
93. Hoe zit het nu eigenlijk met die vermeende achterstelling van Muiderberg ten opzichte van Muiden? In het hierboven aangehaalde artikel uit de Gooi- en Eemlander d.d. 16 februari liet de VIB weten, dat de gemeente veel meer voor Muiden dan voor Muiderberg doet. Men kon daarbij nog niet doelen op de voorkeursoplossing van B & W voor het tegengaan van het sluipverkeer in de gemeente, want die was toen nog niet bekend. Dus moet de onvrede bij de VIB door andere oorzaken zijn ontstaan. Zijn er concrete aanwijzingen of is het meer een kwestie van gevoel?
94. Als Muiderberg inderdaad (bewust) wordt achtergesteld bij Muiden, hoe zit dat dan? In de huidige Raad van 13 personen is de verdeling op dit moment precies 50/50. In de gemeenteraad zitten namelijk 6 ½ Muiers en 6 ½ Muiderbergers. Hoe dat kan? Het halve raadslid is Eric Hoetmer: hij woont in Muiderberg en werkt in Muiden. De andere zes Muiderbergers zijn: de voltallige VVD-fractie (Riet Ruijzendaal, Janneke Knijn, Margot van de Fliert en Frits van Rossum), CDA-er Gerrit Ruiter en PvdA-er Hette Zijlstra.
95. Het rondzenden van de brief van Michiel Koekkoek is de eerste actie van de VIB i.o. "Meerdere zullen volgen, want er is nog genoeg te doen voor ons dorp", aldus het bestuur. Oude Muiderberger kan alleen maar blij zijn dat een enthousiaste groep inwoners zich voor Muiderberg wil inzetten. Maar het is te hopen dat dit onverminderd blijft gelden voor de Muiderbergers die thans in de Raad zitten. Trouwens, ook de raadleden uit Muiden zullen toch wel oog hebben voor de belangen van Muiderberg? Dus: het sluipverkeerplan van B & W gaat van tafel, dat kan niet anders.
96. Troost voor Muiderbergers die zich achtergesteld voelen: het project Duurzaam Veilig gaat in Muiderberg van start. Dus Muiers: nu worden jullie achtergesteld. Wordt het geen tijd voor het oprichten van een plaatselijke Muidense partij?
97. De 4-mei herdenking wordt in Muiden jaarlijks gehouden op de begraafplaats in het Muiderbos. In Muiderberg gebeurt dit sinds jaar en dag op de Brink, maar "een heldere plek wordt gemist", zo schrijven B & W aan de gemeenteraad. Er ligt dan ook een voorstel om in Muiderberg een "gedachtenisplek" met een echt monument te realiseren. B & W vindt overigens dat de Brink niet de enige locatie is waar het monument kan worden geplaatst. De plaats zal in overleg met de op te richten projectgroep en de te selecteren kunstenaar worden bepaald. Mag ik daar als Oude Muiderberger iets over zeggen? Ik kom al 35 jaar op 4 mei naar de Brink voor de herdenking van de gevallenen. Voor mij is er dan ook maar één plek voor het kunstwerk/monument, namelijk de Brink.
98. Voor Muiderbergers die zich achtergesteld voelen, citeer ik nog even uit de ontwerp-advertentie, gericht op beeldende kunstenaars die willen meedingen naar de opdracht voor het ontwerpen van het 4 mei-monument: " Muiderberg is een schilderachtig brinkdorp dat behoort bij de gemeente Muiden. Het ligt aan de rand van het IJmeer en er wonen ruim drie duizend mensen. Uitbreidingsplannen zijn er niet. Het is een heerlijk dorp dat een rustige en gezellige sfeer uitademt". Waarvan acte.
99. Toch nog even terug naar alle commotie rond de benuttingsvariant, al dan niet verkeerde tekeningen, een tweede brug, een aquaduct, aansluiting A 6 - A 9, etc. Oude Muiderberger ziet het misschien te simpel, maar alle problemen ontstaan doordat er schaarste aan grond en wegen is in relatie tot het aantal mensen en auto's. Dus benut de ruimte op zee en leg een spoorweg annex autoweg/tunnel aan tussen Almere en Amsterdam/IJburg. Welke landelijke en locale partij(en) is/zijn hiervoor te porren?
100. Ondanks alle wereldproblemen in Muiden en Muiderberg is er toch nog een lichtpuntje: het voorjaar is duidelijk in aantocht. Heeft u ook al weer genoten van de ontloken bloemetjes op de Brink? Dit ontlokte aan het brein van Oude Muiderberger de volgende dichtkeutel (tevens de 100ste hazenkeutel):

Voorjaar

De narcis steekt de loftrompet
de sneeuwklok luidt de bel
we weten dus hoe laat het is
de lente nadert snel


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: