- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Jonge Zandhaas'
4 de editie 2-februari-2001
hazenkeutels 34 tot en met 49, kazernekeutels en een dichtkeutel

Kazernekeutels….

a) Iedereen moet zich aan de wet houden: wethouders, raadsleden en "gewone" burgers. Roken in de Kazerne, een openbaar gebouw, is dus taboe. Het rookverbod geldt in principe voor alle ruimtes: de raadzaal, de bar, de gangen, etc. Toch wordt hier regelmatig druk gepaft, tijdens of na afloop van vergaderingen. Hoe moet dat nu met mensen, die hier vreselijke last van hebben? Verplicht meeroken of wegblijven? Of moeten de rokers zich gewoon aan de wet houden. Dat is ook nog goed voor hun eigen lijf, want luidt de verplichte tekst op sigarettenpakjes en sigarendoosjes niet: "Brengt de gezondheid ernstige schade toe"?
b) Op commissievergaderingen hebben burgers het recht om "in te spreken". Wie het woord wil voeren, moet naar voren komen en achter een microfoon plaatsnemen. Voor mensen die moeite hebben in het openbaar te spreken, is dat al een hele zelfoverwinning. Als je dan een tikje nerveus het woord wilt nemen, krijg je van achter de bestuurstafel soms nog even te horen dat je het kort moet houden. Kan dat niet anders? Bijvoorbeeld: de voorzitter wacht eerst rustig het betoog af en grijpt pas in als dit te lang duurt of als van het onderwerp wordt afgeweken. Dat is wel zo aardig tegenover die dappere inspreker.
c) Raads- en commissievergaderingen beginnen in de regel om 20.00 uur. Op het parkeerterrein van de Kazerne en aan de Ton Kootsingel is betaald parkeren tot 21.00 uur. Iedereen die belangstelling toont, moet dus voor een uur (en een paar minuten wandeltijd naar de Kazerne) parkeergeld betalen. Dat is niet onoverkomelijk, maar wel een beetje lastig en … is het wel echt nodig? Het parkeerbeleid wordt binnenkort geëvalueerd. Ideetje: Laat het betaald parkeren op deze plekken tot 19.00 uur duren. Dat tijdstip is vast nog wel effectief om langparkeerders te weren.

… en de gebruikelijke hazenkeutels (nummer 34 – 49)

34. Naast het ingeburgerde begrip "zinloos geweld" hebben we sinds de laatste raadsvergadering een variant: "zinloos rondrijden". Tijdens de behandeling van de nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening, voorheen Algemene Politie Verordening) stelde een inspreker voor het continu rondjes rijden door brommers aan banden te leggen. Probleempje van B & W: hoe bepaal je het moment dat nuttig rondrijden overgaat in zinloos rondrijden? De Jonge Zandhaas heeft het antwoord. De eerste keer als een brommer langs komt, is ie op weg naar z'n bestemming. Komt hij meteen daarna weer langs, dan is ie verkeerd gereden. Passeert ie na luttele momenten voor de derde keer, dan aanpakken die handel! Nieuw probleempje: hoe lang duurt "een luttel moment"?
35. Of ook het kite surfen met alle gevaren van dien in de APV geregeld kon worden, vroeg een raadslid. "Een wat?", zo reageerde een collega raadslid die kennelijk niet aan het randmeer woont. Het bleek te gaan over het surfen achter een vlieger. De burgemeester vond dit toch meer een probleem voor de politie te water.
36. In de Rijver is een inspraakavond gehouden over een "erfbebouwingsregeling Nabij het Kocherbos ", het buurtje van de Joh. Bosboomlaan, Vincent van Goghlaan, G.H. Breitnerlaan, Isaac Israëlslaan, Piet Mondriaanlaan en een stukje Gerard Doulaan. Met zo'n nieuwe regeling kan het gemeentebestuur aanvragen voor bouwvergunningen makkelijker toetsen, terwijl het bestemmingsplan niet veranderd hoeft te worden. Kortom, het beleid rond het bouwen van aanbouwen of bijgebouwen wordt wat inzichtelijker. Vraagt een argwanende maar ook dankbare inwoner aan wethouder Leupen: "Waarom krijgen we dit fantastische aanbod?" Dacht deze Muiderberger misschien dat de gemeente ook nog de bouwkosten voor haar rekening zou nemen?
37. Een jaloerse dorpsbewoner uit een andere buurt: "Waarom krijgen de bewoners bij het Kocherbos een voorkeursbehandeling? Wel vragenstelster, uit deze buurt kwamen de meeste verzoeken voor een bouwvergunning. De moraal: kinderen die vragen worden overgeslagen, maar volwassenen niet. Ben ik even blij dat ik geen kind meer ben.
38. Sommige insprekers konden het niet laten om ook geruchten over veranderingen aan/bij de seniorenwoningen (bejaardenhuis) aan de orde te stellen. Wethouder Leupen zat er immers toch. Maar hij liet zich niet tot krachtige uitspraken verleiden. Eerst B & W, dan de Raad, dan de burgers. Zo zijn de spelregels gemaakt. Wel werd duidelijk dat er een onderzoek gaande is naar vervangende nieuwbouw. Als het zover komt, kan er weer volop worden ingesproken. De wethouder liet nadrukkelijk weten dat hij wist dat dit onderwerp zeer gevoelig ligt.
39. Toch was niet elke aanwezige gerustgesteld. De ervaringen met de (ongewenste) komst van de composteerinrichting liggen nog te vers in het geheugen. Kan ook niet anders als je bij tijd en wijle de stank opsnuift.
40. Dialoogje in De Rijver: Vraagt bezoeker zonder hond aan bezoeker met hond: "Mogen er wel honden in een openbaar gebouw?" Bezoeker met hond: "Ja, zolang ze niet roken wel ".
41. Muiden is druk bezig met het ontwikkelen van een eigen website. Raadslid Van Rossum vond het maar niets. Als hij wil internetten, zit zijn vrouw aan de telefoon. Dat wordt in huize Van Rossum dus ISDN: twee lijnen voor de prijs van één.
42. We hadden het al eerder over het nieuwe paspoortbeleid van de overheid (hazenkeutel 29). Burgers worden straks gedwongen tweemaal naar het gemeentehuis te gaan, eenmaal voor de aanvraag en eenmaal voor het afhalen. Op het gemeentehuis moet er een muurtje voor worden doorgebroken. Maar er is meer nieuws. De bekende pasfoto mag niet meer schuin ("en profil"), maar moet recht in het gezicht. Pech, want mijn linkerkant was altijd mooier dan mijn rechter.
43. Overigens schijnt het paspoort goedkoper te worden. Mag ook wel als je voortaan tweemaal reiskosten moet maken.
44. Kinderen die in het paspoort worden bijgeschreven, moeten persoonlijk op het gemeentehuis verschijnen. De burgemeester overweegt de aanleg van een Lego-hoekje in de hal.
45. In een eerdere hazenkeutel (nummer 33) had ik het al over de schrijfwijze van Nienhuis Ruyskade in officiële stukken van de gemeente (ze schrijven daar Ruijs in plaats van Ruys). Verschijnt er een bewoner van de Nienhuis Ruyskade op het postkantoor in Bussum om zijn auto te laten overschrijven, komt er uit de PTT-computer niets anders dan Nienhuis Ruijskade. Commentaar van de postbeambte: "Kan niet anders worden geschreven, want de naam is aan een officieel bestand gekoppeld." Hier is iets goed mis. Deze Oude Muiderberger zet zijn speurtocht naar deze misstand voort. U hoort er meer over.
46. Gehoord tijdens de discussie over het A.I.- (Automatiserings- en Informatie) beleid: "De gemeente gaat de burgers digitaal bedienen". Er komt ook nog een "veegbeurt"om de laatste kerstbomen te verwijderen (volgend jaar toch maar weer verbranden?).
47. Bij 60 "inrichtingen"in de gemeente Muiden wordt de komende maanden een "quick scan" uitgevoerd met het oog op de brandveiligheid. Zestig inrichtingen !? Hebben we zoveel geestelijk gestoorden in onze gemeente?
48. Afgelopen zondag vertrok er uit Muiderberg een vrachtwagen met 18 ton goederen, vooral voedsel, voor de weeskinderen van Zhlobin, een plaatsje in de buurt van Tjernobyl in Rusland (u weet wel, van de lekkende kerncentrale). De gelden hiervoor waren onder meer vergaard door een marathon klaverjastoernooi in café Lieftinck (opbrengst ƒ 20.000,-) en een gift van het comité "Swing op de Brink" Waarin een klein dorp groot kan zijn.
49. Muiderberger Richard Krajicek, een van de deelnemers aan het klaverjastoernooi, loste het startschot, of liever, hij startte de motor van de 18-tonner, waarmee Wim Ruiter en zijn zoon aan de niet van gevaar ontblote reis van meer dan 36 uur begonnen. Krajicek wil volgend jaar weer meedoen met het klaverjassen en hoopte op nog meer deelnemers. Dan kan hij ook andere Muiderbergers een lesje leren, zo sprak hij. Onze Richard weet kennelijk niet alleen alles van "aces" op het veld, maar ook van "aces"aan de kaarttafel.


en tot slot weer een dichtkeutel:

Zuidpolderweg
De wilgen zijn al weer geknot
en staan te staan tot groot genot
maar Muiden gaat helaas gebukt
onder tweede brug of aquaduct.


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: