U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken U belandt dan op ons reactie formulier:
'Jonge Zandhaas' 3e editie 22-januari-2001
hazenkeutels 21 tot en met 33 (+een dichtkeutel)
21. In een keutel van Ouwe Muier (zie de rubriek Nieuwe Spiering) wordt gesteld, dat alle Muiderbergers (vet door redactie Jonge Zandhaas) zich zouden ergeren aan het betaald parkeren in vesting Muiden. Lijkt me ietwat overdreven, want deze Oude Muiderberger vindt het prima zo. Er is nu vrijwel altijd een betaald parkeerplaats te vinden, net als in andere (grote) steden. Nog mooier: voor vergunningplaatsen betaal je in Muiden niets. Elke Muiderberger kan zo'n vergunning aanvragen. Service van de zaak (wel de parkeerschijf erbij gebruiken, anders krijg je een boete).
22. Met de boetes in Muiden gaat het overigens niet zo goed. Dat wil zeggen, de opbrengsten lopen terug. Na een daling in 2000 verwacht de gemeente nu al dat in 2001 de aanvankelijke raming van 1500 boetes ("naheffingsaanslagen" in het jargon) niet wordt gehaald. Men denkt eerder aan maximaal 1.000 naheffingsaanslagen. Wordt de officiële raming nu naar beneden bijgesteld? Nee, want daar biedt de huidige exploitatieopzet volgens het college geen ruimte voor. Kortom, we kunnen deze daling helemaal niet hebben, dus we doen voorlopig net of ie er niet komt. Hoe zat dat ook al weer met die struisvogel?
23. Moeten we hier als burger nu wakker van liggen of gauw de gemeentekas spekken door de auto met opzet een paar keer fout te parkeren. Nee hoor. Al met al wordt er met het parkeren in 2001 een overschot van ƒ 25.000,- verwacht. Uit dit potje kan de verwachte lagere opbrengst uit parkeerboetes in eerste instantie worden opgevangen.
24. De gemeente gaat vier stemmachines aanschaffen (voor de fijnproevers: geen stemcomputers, maar stemmachines). Bij verkiezingen komen er twee in Muiden te staan en twee in Muiderberg. Wel een verschraling, want in beide woonkernen kon altijd in drie lokaliteiten worden gestemd. Voortaan moeten sommige kiezers dus wat verder lopen om hun burgerrechten uit te oefenen. Je kunt natuurlijk ook aan de partij van je keuze vragen of ze je even willen brengen.
25. De regering wil uiteindelijk naar de mogelijkheid per e-mail of per computer te stemmen. Dan hoef je helemaal je huis niet meer uit.
26. Ook een verschraling: het gezellige tellen van de stembiljetten met je stads-/dorpsgenoten behoort tot het verleden. Het gaf zo'n lekker gevoel van, kijk eens hoe democratisch we bezig zijn. Maar ja, de nieuwe tijd, zullen we maar zeggen. En wellicht als troost: als de machines weigeren, moet er misschien toch handmatig worden geteld. Met een vergrootglas of zo. Wat in Amerika kan, waarom zou dat in Muiden niet kunnen?
27. Aan de aanschaf van de nieuwe stemmachines zat overigens nog wel een anti-democratisch tintje. Raadslid Frits van Rossum had verzocht om een demonstratie vooraf onder het motto: als je iets koopt wil je het eerst proberen. Hoewel dit was toegezegd, ging de demonstratie uiteindelijk niet door. Motief: de hele streek gebruikt een dergelijke machine en er is dus sprake van een regionale aanschaf (sic). Maar er is een troost. De raadsleden krijgen nu een instructie achteraf. Weten ze in elk geval hoe ze op zichzelf moeten stemmen.
28. Deze Oude Muiderberger neemt aan, dat de burgers te zijner tijd ook instructie zullen krijgen, want je moet - als elke stem telt - toch weten hoe je met zo'n machine moet omgaan. Raadsleden zijn ook burgers, dus krijgen die in deze opzet nu tweemaal instructie? Zo dom zijn ze nu toch ook niet?
29. We moeten - behalve om te gaan stemmen - straks toch wat meer reizen in de gemeente. Vanwege een door de overheid opgelegd systeem moet je voortaan voor een nieuw paspoort tweemaal naar het gemeentehuis: eenmaal voor de aanvraag en eenmaal voor het afhalen van dit reisdocument. Dus als je zo nodig wilt reizen moet je er – eens in de vijf jaar - een extra reisje voor over hebben.
30. Het nieuwe uitgiftesysteem heeft tot gevolg, dat er op het gemeentehuis een muurtje moet worden doorgebroken. Uit beveiligingsoverwegingen moeten de werkplekken voor paspoorten en rijbewijzen namelijk gescheiden zijn en uit het zicht van het publiek liggen. Kamer 12 krijgt een doorbraak met Burgerzaken. De offertes van aannemer en technisch installatiebedrijf (samen ƒ 17.000,-) worden door het college "redelijk" geacht. Heeft men ter vergelijking geen tweede offerte aangevraagd?
31. De laatste raadsvergadering duurde nog geen 20 minuten. Gehoord op de publieke tribune: "Als raadslid De Haan afwezig is, scheelt dat minstens een kwartier vergadertijd." Wiebe de Haan was er niet.
32. Overigens was er volgens kenners vorig jaar een raadszitting die slechts 4 minuten duurde. Toch eens nakijken of De Haan er toen was.
33. Bewoners aan de Nienhuis Ruyskade moeten hun straat altijd spellen. Waar woont u? Aan de Nienhuis Ruyskade. Wat zegt u? Nienhuis Ruyskade. Hoe schrijf je dat? Vervolgens moet je het halve telefoonalfabet uit je hoofd opnoemen. Hoofdletter Nico, in het midden weer een Nico. Dan "huis" gewoon als huis. Tweede woord hoofdletter Rudolf, etc. Laat nu in een laatste commissieverslag consequent Nienhuis Ruijskade worden geschreven. Verzoekje: mag Ruys voortaan met Utrecht Ypsilon en niet met Utrecht Isaac Jacob. Anders komt het nooit goed.
dichtkeutel:
(geïnspireerd door zon, sneeuw en ijs)
Als ik in Muiderberg langs de zee loop
dan straalt van binnen diep geluk
als ik in dit dorpje ooit mag sterven
dan kan mijn leven niet meer stuk.