- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Jonge Zandhaas'
2de editie 16- januari-2001
hazenkeutels 10 tot en met 20



10. De Nieuwe Spiering gaf nog geen "kat" over het feit dat er zo weinig keutels uit Muiderberg kwamen of daar verschenen op hetzelfde moment op het web van muideninfo.nl de eerste negen hazenkeutels (toen nog vijgen geheten) over en uit Muiderberg. Die Muiderbergers zijn dus inderdaad zandhazen en geen angsthazen, beste Ouwe Muier.

11. Een spiering die keutels legt, moet tot een uitgestorven diersoort behoren.

12. Als wethouder Schulp een aquaduct voor onder de Vecht bestelt, laat hij er dan meteen twee kopen. Die tweede leggen we dan bij de Hakkelaarsbrug onder de Naardertrekvaart. Lijkt me de enige werkbare oplossing voor het stoplichtenprobleem. En meneer Schulp: wel onderhandelen over kwantumkorting, want voor de financiering van dit tweede aquaductje liever geen hoogbouw aan de Googweg.

13. Menige ruiter wijkt af van de paardenroutes en dan vliegen de vijgen over de fiets- en wandelpaden in Muiderberg, klaagde raadslid Henk Beenen. Vooral het Kerkepad moet het ontgelden. De koster moet daar de vijgen verwijderen opdat de kerkgangers niet zo uitvoerig hun voeten hoeven te vegen voor ze de kerk in gaan. Paardevijgen op het kerkepad, dat hoort niet. Beenen kreeg de toezegging dat er in zal worden gegrepen, zodat de koster zulks niet hoeft te doen.

14. Ligplaatshouders in het gezellige haventje van Muiderberg krijgen voor komende zomer een pittige prijsverhoging voor hun kiezen. Redenen: de stallinggelden zijn twee jaar gelijk gebleven, de BTW gaat omhoog en ook de prijzen van hout en roestvrij stalen schroeven zijn gestegen. Maar havenmeester, mijn boot is van polyester en ik heb al een stalen schroef!

15. Over boten gesproken: blijkens het gemeentelijke informatieblad gaat er eindelijk strenger worden opgetreden tegen het "wild" stallen van al dan niet half gezonken bootjes bij/op de strandjes en in het riet van onze fraaie kustlijn. Als de eigenaren ze niet zelf weghalen, wordt dit gedaan op kosten van de eigenaar. Dus bewuste bootjesbezitters: meld je bij de havenmeester, die weet vast nog wel een ordentelijke (winter-)stalling. Dat is misschien toch nog de goedkoopste oplossing.

16. In de zomer is er éénrichtingsverkeer in de Badlaan, de Zeeweg en de Flevolaan. In de winter mogen deze straten weer van beide kanten worden ingereden. Dit systeem bestaat al sinds jaar en dag. Na inspraak van de bevolking op de gemeentelijke nota "Knelpuntenanalyse duurzaam veilige inrichting wegennet" kwam van diverse kanten de suggestie het eenrichtingsverkeer permanent in te stellen. Reactie van B&W: "De haalbaarheid van dit voorstel moet nader worden onderzocht, waarbij aandachtpunten zijn bereikbaarheid, verkeersintensiteiten (o.a. sluipverkeer) en handhaafbaarheid." Maar vroede vaderen, wat in de zomer wel kan, waarom kan dat in de winter niet?
Antwoord a: in de winter is het kouder dan in de zomer, dus zijn er 's winters minder agenten op straat, dus is 's winters de handhaafbaarheid moeilijker.
Antwoord b: in de winter is men door de kou, de wind en de regen eerder geneigd de gure snelweg te mijden en door ons beschutte dorpje te sluipen dan in de zomer, zodat het verkeer intensiever wordt.
Antwoord c: in de winter krimpen de straten door de kou; hierdoor worden ze smaller en kunnen er minders auto's op, dus wordt de bereikbaarheid moeilijker.


17. Ook pleiten veel inwoners voor eenrichtingsverkeer in de Dorpsstraat (bekend grapje: dit is de enige straat in Muiderberg). Goed idee, want nu lijkt de situatie in de Dorpsstraat veel op die van de Sluis in Muiden: bij stremmingen moet één van de twee partijen in zijn achteruit. Muiden heeft daarbij het voordeel, dat er tenminste een voorrangsbord staat, zodat een automobilist kan weten of hij/zij "in zijn recht staat" (helpt trouwens ook niet altijd, meent deze oude Muiderberger te weten…).

18. In het kader van Duurzaam Veilig komt er misschien ook wel een algehele snelheidsbeperking in de dorpskern van Muiderberg van 50 km naar 30 km per uur. Dit is toe te juichen. Maar mag de maximumsnelheid op de Googweg dan weer van 50 km naar 70 km? We hebben die veilige fietspaden aan beide zijden van de Googweg toch niet voor niets aangelegd? En 50 op de Googweg is echt een slakkengangetje. Dat valt niet te handhaven.

19. Bij de Mixed Hockey Club Muiderberg is het ledental tot de ongekende hoogte van 345 personen (mini's. benjamins, junioren en senioren) gestegen, zo bleek tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het mooi gelegen clubhuis in het Kocherbos. Het inwonertal van Muiderberg (en trouwens ook van Muiden), loopt al jaren terug, zo signaleerde de burgemeester in zijn nieuwjaarsspeech op het gemeentehuis. Vraagje: waar komen al die hockeyers vandaan?

20. De club, opgericht in 1976, maakt zich op voor een grootse viering van het 25-jarig bestaan. We kunnen het seizoen 2001/2002 heel wat verwachten, van toernooien tot "clinics", van feesten tot gokken. Ook is er een jeugdbestuur benoemd, met name voor activiteiten buiten het hockey om. En het beleid is er op gericht het clubhuis intensiever te gebruiken, bijvoorbeeld als kindercrèche, en dat allemaal in een bos dat eerst als begraafplaats was bestemd. Hockey: van de wieg tot het graf …

Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: