terug naar het overzicht van hazenkeutels

'Muiderbergse Echo's' door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Muiderbergse Echo's'

eerste editie d.d. 11-december-2005

Ons dorp stond weer eens eventjes op de kaart. Volgens krant, radio en televisie werd er in Muiderberg geprotesteerd tegen een mogelijke verbindingsweg A6 – A9 door natuurgebied. Ik kon mijn oren en ogen nauwelijks geloven. Waar werd dan wel geprotesteerd tegen deze aantasting van de natuur, op de brink of op de dorpswei misschien? Tot ik er achter kwam dat de protestmanifestatie werd gehouden bij het Naardermeer, op het terrein van De Visserij aan de Meerkade. Ik heb mij nooit gerealiseerd dat dit bij Muiderberg hoorde. Weer wat geleerd.

Ook onze eigen Daphne Deckers deed mee met de actie. De weg is dan wel niet door ons dorp geprojecteerd, maar de manifestatie werd zoals gezegd wel in ons dorp gehouden. Daphne had het toch al druk. Diezelfde week kreeg ze ook nog bezoek van twee brandweermannen, die haar huis (de voormalige pastorie aan de Brink, tevens het geboortehuis van Pieter Lieftinck) op brandveiligheid kwamen controleren. Boften die brandweermannen even.

Johan ter Beek van de Wegman kan eindelijk verder met zijn plannen om een wegrestaurant bij de A1 te realiseren. De gemeente werkt hoogstwaarschijnlijk mee nu Rijkswaterstaat heeft verklaard eventuele planschade niet op de gemeente te verhalen. Deze planschade zou kunnen ontstaan als na de aanleg van het wegrestaurant de rijksweg zou worden verplaatst.

Dat heeft De Wegman al eens eerder meegemaakt. Heb je een florerend garagebedrijf aan de Zuidpolderweg, gaat het rijk even verder op een snelweg aanleggen. Dat is geen rijksweg, dat is klandizie weg.

Ik denk overigens dat er al met al nog heel veel water door de Vecht zal stromen voordat het wegrestaurant er ligt. Procedures over dit soort zaken duren altijd langer dan je denkt. En er moet ook nog een loopbrug over de A1 komen waaraan dan de even verder op hangende ANWB-bewegwijzeringsborden gemonteerd moeten worden. Een hele klus. Wie weet hebben we eerder een eco-/aquaduct dan een wegrestaurant.

Muiden heeft heel wat noten op haar zang. Er mag in de Bloemendalerpolder alleen gebouwd worden als er een aquaduct in de Vecht komt te liggen. En een wegverbinding van Almere naar Amsterdam mag alleen onder het IJmeer (tunnel) en niet er boven (brug). En er mag geen doortrekking van de A6-A9 komen, ook al loopt deze nauwelijks over Muidens grondgebied. Ik ben toch echt wel benieuwd hoe het er over 15 jaar allemaal in onze omgeving zal uitzien.

Onze burgemeester, mevrouw Anne-Marie Worm-de Moel, heeft daar haar gedachten over. Tegen het Vechtjournaal zei ze onlangs: “Over pakweg 15 jaar ziet het er nog precies hetzelfde uit. Een deel van de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein zal dan wellicht bebouwd zijn, maar de kernen van Muiden en Muiderberg blijven onaangetast.” Nu hoort u het eens van een ander.

Mevrouw Worm is een eigen rubriek gestart in het gemeentelijke informatieblad. In haar dagboek meldt ze haar ontmoeting met de kinderen van Zhlobin, die in Muiden/Muiderberg hebben gelogeerd. Ze had goede woorden over voor de gastouders en de sponsorende ondernemers. “Het toont weer eens hoeveel lieve mensen er in onze gemeente wonen”, schreef ze lief.

Jan Hylkema, leider van de eenmansfractie van de PvdA, stemde in de gemeenteraad tegen de nieuwe airco, die het werkklimaat in het gemeentehuis moet verbeteren. Dat was niet zo lief van Jan. Bovendien maak je je niet populair bij PvdA-stemmers onder de ambtenaren.

De PvdA is tegen een klimaatbeheersingssysteem omdat in hun visie het gemeentehuis straks toch niet meer geschikt is. Het is te groot indien Muiden met andere gemeenten wordt samengevoegd. Het is te klein als het KNSF-terrein wordt volgebouwd en er daardoor zoveel meer mensen in de gemeente bijkomen. Nu zijn dit zijn beide lange termijn ontwikkelingen. De eerste vijf tot tien jaar moeten de ambtenaren dan maar verrekken van de hitte.

In de rubriek Muider Nieuwtjes op deze site wordt gespeculeerd op een terugkeer van de PvdA in het college van B en W, eventueel in combinatie met de VIB. De eventuele PvdA wethouder zal ongetwijfeld koeltjes op het gemeentehuis worden ontvangen, vooral op zomerse dagen als de airco aanstaat. Hetzelfde geldt voor een mogelijke VIB-wethouder, want deze partij stemde ook tegen de aanschaf.

Zoals zo vaak werd ook in deze kwestie gestemd langs de lijnen van “collegepartijen” en “oppositie”. Over één ding zijn vriend en vijand het echter roerend eens: de kerstboomverbrandingen moeten weer terugkomen in Muiden en Muiderberg. De burgemeester ziet hier (nog) niet veel in. Zij vindt het ongeloofwaardig om eenzijdig af te wijken van een in het gewest genomen gemeenschappelijk besluit. Maar het punt staat in elk geval weer op de “agenda”. Wie houdt er niet van een lekker, onschuldig, fikkie?

Gemeentelijke samenvoegingen zijn een hot item. Overal kom je lijstjes tegen van mogelijke combinaties. Ik mis er steeds één: het stadje Muiden samen met Weesp en het dorp Muiderberg samen met Naarden (eventueel Naarden/Bussum). Niemand kan mij wijs maken dat Muiden en Muiderberg destijds in één gemeente zijn gestopt omdat dit stadje en dit dorpje zo goed bij elkaar passen.

Buurthuis De Rijver is nog niet eens zo heel lang geleden verbouwd en gerenoveerd of er liggen al weer schetsen voor een verdere aanpassing. Muziekvereniging G.A. Heinze wil er een repetitieruimte creëren nu de eigen accommodatie al jaren veel te krap is. Er wordt ook gedacht aan een inpandige ruimte voor de hangjeugd. Lijkt me een ideale combinatie. De hangjongeren houden van lawaai maken. Ze worden door G.A. Heinze op hun wenken bediend. Heinze, maak die jongens en meisjes gauw lid.

De schetsontwerpen zijn nog niet openbaar. Wethouder Mackay openbaarde wel dat er geen verdieping op het gebouw komt en dat zowel de beheerscommissie van De Rijver als het bestuur van G.A. Heinze enthousiast over het ontwerp zijn. Maar ook hier rijst de vraag: wie zal dat allemaal gaan betalen?

In deze zelfde Rijver werd onlangs de 43ste vogelbeurs gehouden, georganiseerd door Vogelvereniging De Kwartel. Ik heb geen kwartel gezien. Dat zat zo. De kwartel is, net als een kip, een grondvogel. In verband met de vogelpest gelden er beperkende maatregelen voor grondvogels, dus ook voor kwartels. Hoewel deze in kooitjes worden vervoerd, mochten ze toch niet reizen.

Muiderberg ligt met al die overvliegende trekvogels in de vogelpest gevarenzone (het gevaar is dat die overvliegende vogels niet alleen overvliegen, maar gelijktijdig ook hun grote boodschap doen met mogelijke ziektekiemen erin). Voor de traditionele vogeltentoonstelling moest daarom speciale toestemming van het ministerie van landbouw worden gevraagd. Die werd gelukkig wel afgegeven, maar exclusief de kwartel dus. Zo kwam het dat we het dit jaar moesten doen met kanaries, parkieten en exotische vinken.

Als dit nog lang duurt, moet de vereniging maar eens aan een nieuwe naam gaan denken. Vogelvereniging De Exotische Vink?

Vlak tegenover de Rijver wordt de grond behoorlijk overhoop gehaald. Bij De Leeuwenkuil worden nieuwe midgetgolfbanen aangelegd. Hier minigolf, even verder op maxi golf. Je kunt als Muiderberger alle kanten op met je balletjes.

Henk Bökenkamp van de VVD vindt het maar niets wanneer een organisatie als de Wereldwinkel subsidie van de gemeente ontvangt. Het moest maar eens uit zijn met deze oneerlijke concurrentie; immers de slager en de bakker krijgen ook geen subsidie. Ik kreeg daarom een schuldig gevoel toen ik bij de Wereldwinkel op de jaarlijkse cadeaumarkt in De Rijver een kinderspeeltje voor mijn kleindochter kocht. Ik zou hiermee toch geen schade hebben berokkend aan P + E Stricker of Fred Dalmulder?

P + E Stricker, een nieuwe naam in de Dorpsstraat. Deze Muidense bakker is in de plaats gekomen van onze ouwe trouwe Van Rooyen. De Muidense middenstand rukte verder op in ons dorp. Nu weer is de bloemenboetiek van Bianca overgegaan naar de bloemisten van Alexander uit Muiden. Ook deze zaak kreeg een nieuwe naam: Fleurries en Frutsels. Kijk, dat Muidense ondernemers zich in Muiderberg vestigen is één ding. Maar waarom zadelen ze ons met die merkwaardige namen op.

Sinds kort is de agenda van onze gemeenteraadsvergaderingen in rubrieken ingedeeld. Je hebt “Hamerstukken”en “Overige Bespreek & Beslisstukken. Volgens de dikke Van Dale is een hamerstuk “een voorstel in een vertegenwoordigend lichaam dat zonder discussie afgedaan, alleen met een hamerslag bekrachtigd wordt.” Het gaat in onze gemeente dan om voorstellen die in een openbare commissievergadering zijn behandeld en waarover de partijen hebben afgesproken er in de Raad niet meer op te zullen terugkomen. Dit allemaal om de doelmatigheid van Raadsvergaderingen te vergroten. Klinkt logisch, maar psycho-logisch heb ik er moeite mee. Protesten uit de bevolking, handtekeningenacties, bezwaarschriften. Nee hoor, hamerstuk. Discussie gesloten. Je hoeft echt niet naar de kazerne te komen.

Om over na te denken Ik ben nog nooit met mijn auto naar een passantenligplaats gereden. Daar heb ik mijn boot voor.

Naast een “gewone” monumentenlijst heb je tegenwoordig ook een Aardkundige Monumentenlijst. Uit de tekst van een door de PvdA ingediende motie leer ik, dat een “aardkundige waarde” een onderdeel van een landschap is, dat iets vertelt over de natuurlijke ontstaanswijze van een gebied, bijvoorbeeld een strandwal of een ijstijdrelict. Ik zou heel Muiderberg onmiddellijk tot Aardkundig Monument uitroepen.

Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: